Produkty

Jaki grill wybrać? Podpowiadamy

Jaki grill wybrać? Podpowiadamy

Planujesz przyjęcie w ogrodzie? W ciepły, wiosenno-letni wieczór, grill to pomysł doskonały! Dobry sprzęt ułatwi Ci przygotowanie pysznego jedzenia i posłuży przez wiele sezonów. Jaki grill kupić? Poznaj charakterystykę poszczególnych urządzeń i sprawdź, które z nich będzie najlepiej spełniać Twoje potrzeby.

Przejdź do następnych akapitów:

Chociaż mistrzami grillowania są Amerykanie, Polacy też pokochali ten sposób spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Wiosną i latem charakterystyczny zapach pieczonych potraw praktycznie codziennie unosi się w pobliżu ogródków działkowych i wokół zabudowy jednorodzinnej. Sezon rozpoczyna się od majówki, chociaż są i tacy, którzy rozpalają ruszt wraz z pierwszymi powiewami ciepłego powietrza. Dlaczego grillowanie jest tak popularne? 

Atrakcyjna forma spędzania czasu

Grillowanie to uniwersalna forma spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wielogodzinne rozmowy i dyskusje w ogrodzie, gdy tuż obok skwierczy opiekane jedzenie, to dobra okazja do spotkania z przyjaciółmi, znajomymi czy rodziną. Poza tym przyjęcie z grillem jest łatwe w organizacji. Do przygotowania go wystarczy Ci niewielki ogród, skrawek zieleni, a w przypadku niektórych urządzeń nawet balkon lub kuchnia. Co więcej, jedzenie na świeżym powietrzu bardzo dobrze smakuje i jest szybkie w przygotowaniu. Menu może być naprawdę różnorodne. Skończyły się czasy, gdy grill kojarzył się jedynie z kiełbaską i karkówką. Na ruszcie układa się też warzywa, ryby, owoce czy sery. Muśnięte językiem ognia nabierają charakterystycznego aromatu. Pojawia się więc pytanie, jaki grill wybrać? Możesz zdecydować się na grill gazowy, węglowy lub elektryczny.

Rodzaje grilla

Na sklepowych półkach znajdziesz zarówno tanie, jednorazowe sprzęty, jak i trwałe modele, które posłużą Ci przez wiele sezonów. Jedne urządzenia sprawdzą się w ogrodzie, inne na balkonie. Chcesz w łatwy sposób przygotować potrawy na ruszcie? Znajdź dla siebie urządzenie wygodne i proste w obsłudze. Dobrze, aby było także trwałe. Jak wybrać ten odpowiedni?

Chłopaki z „5 sposobów na” przeprowadzili testy grilla gazowego, elektrycznego oraz węglowego i podzielili się swoimi wnioskami. Zobaczcie, na którym grillu przygotujecie najlepsze posiłki! 

Jaki grill – jak wybrać właściwy model? 

Urządzenia dostępne na rynku mają odmienny kształt, kolor czy rozmiar, a ich podstawową różnicą jest sposób wytwarzania ciepła. Jaki grill wybrać? Oczywiście ten, który będzie najbardziej dopasowany do Twoich potrzeb, umiejętności i dostępnego miejsca. Decyzję o zakupie w dużej mierze determinuje przestrzeń, którą dysponujesz w ogrodzie lub na balkonie. Wybór odpowiedniego sprzętu rozpocznij więc od oceny ilości miejsca, które może zająć grill. Jaki model kupić do małego ogrodu? Który sprzęt sprawdzi się, gdy cenisz sobie wygodę podczas przygotowywania potraw? 

W małych ogrodach i podczas wyjazdów skorzystaj z grilla na trzech lub czterech nóżkach. Weź też pod uwagę wersję bardziej zaawansowaną. Cięższe urządzenia, ze wzmocnioną konstrukcją czy dodatkowymi kółkami, które ułatwią ich przesuwanie, również sprawdzą się w ograniczonej przydomowej przestrzeni. Gdy już wiesz, ile miejsca możesz przeznaczyć na rozstawienie grilla, poszukaj idealnego urządzenia pośród dostępnych modeli. Do wyboru masz sprzęt węglowy, gazowy i elektryczny. Jeśli cenisz sobie tradycję, wybierz swój model spośród klasycznych grillów węglowych. 

Jaki grill do ogrodu? Węglowy! 

