Produkty

Domowe sposoby na utrzymanie porządku w kuchni

Domowe sposoby na utrzymanie porządku w kuchni

W domowej kuchni nietrudno o bałagan, a utrzymanie porządku wymaga systematycznych działań. Warto wypracować pewne nawyki oraz rozwiązania, które ułatwią nam utrzymanie porządku – oto kilka pomysłów.

 

szorowanie kafli w kuchniOdpowiednie przechowywanie

Środki spożywcze oraz sprzęty kuchenne dla ułatwienia utrzymania porządku warto odpowiednio przechowywać. I tak np.:

- produkty sypkie i suche – mąki, kasze, makarony, przyprawy – najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach z napisami lub naczyniach wykonanych z przezroczystego materiału (słoikach). Uchroni to je przed wilgocią, przesiąkaniem zapachami oraz przed molami czy innymi szkodnikami,

- przyprawy znajdujące się w torebkach czy saszetkach warto umieszczać w przezroczystych lub ażurowych koszykach, żeby łatwiej można było odnaleźć właśnie szukaną przyprawę. Z koszyka łatwiej będzie usunąć rozsypane resztki czy też umyć go,

- odpowiednio do wskazówek producentów powinniśmy rozmieszczać produkty przechowywane w lodówce. Okresowo warto dokonywać przeglądów zawartości całej lodówki, żeby usunąć produkty nieświeże, nadpsute czy zbyt długo przechowywane,

- do przechowywania noży najlepiej sprawdzi się panel magnetyczny,

- naczynia, pojemniki, sztućce oraz garnki powinny mieć swoje stałe miejsce, w którym będą przechowywane.

Praktyczne wskazówki

- Jedną z najważniejszych zasad utrzymania porządku jest odkładanie wszystkiego na wyznaczone, stałe miejsce. W kuchni, szczególnie w trakcie przygotowywania posiłków,  używa się wielu różnych przedmiotów. Bardzo istotne jest ich bieżące mycie, a następnie odkładanie na miejsce (do szafki, szuflady, pojemnika czy lodówki).

- Istotne jest też czyszczenie na bieżąco urządzeń takich jak mikser, blender, gofrownica, piekarnik czy kuchenka. Świeżo po użyciu dużo łatwiej jest je odczyścić, a odkładając tę czynność na potem, możemy stracić wiele czasu na skrobanie zaschniętych resztek. Zaraz po użyciu wystarczy przemyć urządzenia gorącą wodą z dodatkiem detergentu lub też octu (albo soku z cytryny, kwasku czy sody).

- Na bieżąco usuwajmy także zabrudzenia z blatów, stołów i podłogi. Miotła, szufelka oraz ściereczki powinny być zawsze pod ręką. Szczególnej troski wymagają blaty z jasnego kamienia, np. marmuru, które łatwo chłoną brud i są nieodporne na plamy z wina, kawy, herbaty, czerwonych owoców, soków.

- Brudne naczynia wkładamy od razu do zlewu lub zmywarki. Warto z talerzy usunąć resztki, bo mogą doprowadzić do przebarwień, szczególnie sosy z kurkumą i keczup. Zmywarkę po zakończeniu pracy opróżniamy.

Okresowe czyszczenie

Jeśli przez dłuższy czas czegoś w kuchni nie używaliśmy lub też na bieżąco odpowiednio nie doczyściliśmy – warto co jakiś czas zabrać się za ich solidne uporządkowanie.

Piekarnik – aby go doczyścić, można posypać płytę, dno i całe wnętrze sodą oczyszczoną, polać małą ilością wody i pozostawić na 1 godzinę. Znacznie ułatwi to dokładne umycie piekarnika. Polecana jest do wyszorowania wnętrza pasta z sody i niewielkiej ilości wody. Możemy także użyć wodnego roztworu płynu do mycia naczyń z boraksem (1 łyżeczka płynu, 1 łyżeczka boraksu na 1/2 l wody). Tym samym roztworem skutecznie wymyjemy też płytę indukcyjną oraz kuchenkę gazową.

Kuchenkę mikrofalową wyczyścimy wstawiając do niej miseczkę z sokiem z cytryny, która podgrzewamy tam aż do wrzenia. Po około 5 minutach namokłe zabrudzenia dają się łatwo usunąć miękką gąbką.gąbka

Blachy i kraty z piekarnika czy kuchenki gazowej warto wymoczyć np. przez całą noc w roztworze mydlin, płynu do naczyń albo sody. Potem wszelkie zanieczyszczenia łatwo odchodzą. Można także posypać blachy solą, włożyć je do piekarnika i rozgrzać go tak, żeby sól zbrązowiała. Następnie usuwamy papierem sól i przecieramy blachę mokrą szmatką.

Zlewy stalowe odzyskają czystość i blask, gdy przetrzemy je sokiem z cytryny.

Wnętrze lodówki i zamrażarki warto raz w miesiącu umyć wodą zmieszaną pół na pół z octem. Chociaż raz do roku sprzęty te powinno się rozmrozić i dokładnie oczyścić.

 

Doradca Dział Narzędzia

Dział Narzędzia

Powiązane artykuły

Świąteczne porządki – rozplanuj je dobrze, aby zdążyć na czas

Świąteczne porządki – rozplanuj je dobrze, aby zdążyć na czas
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowo radosny czas. Dla podkreślenia jego niepowtarzalnego charakteru często porządkujemy cały dom. Aby cieszyć się pi...
Czytaj więcej

Instrukcja wideo - zasady BHP podczas majsterkowania

Instrukcja wideo - zasady BHP podczas majsterkowania
Każdy miłośnik majsterkowania w domu powinien pamiętać o tym, że podczas pracy najważniejsze jest bezpieczeństwo – wystarczy przecież tylko chwi...
Czytaj więcej

Jak pielęgnować powierzchnie laminowane?

Jak pielęgnować powierzchnie laminowane?
Płyty laminowane to materiał często wykorzystywany w meblarstwie. Wykonane z niego moduły wykazują się sporą trwałością, ale przede wszystkim eleganck...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Domowe sposoby na utrzymanie porządku w kuchni