Produkty

Fabiana

Łac. Fabiana

Fabiana

Fabiana, z łac. Fabiana, to rodzaj roślin należący do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, występując w stanie naturalnym w Peru, Chile i Argentynie. Fabiana jest niewielkim krzewem, który w warunkach naturalnych może dorastać do 2 m wysokości (w uprawie osiąga mniejsze rozmiary). 

Wzniesione i dość gęste pędy pokrywają listki przypominające cienkie igiełki. Z początkiem lata roślina zakwita – wypuszcza liczne kwiaty w kolorze białym lub fiołkowo różowym. Kwitnienie jest obfite, a wyrastające z kącików liści kwiaty mają kształt rurkowaty i osiągają ok. 1,5 cm długości. Fabiana wytwarza także owoce, które pojawiają się jesienią – najpierw są one zielone, a dojrzewając, przyjmują barwę jasnobrązową i pękają, rozpadając się na dwie części.

Fabiana jest rośliną, którą uprawia się na glebie przepuszczalnej, lekkiej i żyznej. Ponieważ charakteryzuje się bardzo małą lub nawet żadną odpornością na mróz, w naszym klimacie najlepiej sprawdza się w uprawie pojemnikowej, najczęściej jako roślina doniczkowa – traktowana jest jednak przeważnie jako gatunek kolekcjonerski. W miejscach cieplejszych może fabiana być natomiast zasadzona bezpośrednio w ziemi – wymaga wtedy słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie – podłoże, w którym rośnie fabiana, powinno być w czasie jej wzrostu cały czas wilgotne. Warto także regularnie dokarmiać ją wieloskładnikowym nawozem podawanym raz na 2 tygodnie. W okresie zimowym należy zapewnić roślinie miejsce, w którym panująca temperatura oscyluje w granicach 12-15 stopni Celsjusza. Jeśli stanowisko będzie zbyt ciepłe, może skutkować to brakiem kwitnienia w kolejnym sezonie.

Fabiana nie jest podatna na ataki szkodników ani występowanie chorób, a jej przycinanie najczęściej nie jest koniecznością. Aby natomiast rozmnożyć posiadany okaz, najlepiej skorzystać z półzdrewniałych sadzonek, które można pobrać w lecie. Pozyskiwanie nasion oraz rozmnażanie z nich fabiany jest natomiast bardzo trudne.

Data publikacji: 24.02.2017