Od lat modele węglowe należą do najpopularniejszych rozwiązań i są wręcz pierwszym wyborem dla osób, które szukają grilla do pieczenia potraw pod chmurką. Ich konstrukcja jest bardzo prosta. Palenisko wspiera się na kilku nogach, a pod rusztem tli się węgiel drzewny. Dym, który powstał w procesie spalania, ma charakterystyczny zapach i wydobywa dodatkowe walory smakowe potraw. Głównym atutem grilla węglowego jest niska cena. Niewielki koszt sprzętu, w połączeniu z jego ogólnodostępnością i prostą budową sprawił, że jest to tak popularne i często kupowane urządzenie. Czym kierować się podczas zakupu? Sprawdź, jaki grill węglowy wybrać!

Dostępne produkty są zróżnicowane pod względem kształtu i wielkości, co powinno ułatwić Ci dostosowanie sprzętu do dostępnego miejsca do grillowania. Grille węglowe są bardzo mobilne, dzięki czemu łatwo przestawisz je w inne miejsce lub wpakujesz do bagażnika. Jeśli zastanawiasz się jaki grill kupić i bierzesz pod uwagę model węglowy, musisz wiedzieć, że przygotowanie na nim potraw jest czasochłonne. Czyszczenie urządzenia też nie należy do najszybszych zadań.

jaki-grill

Grill gazowy – jaki wybrać?

Nie chcesz ciągle pilnować paleniska, stale dorzucać węgla i dbać o to, aby ogień nie zgasł? Nie lubisz zapachu dymu unoszącego się podczas grillowania potraw? Nie zniechęcaj się i nie rezygnuj z grilla, ale zamiast modelu węglowego, kup sprzęt gazowy. Sprawdź, jaki grill gazowy wybrać i dowiedź się, co go wyróżnia? Grill gazowy zasilany jest gazem z butli lub gazem ziemnym. To doskonałe narzędzie dla utalentowanych kucharzy – przy jego pomocy osiągniesz niebywały smak mięsa wołowego, który kojarzy się z amerykańską kuchnią. Zaletą modelu gazowego jest to, że szybko i bez problemu rozpalisz ogień, a w czasie grillowania sprzęt będzie utrzymywać stałą temperaturę, którą możesz dodatkowo regulować. W efekcie grillowane jedzenie jest soczyste, kruche, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Jeśli zastanawiasz się, jaki grill gazowy wybrać, jeszcze przed zakupami musisz dobrze określić miejsce, w którym go umieścisz. Sprzęt ten wymaga większej ilości przestrzeni. Dla bezpieczeństwa należy go ustawić z dala od łatwopalnych obiektów i miejsc, w których ogień może szybko się rozprzestrzenić. Modele gazowe są też droższe od węglowych. Ich cena jest uzależniona nie tylko od jakości, ale także ilości palników. Jednak, jeśli lubisz często grillować w towarzystwie przyjaciół lub rodziny, taka inwestycja szybko się zwróci. Co wziąć pod uwagę, aby wybrać model na miarę swoich potrzeb i nie przepłacić? Jaki grill gazowy wybrać, aby służył wiele sezonów? Skoncentruj się przede wszystkim na sprawdzeniu jakości urządzenia. Niewielki grill na sezonowe imprezy kupisz już za kilkaset złotych, jeżeli jednak masz w zwyczaju zapraszanie dużej ilości osób, możesz potrzebować bardziej profesjonalnej i większej wersji.

Grill elektryczny – jaki wybrać?

Grill elektryczny szybko się nagrzewa i utrzymuje stałą temperaturę, którą łatwo wyregulujesz przy pomocy pokrętła. Potrawy w smaku nie ustępują tym, wykonanym na tradycyjnych modelach węglowych. Nie czuć w nich jednak charakterystycznego zapachu dymu i aromatu wędzenia. W sklepach znajdziesz nawet bardzo małe urządzenia, które bez trudu zmieścisz w kuchennej szafce, a podczas grillowania, nie zajmą wiele miejsca na blacie. Do wyboru masz wersje, które pozwalają opiekać jedzenie z jednej lub z dwóch stron. Przed zakupem konkretnego modelu zwróć uwagę na jego moc. Im większa liczba watów, tym szybciej potrawy staną się idealne do jedzenia.

