Produkty

Brukiew

Łac. Brassica napus var. napobrassica

Brukiew

Brukiew, z łac. Brassica napus var. napobrassica, inaczej karpiel, to roślina dwuletnia z rodziny kapustowatych, będąca odmianą kapusty rzepak. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Występuje wyłącznie w uprawie, nie spotyka się jej dzikich odmian.

W Polsce spożywana była masowo podczas wojny, w Rosji uprawiana jest do dziś na szeroką skalę. Do niedawna traktowana przeważnie jako pastewna, przez oryginalny smak i bogactwo wartości odżywczych zyskuje popularność jako warzywo o wielu zastosowaniach kulinarnych, również w daniach wykwintnych. Częścią jadalną brukwi jest twardy, mięsisty korzeń spichrzowy, z którego wyrasta rozwinięta rozeta liściowa. Delikatna w smaku, szczególnie jej młode bulwy. Zimą najczęściej spożywane są odmiany brukwi o żółtym miąższu (np. „Wilhemburska”). Korzeń brukwi jest kulisty, lekko owalny i zwężający się ku dołowi, a jego skórka jest gładka, koloru kremowo-żółtego. Liście brukwi są zielone, o wydłużonym kształcie i zaokrąglonym końcu, z nieco karbowanymi brzegami.

Wymagania brukwi w uprawie nie są duże. Kiełkowanie nasion rozpoczyna się w niskich temperaturach, już w 2-3°C, a siewki tolerują nawet lekkie przymrozki. Jest ona dość wrażliwa na suszę, zarówno w glebie, jak i w powietrzu. Najkorzystniejsza dla brukwi jest wilgotna gleba o wysokiej zawartości składników pokarmowych, na której uprzednio uprawiane były wcześnie wschodzące warzywa: groch, cebula dymka lub młode ziemniaki.

Odczyn gleby powinien oscylować między 6 a 6,7 pH. Nadaje się do uprawiania z siewu prosto do gruntu na przełomie kwietnia i maja, jednak częściej uprawia się ją z rozsady, gotowej po 5-6 tygodniach od wysiania. W celu uzyskania większego korzenia bez przerostu liści, polecane jest przysypanie odkrytych części korzeni ziemią, a także przerywka i regularne odchwaszczanie.

Brukiew jest bogatym źródłem witaminy C, a także A, B1 oraz B2. Zawiera też dużo minerałów, takich jak wapń, fosfor i żelazo. Brukiew świetnie nadaje się do pieczenia lub obsmażania oraz jako podstawa do zup-kremów i warzywnych purée.