Produkty

Batat

Łac. Ipomoea batatas

Batat

Batat, z łac. Ipomoea batatas, zwany również wilcem ziemniaczanym czy słodkim ziemniakiem, należy do rodziny powojowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej – w rejonach tropikalnych uprawiany jest jako bylina, natomiast w Polsce jako roślina jednoroczna. Podziemną część batata stanowią bulwy, a część nadziemną płożąca, rozgałęziona łodyga pokryta skrętoległymi liśćmi. Kwiaty batatów są duże, jednak bardzo często roślina ich nie wypuszcza.

Wilec ziemniaczany cechuje się 4-miesięcznym okresem wegetacyjnym – z tego powodu należy zasadzić go tuż po 15 maja, gdy ustanie ryzyko przymrozków. Możemy rozmnożyć go przez ukorzenione wcześniej sadzonki lub bulwy. Umyte bulwy – w całości lub podzielone na mniejsze części zawierające co najmniej jedno oczko – umieszczany w ziemi, zasypując je całkowicie lub jedynie częściowo. Możemy też zasadzić je wcześniej w doniczkach, a na miejsce stałe przesadzić w momencie, gdy wypuszczą już pędy. Warto także rozważyć uprawę pod osłonami, co zapewni roślinom lepsze warunki i spowoduje, że bulwy będą okazalsze.

Bataty preferują żyzną i przepuszczalną glebę (najlepiej o odczynie obojętnym) oraz stanowisko ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru. Zasadzenie ich w pełnym słońcu spowoduje większe zapotrzebowanie na wodę, a jej niedobór szybko odbije się na kondycji roślin, powodując ich zasychanie. Jednocześnie podczas podlewania należy uwzględnić fakt, że jej nadmiar może doprowadzić do gnicia bulw. Ponieważ bataty są pnączami, warto zapewnić im podporę, po której będą mogły się piąć – zaoszczędzimy w ten sposób miejsce na działce. Wyhodowane bulwy wykopujemy w połowie września, by nie dopuścić do ich przemarznięcia.

Bataty znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie z powodzeniem zastępują ziemniaki. Mają wyższą od nich wartość odżywczą, a ponadto są cenione ze względu na właściwości zdrowotne. Nadają się do pieczenia, gotowania, grillowania, a nawet przyrządzania deserów. Można uprawiać je w ziemi oraz w pojemnikach – nie tylko w celu pozyskania bulw, ale także ze względu na dekoracyjność – niektóre odmiany wypuszczają bowiem ozdobne liście.