Przygotowywanie jedzenia na świeżym powietrzu, w towarzystwie przyjaciół i rodziny to okazja do przyjemnego spędzenia czasu z bliskimi. Ale nie zawsze musisz wychodzić do ogrodu, aby delektować się smakiem potraw z rusztu. Co więcej, nawet nie musisz mieć skrawka zieleni, żeby grillować. Wystarczy Ci własna kuchnia lub balkon i urządzenie elektryczne. Taki grill nie dymi, dlatego sprawdzi się zarówno w domu, jak i w ogrodzie. To idealny wybór jeśli mieszkasz w bloku lub kamienicy. Urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu i nadaje się do grillowania przez cały rok, bez względu na pogodę. Jedynie ważny jest stały dostęp do gniazdka elektrycznego, w które wepniesz wtyczkę urządzenia. Jak działa grill elektryczny? Jaki wybrać do ogrodu, a jaki do kuchni?

A może grill stacjonarny? 

Jeśli masz do dyspozycji własny ogród i naprawdę lubisz grillować, do wyboru masz jeszcze grill stacjonarny. To z reguły masywne urządzenie, wykonane z betonu, cegieł lub kamienia. Konstrukcja jest duża, trwała i odporna na zmienne warunki pogodowe, ale też nie ma możliwości, aby ją przesunąć. Odpowiednio rozbudowane urządzenie posłuży Ci także jako wędzarnia. Grill stacjonarny zalicza się do tak zwanej małej architektury, dlatego do jego postawienia nie potrzebujesz pozwolenia na budowę. Obiekt zajmuje sporo miejsca i jest jednym z najbardziej kosztownych modeli. Zrezygnuj z tej opcji, jeśli zastanawiasz się jaki grill wybrać do okazjonalnego grillowania lub do bardzo małego ogrodu.

Jaki grill wybrać? Wskazówki

Dobre i solidne urządzenie z rusztem to podstawa udanego grillowania pod chmurką. Zarówno model węglowy, jak i gazowy sprawdzą się w przydomowym ogrodzie i na działce. Który lepiej? Żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie, dobrze określ swoje preferencje co do sprzętu i jego obsługi, bo sposób dostarczania ciepła to nie jedyna różnica pomiędzy tymi urządzeniami. Poznaj zalety charakterystyczne dla poszczególnych urządzeń i łatwiej podejmij decyzję, jaki grill wybrać – gazowy czy węglowy? A może jednak elektryczny? Jeżeli wolisz wygodę, lepsze będą dla Ciebie grille gazowe, elektryczne i indukcyjne. Każdy z wymienionych modeli ma inne specyfikacje, a ich wybór wiąże się z konkretnymi zaletami podczas grillowania.

Zalety klasycznego grilla węglowego

  • Urządzenia, szczególnie te małe, są lekkie i mobilne. Możesz je zabrać ze sobą na plenerowe spotkanie poza domem. To dobry sprzęt, jeśli zastanawiasz się jaki grill wybrać na biwak.

  • Grill węglowy jest łatwo dostępny – w sezonie letnim kupisz go w praktycznie każdym sklepie.

  • Nie musisz podpinać sprzętu do ciężkiej butli z gazem czy szukać dostępu do gniazdka elektrycznego. Do rozpalenia grilla wystarczy Ci węgiel i zapałki.

  • Potrawy grillowane nad rozżarzonym węglem mają charakterystyczny smak i czuć w nich aromat dymu.

Co jeszcze musisz wiedzieć, nim zakupisz model węglowy? Przede wszystkim:

  • Zwróć uwagę na jakość jego wykonania. Jeśli chcesz korzystać z niego przez kilka lat, musi być solidny.

  • Grill z pokrywą pozwoli Ci łatwiej opanować temperaturę wewnątrz urządzenia.

  • Wielkość rusztu przekłada się na ilość porcji, które usmażysz w tym samym czasie.

  • Większy grill wymaga dłuższego rozpalania.

Dlaczego warto kupić sprzęt na gaz?

  • Dużą zaletą grilli gazowych jest łatwość ich rozpalania. Z zadaniem tym poradzą sobie nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z grillowaniem. Dlaczego to tak łatwe? Zamiast trudzić się z rozżarzonym węglem, co wymaga wprawy, przekręcasz odpowiednią gałkę i gotowe. 

  • Wbudowane pokrętła pozwalają kontrolować temperaturę, dzięki czemu unikniesz przypalenia potraw. Co ważne, określoną temperaturę utrzymasz przez cały czas grillowania.

