Produkty

Deska kuchenna, co zrobić, żeby się nie ślizgała?

Deska kuchenna, co zrobić, żeby się nie ślizgała?

Deska kuchenna pozwala na wygodne wykonanie wielu czynności kuchennych. Aby praca przebiegała komfortowo i sprawnie, warto zadbać o to, aby była ona stabilnie osadzona na podłożu, tak aby się nie ślizgała. Oto kilka sposobów, które mogą nam to ułatwić.

deska na ściereczce, żeby się nie ślizgałaSposoby stabilizowania deski

Żeby tradycyjna (najczęściej drewniana lub plastikowa) deska nie ślizgała się po podłożu, na którym ją umieszczamy, powinniśmy zwiększyć tarcie. Możemy to wykonać chociażby poprzez symetryczne nałożenie z obu stron deski kilku sztuk gumek, tzw. recepturek. Zmniejszy to poślizg deski, na której będziemy już mogli bezpiecznie kroić czy siekać.

Innym często stosowanym sposobem jest umieszczanie pod deską do krojenia zwilżonego ręcznika albo ścierki. Tekstylny ręcznik zastąpić możemy zwilżonym ręcznikiem papierowym. Sposoby z zastosowaniem podkładek pod deskę dodatkowo powodują też tłumienie hałasu powstającego na przykład przy tłuczeniu mięsa.

Zamiast doraźnych domowych sposobów zaradczych można nabyć także deski posiadające specjalne antypoślizgowe wykończenie. Może nim być np.:

-gumowa lub gumowana powierzchnia deski z jednej strony, czyli z tej, na której będziemy ją układali na blacie,

- mocne i trwałe przyssawki od spodu deski, dla zapewnienia pełnej stabilności – powinno ich być co najmniej kilka,

- podwyższone brzegi deski (jeden lub dwa), dzięki czemu możemy ją lepiej ustabilizować, korzystając z krawędzi blatu roboczego,

- plastikowe, antypoślizgowe wypustki zastosowane na spodzie deski, ale także na powierzchni, na której kroimy np. owoce, warzywa,

- gumowa, antypoślizgowa powłoka umiejscowiona na wszystkich krawędziach deski, co skutecznie zabezpiecza ją przed przemieszczaniem się po blacie,

- specjalne wyżłobienia (wytłoczenia i zagłębienia) w plastikowych deskach zmniejszające poślizg, a jednocześnie pozwalające na spływanie soków z krojonych produktów.

Uwaga, należy pamiętać, że na deski kuchenne najlepiej nadaje się przede wszystkim drewno twarde (dąb, wiśnia, buk, akacja, cis, drewno kokosowe, bambusowe). Tworzywa sztuczne na deski powinny być jak najwyższej jakości, a dodatkowo – zabezpieczone specjalną powłoką antybakteryjną.

Materiał, z jakiego wykonano deskę

Zamiast dużej tradycyjnej drewnianej stolnicy możemy używać specjalnych mat silikonowych, przeznaczonych np. do wyrabiania ciast. Maty te nie ślizgają się po profesjonalna kuchniablacie, doskonale do niego przywierają, pozwalając na wygodną pracę. Wyrabiane ciasto nie przykleja się do maty i nawet przy małej ilości mąki z łatwością daje się rozwałkować. Maty (w porównaniu ze stolnicami) są bardzo małe, poręczne i łatwe w przechowywaniu, gdyż dają się zwijać w niewielki rulon.

Ważną zaletą mat silikonowych jest także to, że mogą one służyć jako antypoślizgowe podkłady pod tradycyjne deski kuchenne do krojenia. Pewną słabością mat silikonowych jest niezbyt łatwe ich mycie. Wymagają żmudnego operowania gąbką, niezbyt skutecznie czyści je także zmywarka.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jak wykorzystać szafkę pod zlewem?

Jak wykorzystać szafkę pod zlewem?
Szafka pod zlewem kuchennym jest miejscem, które można wykorzystać sprytniej niż tylko do przechowywania detergentów czy kosza na śmieci. Oto pomysły ...
Czytaj więcej

Jak urządzić małą, wąską kuchnię?

Jak urządzić małą, wąską kuchnię?
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Mała kuchnia wymaga dobrego projektu i nieco pomysłowości podczas urządzania. Tylko wówczas będ...
Czytaj więcej

Jak zrobić deskę do krojenia?

Jak zrobić deskę do krojenia?
Deska do krojenia to istotny element każdej kuchni – to na niej spotykają się różne smaki i aromaty i to ona chroni blaty przed zarysowaniem. Je...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Deska kuchenna, co zrobić, żeby się nie ślizgała?