Produkty

Czym zastąpić drewnianą beczkę

Czym zastąpić drewnianą beczkę

Nie tylko domowych winiarzy kusi użycie drewnianej beczki. I chociaż można w niej kisić kapustę czy przechowywać produkty spożywcze, dla wina, szczególnie czerwonego, znaczy o wiele więcej niż zwykłe naczynie. Jakie skarby dla winiarstwa skrywa w sobie drewno dębowe?

beczkiZanim okazało się, że przechowywanie w dębowych beczkach czerwonego wina znacznie je ubogaca, wprowadzenie beczek było rewolucją w sposobie jego transportowania. Używane wcześniej naczynia na wino były mało odporne na uszkodzenia mechaniczne i kłopotliwe w przenoszeniu, czy były to greckie amfory, czy skórzane bukłaki. Beczki sprawdziły się w tej roli o wiele lepiej. Dlaczego?

Po pierwsze, drewno jest materiałem odpornym na uszkodzenia mechaniczne. Nie tylko dębowe, które jest niezwykle twarde – do wyrobu beczek na przestrzeni stuleci używane były również inne gatunki: kasztan jadalny, cyprys, świerk czy akacja. Ta ostatnia ciągle jest spotykana przy produkcji beczek dla win białych, ale nie może mierzyć się popularnością z drewnem dębowym. Po drugie, kształt beczek ułatwia ich przetaczanie, co miało w przeszłości duże znaczenie. Po trzecie wreszcie, produkcja beczek, przy założeniu, że drewno zostało odpowiednio przygotowane, była prosta i szybka. Dzisiaj, kiedy sztuka bednarska znana jest nielicznym, beczki dębowe nie są tanie, a produkowane głównie na potrzeby winnic.

Do wyrobu beczek używa się na kontynencie europejskim dwu odmian dębu – szypułkowego i bezszypułkowego. Inaczej w Ameryce Północnej, gdzie surowcem jest dąb biały. Jego drewno nie jest tak twarde jak odmian europejskich i klocki, z których pochodzą klepki na beczki, można ciąć piłą, a nie używać do tego siekier i klinów. Produkty europejskie są też bardziej przyjazne winom – mają w sobie większą zawartość związków aromatycznych i garbników. Beczki po uformowaniu są poddawane wewnątrz działaniu ognia – proces ten nazywa się wypalaniem.

Standardowa objętość beczki używanej w winnicy wynosi 225 litrów, choć spotyka się również i takie o objętości ponad 1000 l – jednak w nich fermentacja przebiega wolniej, a związki aromatyczne z drewna dębowego są słabiej wyczuwalne. Na potrzeby winiarstwa uprawianego hobbystycznie tego typu naczynia są zbyt wielkie, dlatego zaopatrzyć się można w mniejsze, o pojemności na przykład 5, 10 czy 15 litrów. Trzeba pamiętać, że dojrzewające wino można w nich trzymać przez około 4-5 lat, po tym czasie związki aromatyczne są wypłukiwane, a samo drewno, chociaż nie traci swoich właściwości, dla wina staje się neutralne.wino w beczkach

Domowi winiarze mają sposób, by nadać winu aromat dębowej beczki bez składowania trunku w beczce. W jaki sposób? Przez dodanie do wina w fazie fermentacji i klarowania wiórów dębowych. Pochodzą one z drewna dębu, są ręcznie zestrugiwane, a następnie moczone przez kilka dni w często wymienianej wodzie. Wyługowane drobiny dębu trafiają następnie do piekarnika, gdzie na bardzo delikatnym ogniu są prażone przez 2-3 dni, aż osiągną wymagany stopień wypalenia. Zapach wanilii dobywający się w tym czasie z piekarnika przekona każdego, kto wątpi w obecność w dębinie związków aromatycznych. Po przemyciu wodą wióry mogą trafić do pracującego wina, najlepiej w płóciennym woreczku, w przeciwnym razie będą utrzymywały się na powierzchni, aż opadną na dno i mogą stanowić utrudnienie dla wężyka ściągającego wino znad osadu drożdżowego w balonie.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze

Jak zapobiegać suszy? Podpowiadamy, co możesz zrobić, by pomóc naturze
Zasoby wodne naszego kraju i świata nie są nieograniczone, o czym jako społeczeństwo boleśnie przekonujemy się w ostatnich latach. Niestety dalsze pro...
Czytaj więcej

W zgodzie z naturą – historia Moniki i Dawida

W zgodzie z naturą – historia Moniki i Dawida
Monika i Dawid są zwolennikami ekologicznych i recyklingowych rozwiązań. Ich dom jest energooszczędny, starają się żyć w duchu zero waste i produkować...
Czytaj więcej

Czerwiec w ogrodzie

Czerwiec w ogrodzie
Wszędzie jest już słoneczna pogoda, a Twój ogród w pełni rozkwitnie przed zwolnieniem tempa w lipcu i sierpniu. W czerwcu możesz mieć mn...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Czym zastąpić drewnianą beczkę