  • Grillowanie na butli z gazem jest też tańsze. Ponowne napełnienie instalacji kosztuje mniej niż dokupienie do paleniska kolejnych worków z węglem.

  • Model gazowy jest też o wiele prostszy w czyszczeniu. Nie musisz usuwać popiołu i węgla.

Jaki grill elektryczny wybrać?

Urządzenie elektryczne wymaga oczywiście stałego dostępu do prądu – pamiętaj o tym, kupując grill elektryczny. Poza liczbą watów zwróć też uwagę na długość kabla. Odpowiedni zasięg przewodu zapewni Ci swobodę i bezpieczeństwo podczas grillowania. Jaki grill elektryczny kupić, gdy masz w domu małe dzieci? Model indukcyjny! To nowoczesne sprzęty, uznawane za bardzo oszczędne i bezpieczne. Grille indukcyjne to niewielkie sprzęty – odpowiednie do kuchni i na balkon. Stanowią alternatywę dla beztłuszczowego przygotowywania posiłków na parze. Podczas pracy płyta zużywa niewiele prądu. Doskonale przewodzi ciepło, ale nie nagrzewa się, dzięki czemu nie musisz się obawiać o ryzyko poparzenia. Ta cecha sprawia, że grille indukcyjne tak dobrze sprawdzają się w domu z małymi dziećmi.

jaki-grill

Czyszczenie, konserwacja i akcesoria do grilla

Urządzenia gazowe i elektryczne uchodzą za najłatwiejsze do utrzymania w czystości. Na umycie ich poświęcisz o wiele mniej czasu, niż na doczyszczenie tradycyjnego grilla. Dlaczego ten parametr jest tak ważny?

Wbrew pozorom nie chodzi wyłącznie o wygodę czy estetykę sprzętu, ale o zdrowie. Tłuszcz, który pozostał na ruszcie z poprzedniego grillowania, może być źródłem szkodliwych toksyn, które przedostają się do jedzenia. To dlatego tak ważne jest regularne czyszczenie urządzenia (niezależnie od jego typu). Jak poradzić sobie z uciążliwym zabrudzeniem? Na rynku znajdziesz specjalne płyny, ułatwiające czyszczenie zatłuszczonych rusztów, na których smażyły się potrawy. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, skorzystaj też ze stalowych szczotek. Ich kształt jest dopasowany do powierzchni rusztu. Unikaj jednak stosowania szczotek do delikatnej powierzchni grilla elektrycznego. Wyczyść go miękką szmatką. 

Kiedy czyścić sprzęt? Po każdym grillowaniu! Co do tej reguły nie ma odstępstwa. Regularne czyszczenie dotyczy także modeli elektrycznych, nawet jeśli nie widać na nich zabrudzeń – warstwa tłuszczu jest często niewidoczna. Ruszt grilla węglowego najlepiej czyści się, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Pamiętaj, aby wyłączyć urządzenie gazowe przed przystąpieniem do usunięcia z niego resztek jedzenia.

Odpowiedni ruszt – łatwe grillowanie

Dobry i solidny ruszt to podstawa przyjemnego i bezpiecznego grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Opiekanie warzyw, mięsa czy ryb będzie o wiele łatwiejsze, gdy wybierzesz też dodatkowe akcesoria. Kilka elementów wystarczy, aby był to nie tylko solidny, ale i praktyczny grill. Jaki wybrać zestaw akcesoriów?

Przede wszystkim zaopatrz się w widelec do grilla. Sprzęt ten doskonale sprawdzi się do nabijania potraw i obracania ich w celu równomiernego smażenia. Równie przydatne będą szczypce, którymi przeniesiesz jedzenie na ruszt i łatwo obrócisz małe kawałki mięsa lub warzyw. Ułatwią Ci one ściąganie już gotowych potraw z paleniska. Do przewracania dużych kawałków użyj z kolei specjalnie łopatki. Chcesz uniknąć przywierania mięsa do rusztu? Miej zawsze pod ręką silikonowy pędzel z odrobiną oleju, którym pokryjesz pręty.

