Produkty

Biedrzeniec anyż

Łac. Pimpinella anisum

Biedrzeniec anyż

Biedrzeniec anyż, z łac. Pimpinella anisum, to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z Eurazji i północnej Afryki, w Polsce zaś spotykana jest na plantacjach i w uprawach ogrodowych. Osiąga do 50 cm wysokości – posiada długą i pustą w środku łodygę oraz delikatne liście. 

Białe kwiaty o owłosionych płatkach są zebrane w płaskie baldachy – pojawiają się latem, na przełomie czerwca i lipca, i potrafią również przybierać zabarwienie kremowe lub różowe. Późnym latem natomiast na biedrzeńcu można zaobserwować zielonkawe, intensywnie pachnące owoce o gruszkowatym kształcie. Zbiera się je w okresie dojrzewania i suszy w cieniu i w razie potrzeby dosusza w suszarniach.

Anyż można uprawiać na przepuszczalnych glebach, na stanowiskach posiadających dobry dostęp do słońca. Nasiona należy umieszczać bezpośrednio w gruncie w kwietniu – w ziemi żyznej i bogatej w wapń. Pierwsze wschody powinny pojawić się już po 3 tygodniach. Roślina nie wymaga częstego podlewania, wyjątkiem są okresy przedłużającej się suszy. Biedrzeniec zajmuje sporo miejsca, dlatego należy umieszczać nasiona w regularnych, około 30 cm odstępach. Z bylin należy usuwać przekwitłe kwiaty, aby zapobiec samoczynnemu rozsiewaniu się roślin.

Roślina hodowana jest przede wszystkim przez wzgląd na swoje doskonałe właściwości lecznicze oraz smakowe. W ziołolecznictwie znany jest jako skuteczny środek wykrztuśny, wiatropędny oraz przeciwskurczowy. Przygotowuje się go w formie naparów i nalewek, które podawane są przy zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych żołądka i jelit, przy nieżytach dróg oddechowych oraz kaszlu.

W kuchni najlepiej się sprawdza jako jeden ze składników ciasteczek lub nalewek alkoholowych. Nadaje się również do przyprawiania słonych potraw – pasuje do żytniego pieczywa i dań przygotowywanych z ryb. Na pasożyty działa toksycznie, a na owady odstraszająco. Anyż jest popularny również w przemyśle perfumeryjnym. Wykorzystuje się go również jako dodatek do paszy dla bydła, ponieważ jego działanie przyspiesza laktację.