![]() |
Deska podłogowa Colours Bambus |
Drewno w kuchni – za i przeciw
Co przemawia za tym, by stosować drewno w kuchni? Materiał ten od najdawniejszych czasów stosowany jest jako surowiec budowlany i wykończeniowy. Jego naturalny charakter, długotrwałość i piękny wygląd stanowią niepodważalne zalety, którymi coraz częściej chcemy cieszyć się w naszej kuchni. Pięknie usłojone drewno wpływa także na panujący w naszych wnętrzach mikroklimat, a ponadto nadaje się do wielokrotnej renowacji. Dotyczy to nie tylko odnawianych najczęściej parkietów, ale i wszystkich innych drewnianych elementów: blatów kuchennych, blatów stołowych, mebli, drzwi oraz detali dekoracyjnych. Dużą zaletą drewna jest także jego uniwersalność – możemy wykorzystać je zarówno w klasycznej, jaki nowoczesnej kuchni. Sprawdzi się jako wiodący materiał wykończeniowy, ale także jako jeden z elementów aranżacji. Należy dodać, że drewno doskonale komponuje się z wieloma innymi materiałami, wraz z którymi umożliwia nadanie przestrzeni określonego stylu. W połączeniu ze szkłem oraz kamieniem wnosi do pomieszczenia sporo elegancji i minimalizmu, a ze stalą – modną, nieco chłodną atmosferę. Blat drewniany możemy więc śmiało łączyć ze szklanymi panelami ściennymi, a drewniane meble – z podłogą betonową, wykończoną płytkami lub blatem z kamienia albo imitującego go konglomeratu. Trafionych zestawień jest bardzo dużo, a każde z nich stworzy w naszych wnętrzach inną atmosferę.
![]() |
Boazeria świerkowa 12 x 121 x 2700 mm |
Jakie są natomiast minusy takiego rozwiązania? Drewno jest surowcem, o który trzeba dbać. Aby zachowało swój pierwotny charakter, wykonane z niego elementy muszą być poprawnie zamocowane i zabezpieczone. Wymagają także właściwej pielęgnacji na co dzień i przestrzegania podstawowych zasad ich użytkowania. Jeśli jednak potrafimy należycie zadbać o drewno, będzie ono niezawodnie służyło nam przez wiele lat.
Drewniane element wykończenia kuchni
Remont kuchni to zadanie wymagające nie tylko planu działania, ale też doboru właściwych materiałów. W tym wypadku drewno sprawdza się już na etapie wykańczania wnętrz, kiedy wykorzystywane jest na posadzkach oraz ścianach.
Drewniana podłoga w kuchni może budzić zdziwienie, jednak obecnie jest to rozwiązanie stosowane często i chętnie. Jak już wyżej wspomnieliśmy, aby spełniała swoje zadanie, musimy dobrze przemyśleć jej wybór oraz odpowiednio ją zabezpieczyć. Trzeba uwzględnić w tym miejscu fakt, że podłoga w kuchni narażona jest nie tylko na intensywne użytkowanie, ale też na liczne zabrudzenia, plamy i działanie wilgoci. Drewno na niej ułożone musi więc być odporne na działanie tych czynników. Ponadto powinno też cechować się antypoślizgową powierzchnią, by nie stwarzać zagrożenia dla przebywających w kuchni osób. W końcu, częste zmiany temperatury, do których dochodzi w kuchni, powodują, że drewno intensywnie pracuje – kurczy się i rozkurcza. To kolejny aspekt, który należy mieć na uwadze podczas wyboru drewna na podłogę do kuchni. Wśród gatunków drewna, które nadają się na kuchenną podłogę, znajdziemy m.in. buk, klon, dąb, merbau czy jatoba.
Porada eksperta Do wykończenia podłogi kuchni najlepiej wybrać drewno twarde oraz elastyczne, które poradzi sobie z warunkami panującymi w tym wnętrzu. |
![]() |
Deska trójwarstwowa Barlinek Dąb Naturalny 1,58 m2 |
Jak zabezpieczyć drewnianą podłogę? Służą do tego specjalne środki – głównie oleje oraz lakiery. Pierwsze z nich chronią drewno przed powstawaniem plam i działaniem wilgoci, a ponadto eksponują naturalny rysunek słojów. Na rynku znajdziemy różne rodzaje olejów do drewna, które powstały na bazie odmiennych składników i pozwalają na nadanie podłodze określonego wyglądu. Lakiery pozostawiają z kolei na drewnie cienką, twardą warstwę, która z jednej strony zabezpiecza podłogę przed uszkodzeniami, a z drugiej ma walory estetyczne. Decyzja o wyborze lakieru powinna uwzględniać nie tylko właściwości poszczególnych produktów, ale także rodzaj drewna, z jakiego powstała nasza podłoga.