Podczas wyboru akcesoriów, zwróć uwagę na to, aby miały dłuższą rączkę i były wykonane z materiału odpornego na wysoką temperaturę. Przygotowanie potraw będzie łatwiejsze, gdy użyjesz specjalnych tacek aluminiowych lub koszyków (to urządzenie idealnie sprawdza się do grillowania warzyw). W celu łatwiejszego obracania potraw umieść kilka kawałków jedzenia na dodatkowym ruszcie lub na szpikulcu (drewnianym albo ze stali nierdzewnej) i obracaj je jedną ręką. Wart uwagi jest również sprzęt ułatwiający grillowanie ryb. Stosując specjalny, wyprofilowany ruszt, unikniesz rozpadnięcia się mięsa na małe kawałki.

Zdecydowałeś się na tradycyjny grill? Do jego rozpalenia, poza węglem drzewnym, przyda Ci się także podpałka, która jest dostępna w kostkach i płynie. Z jej pomocą wzniecisz ogień w palenisku bez najmniejszego problemu. Zachowaj bezpieczeństwo podczas rozpalania węgla. Zamiast dmuchać bezpośrednio do środka grilla, sięgnij lepiej po specjalną dmuchawę lub wachlarz. Płomień podłóż z zapalniczki o długiej, wyciąganej końcówce, która jest bezpieczniejsza niż klasyczne, krótkie zapałki.

A skoro już mowa o bezpieczeństwie, podczas pracy przy ruszcie zawsze zakładaj rękawice ochronne. W ten sposób osłonisz swoje palce przed poparzeniem – ciepłego rusztu może przypadkiem dotknąć nawet najbardziej ostrożna osoba. Pamiętaj też, że tłuszcz zawarty w potrawach lubi być kapryśny i pryskać. Jeśli chcesz uniknąć plam lub zachlapania ubierz do grillowania fartuch.

Wybierając akcesoria, pomyśl też o zabezpieczeniu swojego sprzętu specjalnym pokrowcem. Przyda Ci się on nie tylko po zakończeniu sezonu grillowego, ale też w celu osłonięcia rusztu przed kurzem, promieniami słonecznymi czy deszczem. 

Jaki grill wybrać, aby służył Ci kilka lat? 

Każde urządzenie, zarówno grill węglowy, gazowy, jak i elektryczny, sprawdzi się do przygotowywania potraw w ogrodzie lub ogródku działkowym. Zaletą modeli zasilanych prądem jest możliwość stosowania ich także w kuchni lub na balkonie.

Niezależnie od tego, jaki grill do ogrodu lub domu najbardziej Ci odpowiada, nim zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu, zwróć jeszcze uwagę na jego jakość. Grille wykonywane są ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Jeżeli chcesz, by Twój sprzęt był niezawodny i solidny, wybierz model żeliwny – jest trwalszy i dłużej trzyma ciepło. Ważna jest również jakość wykonania nóżek i kółek grilla (poprawność ich działania najlepiej jest sprawdzić już w sklepie). Powinny one radzić sobie na nierównej powierzchni ogrodowej i być na tyle stabilne, żebyś nie musiał obawiać się nagłego przewrócenia grilla, które nie tylko jest niebezpieczne, ale również może zrujnować smaczne potrawy i trwale uszkodzić murawę poprzez rozsypanie rozżarzonego węgla.

Chcesz zobaczyć, jak prezentują się wymienione typy grilli? Zobacz film przygotowany przez chłopaków z „5 sposobów na”, którzy przedstawiają wady i zalety poszczególnych modeli grilla.

Data publikacji: 27.03.2014
Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Ranking najlepszych grilli – podpowiadamy, jaki grill wybrać

Ranking najlepszych grilli – podpowiadamy, jaki grill wybrać
Wraz z sezonem wiosennym w ogrodach i na działkach rozpoczyna się wielkie grillowanie. Aby cieszyć się wspólnym biesiadowaniem w gronie rodziny...
Czytaj więcej

Jak grillować? Poznaj metody i zasady grillowania

Jak grillować? Poznaj metody i zasady grillowania
Wraz z pierwszymi podmuchami ciepłego wiosennego powietrza rozpoczyna się sezon na grillowanie. Wspólne grillowanie w gronie znajomych to dosko...
Czytaj więcej

Taras na skarpie – historia Anny i Roberta

Taras na skarpie – historia Anny i Roberta
Anna i Robert mają niewielki, ale bardzo przytulny ogród. Ich przydomowy taras znajduje się na skarpie, która prowadzi do przestrzennego...
Czytaj więcej

Ocena i komentarz dla:

Jaki grill wybrać? Podpowiadamy