|
Opłaca się kupować tańsze narzędzia (klucze itp.)?
|
|
|
|
Napisane: 31. 08. 2009 [13:48]
|
|
emm
Nowicjusz
Ostatnio on-line: 18.01.10 14:29
|
Indyjska firma? 25 lat gwarancji? Jeśli to prawda to warto kupić, choć o indyjskich narzędziach nigdy nie słyszałem, słyszałem za to o marce samochodów TATO nieco  )
|
|
Napisane: 10. 10. 2009 [14:32]
|
|
panadol
Zielony
Ostatnio on-line: 04.12.09 22:02
|
pytanie bardziej szczególowe który producent jest lepszy De Wallt czy Bosch według mnie ten drugi chociaż usłyszłame dziś opinie że to mniej więcej to samo.
pozdrawiam
Gdzie ty De Wallt porówn. do boscha bosch to taki najlepszy sprzet dla amatorów majsterkowania ale na budowie w masowej produkcji to nie za długo działa. De Wallt robi znowu nie najlepszy ale bardzo dobry sprzet profesjonalny.
To tak ogólnie ale szczegółowo to zależy o czym rozmawiamy. Bo jak np młot do poważnych przekłuc to tylko De Wallt natomiast wiertarka udarowa mała lub wkretarka to tyko bosch. Podaje przykłady co jest lepsze relatywnie do ceny.
|
|
Napisane: 12. 12. 2009 [20:56]
|
|
tedemcd
Majsterkowicz
Ostatnio on-line: 18.12.09 17:46
|
Ja Jak cośto wybralbym te z średniej półki ponieważ w kieszeni nie zawsze kasa jest i lepiej z sredniej półki moim zdaniem
?:}}"
|
|
Napisane: 04. 01. 2010 [13:48]
|
|
AKSAMI
Zielony
Ostatnio on-line: 12.08.10 17:47
|
Ja od pewnego okresu czasu używam wkrętaków CASTO i jestm z nich zadowolony. Cena bardzo przystępna a narzędzia solidne.
|
|
Napisane: 10. 01. 2010 [22:49]
|
|
pezet
Zielony
Ostatnio on-line: 03.09.10 16:01
|
choć o indyjskich narzędziach nigdy nie słyszałem
Poszukaj w internecie informacji o narzędziach Gedore. One także były produkowane w Indiach
|
|
Napisane: 22. 07. 2010 [21:22]
|
|
adrian77
Zielony
Ostatnio on-line: 22.08.10 23:24
|
Ja sprawdziłem proline - nie wiem czy to są tańsze narzędzia ale na pewno drogie nie są.
Jak dla mnie bardzo solidne wykonanie i jestem zadowolony.
|
|
Napisane: 23. 07. 2010 [09:59]
|
|
laskomex
Zielony
Ostatnio on-line: 12.08.10 10:32
|
jak mam proste zadanie do wykonania w domu - lecę między półki w markecie i kupuję najtańsze narzędzie jakie dobrze lezy w ręce i spełnia podstawowe funkcje jakich oczekuję. nawali - to albo wyrzuce albo wymienię.
wybierając narzędzia do czynności domowych, ale jednak często powtarzalnych - wybieram coś ze średniej półki, kierując się w tym zakresie cenowycm nie tyle nazwą firmy a możliwie najlepsza jakością (np. wkrętaki z dobrej jakości końcówkami, klucze odpowiednio wzmacniane, szczypce z odpowiednio trwałych materiwłów) oraz ergonomią (od kształtu uchwytu zależy czy zmęczymy się po kilku czy kilkudziesięciu minutach...)
natomiast jesli chodzi o pracę zawodową... tu trudno o kompromis. trzeba wybrać najlepsze narzędzia na jakie jest człeka stać, bo wtedy jest olbrzymia szansa że nie tylko wystarczą na dłużej, ale i praca będzie szła znacznie bardziej gładko niż jakąś "jednorazówką" całkeim akceptowalną skądinąt w domu
co do 25-letnich gwarancji, to jest to LEKKA przesada w przypadku taniej, nowej na rynku, marki
co z tego ze dają 25 lat gwarancji, jeśli firma może zwinąć się w ciągu 3 dni? i co wtedy?
nawet umowa z marketem nie jest gwarancją, bo to tylko bat na rok-dwa... nikt o zdrowych zmysłach nie podpisze 25-letniej umowy (międzu nowym dostawcą a siecią marketów)
____
moja konkretna rada:
jeśli jest czas... to zanim wyposażymy się w cały zestaw narzędzi danej marki/serii - kupmy jedno i sprawdźmy "w ogniu walki", jeśli się sprawdzi w naszych zastosowaniach, to z dużym prawdopodobieństwem można uznać że pozostałe narzedzia z danej serii sprawdzą się równie dobrze
uwaga! w przypadku tanich narzędzi importowanych z "drugiego końca świata" możliwa jest znaczna różnica jakości między dwoma dostawami/partiami produkcyjnymi - dopstawca/producent często już w drugiej partii produkcyjnej próbuje wykorzystać furtki w systemie kontroli jakości by przepchnąć przez nie oszczędności!!! (z własnego doświadczenia, byłem managerem produktu)
|
|
Napisane: 29. 07. 2010 [21:59]
|
|
macc
Nowicjusz
Ostatnio on-line: 01.09.10 20:43
|
Jak dla mnie elektronarzędzia tylko markowe, z doświadczenia mogę powiedzieć "taniej czyli drożej". (Jak ze wszystkim, ostatnio taniej "grilowej" nawet koty nie chciały zjeść ) Drobne proste narzędzia można kupić śmiało są dobre firmy o śmiesznych(nieznanych) nazwach. Nawet szkoda czasem drogich np. szpachelek kiedy znajomy elektryk używa ich jako śrubokręta.
|
|
Napisane: 31. 07. 2010 [14:19]
|
|
adrian77
Zielony
Ostatnio on-line: 22.08.10 23:24
|
Osobiście nie lubię przepłacać za narzędzia. Generalnie nie polecam kupowania na bazarach ani dziwnych tworów "bez nazwy". Najlepiej się przedstawiają polskie marki - ceny są dostosowane do naszych warunków a jakość czasami zaskakująco wysoka.
|
|
Napisane: 01. 09. 2010 [13:48]
|
|
Szarblu
Zielony
Ostatnio on-line: 01.09.10 15:02
|
Witam Moim zdaniem najlepszy wybór to średnia półka cenowa. Zarówno dla profesjonalistów jak i majsterkowiczów. Dobrze jest przy wyborze danego narzędzia zasięgnąć opinii znajomych a także zobaczyć i spróbować takiego sprzętu już używanego. Jeśli chodzi o chińszczyzne to trzeba przyznać że staje się coraz lepsza jednak nadal jest spora różnica w jakości między "chińczykiem" a produktem spod logo znanej marki. Są firmy które produkują wiele narzędzi jednak jedne są dobre a inne złe. Ja wypowiem się na temat narzędzii co do których mam dobre doświadczenia. Wiertarki to Bosch koloru niebieskawego (podobno też Celmy są nienajgorsze), poziomice to firmy PRO, klucze i nasadki to PROLINE.
|
| |
|