Czy wiesz, że…? Zamiast litych desek czy parkietu do wykończenia podłogi w kuchni możemy użyć gotowych desek podłogowych. Są ona fabrycznie zabezpieczone |
Drewno na ścianie
O ile dawniej zastosowanie drewna w kuchni na ścianie – zwłaszcza tej nad blatem kuchennym – było pomysłem nietrafionym, dziś stanowi chętnie stosowane rozwiązanie. Kuchenne ściany warto pokryć nowoczesną wersją drewnianej boazerii bądź panelami ściennymi. Pomiędzy blatem kuchennym a wiszącymi szafkami sprawdzi się też wodoodporna sklejka zabezpieczona dodatkowo lakierem albo fornirowane płyty drewnopochodne.
Czy wiesz, że…? Do wykończenia ścian w kuchni możemy wykorzystać laminowane panele ścienne. Produkty tego typu z wyglądu do złudzenia przypominają prawdziwy surowiec. Po zamontowaniu nie wymagają jednak żadnego zabezpieczenia, co ma miejsce w przypadku drewna surowego. |
![]() |
Panel ścienny Kronopol Perfect Panel Natura |
Modnym pomysłem w aranżacji wnętrz, który znajdzie zastosowanie także w kuchni, jest wykorzystanie krążków drewna. Możemy nabyć je w sklepach i nakładem własnych sił samodzielnie wykonać dowolną dekorację. Niektórzy producenci okładzin ściennych oferują jednak gotowe do montażu panele z krążków – możemy pokryć nimi całą ścianę bądź tylko jej część. Krążki drewna w ich naturalnym stanie nadają się do dalszej obróbki – aby zabezpieczyć je przed szkodliwymi czynnikami, można je zaimpregnować, pokryć lakierem albo farbą, co daje również wiele możliwości aranżacyjnych.
Drzwi drewniane
Kuchnia, w której króluje drewno, może zostać również wyposażona w drewniane drzwi. O tym, jak je wybrać, piszemy w tym miejscu. Niektóre modele drzwi oferowane są w stanie surowym, więc możemy nadać im dowolny wygląd, dopasowując do wystroju kuchni, lub jedynie podkreślić ich oryginalny charakter. Najczęściej wykonywane są z drewna sosnowego, świerkowego bądź jesionowego.
Drewniane elementy wyposażenia kuchni
Drewno w kuchni występuje także w formie elementów jej wyposażenia. Lity surowiec wykorzystuje się do tworzenie mebli kuchennych – szafki wykonywane są z drewna sosnowego, olchowego, dębowego, a także z gatunków egzotycznych, takich jak merbau, orzech amerykański czy palisander. Meble tego typu mogą być utrzymane w rożnym stylu i wykończone na różne sposoby, np. bejcą, albo kryjącą farbą.
![]() |
Blat drewniany 62 x 2,7 x 244 cm bambus |
Tym, co stanowi niezbędne uzupełnienie mebli kuchennych, jest odpowiedni blat. Blaty kuchenne wykonane z drewna cieszą się bardzo duża popularnością – często stosowane są w połączeniu z szafkami wykonanymi z płyt wiórowych i MFD. Drewno wykorzystywane na blaty kuchenne to podobnie jak w innych wypadkach surowiec rodzimy i egzotyczny. Możemy zdecydować się na buk, dąb, jesion, ale też na bambus, iroko czy teak. Blat może powstać zarówno z drewna litego, jak i klejonego warstwowo – druga z możliwości stosowana jest częściej, co wynika z większej trwałości przygotowanego z takiego surowca produktu.
Czy wiesz, że… ? Drewniany blat kuchenny wymaga odpowiedniej konserwacji i pielęgnacji. Aby zabezpieczyć go przed działaniem wilgoci i uszkodzeniami mechanicznymi, należy pokryć go odpowiednim lakierem bądź olejem. Na blacie z drewna nie powinniśmy także kroić ani stawiać gorących garnków, co może spowodować zarysowania i przebarwienia. |
![]() |
Półka sosnowa bezsęczna |
Drewno wykorzystywane jest także do wykończenia blatów barków bądź stołów – często wyglądają one tak samo, jak blat kuchenny, co pozwala na zachowanie we wnętrzu harmonii. Stołom wykonanym z drewna towarzyszą także dopasowane do nich krzesła. Uzupełnieniem wyposażenia kuchni są także detale w postaci zwykłych półek, półek na talerze czy uchwytów na przyprawy, które stanowią istotne elementy systemu przechowywania.