HISTORIA WYSZUKIWANIA:

Usuń historię wyszukiwania    

0 wyników

KATEGORIE:

MARKI:

Wybieramy zlewozmywak

Nie ma zlewozmywaka idealnie pasującego do wszystkich kuchni. Każdy musi sam wybrać odpowiedni model, dostosowany do potrzeb, możliwości finansowych i stylu urządzenia kuchni. Wtedy przygotowywanie posiłków stanie się przyjemnością,
a przestrzeń blatu będzie optymalnie wykorzystana.

Współczesne zlewozmywaki nie służą już tylko do mycia naczyń. Można na nich kroić żywność, płukać ją, odsączać, rozmrażać, obierać produkty i usuwać odpadki. Dobrze dobrany zlewozmywak powinien być wygodnym przedłużeniem kuchennej przestrzeni roboczej, przystosowanej do kontaktu z wodą lepiej niż niektóre blaty. Najpopularniejszymi materiałami do produkcji zlewozmywaków są: stal szlachetna, kompozyty i ceramika. Mniej typowe zlewozmywaki są wykonywane na zamówienie razem z blatem i tworzą z nimi integralną całość. Wytwarza się je z blachy stalowej i kompozytów, na przykład corianu, staronu czy sil granitu.  

Liczba komór 
Przed wyborem zlewozmywaka trzeba się zastanowić, jak duży będzie potrzebny. Warto wziąć wówczas pod uwagę to, czy dużo gotujemy, jak liczna jest rodzina, czy mamy zmywarkę (lub chcemy ją kupić) i ile miejsca mamy na blacie. Szerokość zlewozmywaka powinna być węższa o 5 cm niż szerokość szafki kuchennej, w której zostanie on zamontowany.

Jednokomorowy. Wystarcza do mycia niewielkiej ilości naczyń i płukania produktów, gdy mamy w kuchni zmywarkę. Wersja z ociekaczem sprawdzi się zwłaszcza w niedużej kuchni, w której nie ma już miejsca na dodatkową półkę z suszarką. 

Półtorakomorowy. To dobre rozwiązanie dla osób ceniących wygodę i wielofunkcyjność sprzętu. Dodatkowe pół komory może się przydać do wielu czynności, choćby płukania obranych ziemniaków czy rozmrażania mięsa. 

Dwukomorowy. Jest niezbędny dla tych, którzy zmywają naczynia ręcznie oraz w kuchni,
w której blat ma dużą powierzchnię.

Dodatkowe wyposażenie
Wiele modeli zlewozmywaków wyposażonych jest seryjnie w automatyczny korek, wkładkę do odsączania, koszyk lub sito. Do pozostałych akcesoria te można kupić osobno. Oprócz tego niektóre zlewozmywaki można wyposażyć w deskę do krojenia, suszarki do naczyń, dozowniki do detergentów, a także młynek. Ten ostatni element rozdrabnia organiczne odpadki żywnościowe (na przykład obierki, skorupki jaj) i następnie razem z wodą są one spłukiwane do kanalizacji.

Komentarze(0)

ZAMÓW NEWSLETTER
BĄDŹ NA BIEŻĄCO

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Castorama Polska Sp. z o.o. w celach marketingowych, w tym na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Castorama Polska Sp. z o.o. oraz akceptuję regulamin serwisu Castorama.pl

Zapoznałem się z regulaminem subskrypcji