Produkty

Domowe sposoby na utrzymanie porządku w kuchni

Domowe sposoby na utrzymanie porządku w kuchni

W domowej kuchni nietrudno o bałagan, a utrzymanie porządku wymaga systematycznych działań. Warto wypracować pewne nawyki oraz rozwiązania, które ułatwią nam utrzymanie porządku – oto kilka pomysłów.

 

szorowanie kafli w kuchniOdpowiednie przechowywanie

Środki spożywcze oraz sprzęty kuchenne dla ułatwienia utrzymania porządku warto odpowiednio przechowywać. I tak np.:

- produkty sypkie i suche – mąki, kasze, makarony, przyprawy – najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach z napisami lub naczyniach wykonanych z przezroczystego materiału (słoikach). Uchroni to je przed wilgocią, przesiąkaniem zapachami oraz przed molami czy innymi szkodnikami,

- przyprawy znajdujące się w torebkach czy saszetkach warto umieszczać w przezroczystych lub ażurowych koszykach, żeby łatwiej można było odnaleźć właśnie szukaną przyprawę. Z koszyka łatwiej będzie usunąć rozsypane resztki czy też umyć go,

- odpowiednio do wskazówek producentów powinniśmy rozmieszczać produkty przechowywane w lodówce. Okresowo warto dokonywać przeglądów zawartości całej lodówki, żeby usunąć produkty nieświeże, nadpsute czy zbyt długo przechowywane,

- do przechowywania noży najlepiej sprawdzi się panel magnetyczny,

- naczynia, pojemniki, sztućce oraz garnki powinny mieć swoje stałe miejsce, w którym będą przechowywane.

Praktyczne wskazówki

- Jedną z najważniejszych zasad utrzymania porządku jest odkładanie wszystkiego na wyznaczone, stałe miejsce. W kuchni, szczególnie w trakcie przygotowywania posiłków,  używa się wielu różnych przedmiotów. Bardzo istotne jest ich bieżące mycie, a następnie odkładanie na miejsce (do szafki, szuflady, pojemnika czy lodówki).

- Istotne jest też czyszczenie na bieżąco urządzeń takich jak mikser, blender, gofrownica, piekarnik czy kuchenka. Świeżo po użyciu dużo łatwiej jest je odczyścić, a odkładając tę czynność na potem, możemy stracić wiele czasu na skrobanie zaschniętych resztek. Zaraz po użyciu wystarczy przemyć urządzenia gorącą wodą z dodatkiem detergentu lub też octu (albo soku z cytryny, kwasku czy sody).

- Na bieżąco usuwajmy także zabrudzenia z blatów, stołów i podłogi. Miotła, szufelka oraz ściereczki powinny być zawsze pod ręką. Szczególnej troski wymagają blaty z jasnego kamienia, np. marmuru, które łatwo chłoną brud i są nieodporne na plamy z wina, kawy, herbaty, czerwonych owoców, soków.

- Brudne naczynia wkładamy od razu do zlewu lub zmywarki. Warto z talerzy usunąć resztki, bo mogą doprowadzić do przebarwień, szczególnie sosy z kurkumą i keczup. Zmywarkę po zakończeniu pracy opróżniamy.

Okresowe czyszczenie

Jeśli przez dłuższy czas czegoś w kuchni nie używaliśmy lub też na bieżąco odpowiednio nie doczyściliśmy – warto co jakiś czas zabrać się za ich solidne uporządkowanie.

Piekarnik – aby go doczyścić, można posypać płytę, dno i całe wnętrze sodą oczyszczoną, polać małą ilością wody i pozostawić na 1 godzinę. Znacznie ułatwi to dokładne umycie piekarnika. Polecana jest do wyszorowania wnętrza pasta z sody i niewielkiej ilości wody. Możemy także użyć wodnego roztworu płynu do mycia naczyń z boraksem (1 łyżeczka płynu, 1 łyżeczka boraksu na 1/2 l wody). Tym samym roztworem skutecznie wymyjemy też płytę indukcyjną oraz kuchenkę gazową.

Kuchenkę mikrofalową wyczyścimy wstawiając do niej miseczkę z sokiem z cytryny, która podgrzewamy tam aż do wrzenia. Po około 5 minutach namokłe zabrudzenia dają się łatwo usunąć miękką gąbką.gąbka

Blachy i kraty z piekarnika czy kuchenki gazowej warto wymoczyć np. przez całą noc w roztworze mydlin, płynu do naczyń albo sody. Potem wszelkie zanieczyszczenia łatwo odchodzą. Można także posypać blachy solą, włożyć je do piekarnika i rozgrzać go tak, żeby sól zbrązowiała. Następnie usuwamy papierem sól i przecieramy blachę mokrą szmatką.

Zlewy stalowe odzyskają czystość i blask, gdy przetrzemy je sokiem z cytryny.

Wnętrze lodówki i zamrażarki warto raz w miesiącu umyć wodą zmieszaną pół na pół z octem. Chociaż raz do roku sprzęty te powinno się rozmrozić i dokładnie oczyścić.

 

Doradca Dział Narzędzia

Dział Narzędzia

Powiązane artykuły

Instrukcja wideo - zasady BHP podczas majsterkowania

Instrukcja wideo - zasady BHP podczas majsterkowania
Każdy miłośnik majsterkowania w domu powinien pamiętać o tym, że podczas pracy najważniejsze jest bezpieczeństwo – wystarczy przecież tylko chwi...
Czytaj więcej

Jak pielęgnować powierzchnie laminowane?

Jak pielęgnować powierzchnie laminowane?
Płyty laminowane to materiał często wykorzystywany w meblarstwie. Wykonane z niego moduły wykazują się sporą trwałością, ale przede wszystkim eleganck...
Czytaj więcej

Jak odnowić podłogę w łazience?

Jak odnowić podłogę w łazience?
Podłoga łazienkowa wymaga szczególnej dbałości w utrzymaniu na niej higienicznej czystości i spośród wszystkich posadzek w naszym domu – poddaje się t...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Domowe sposoby na utrzymanie porządku w kuchni