Produkty

Cebula

Łac. Allium cepa

Cebula

Cebula, z łac. Allium cepa, to warzywo z rzędu szparagowców i rodziny amarylkowatych. Jest ona jedną z najstarszych roślin uprawnych i prawdopodobnie pochodzi z Azji, lecz obecnie jest już hodowana na całym świecie. 

Łodyga cebuli jest bardzo skrócona, natomiast mięsiste liście są jadalne i w dolnej części tworzą organ spichrzowy. Ponadto, z warzywa wyrastają również liście asymilacyjne, które nie są jednak zbyt często spożywane. Barwa cebuli jest uzależniona od odmiany i przybiera kolor od białego, przez słomkowożółty, czerwony aż do fioletowego.

Cebula najlepiej rośnie w miejscu słonecznym na żyznej, próchniczej i przepuszczalnej glebie o odczynie zbliżonym do 7 pH. Jest to roślina dwuletnia, z której w pierwszym roku wyrasta krótki pęd, a z niego korzenie oraz jadalne liście. Natomiast w drugim roku wytwarza kwiatostany – zwykle jest jednak uprawiana jako roślina jednoroczna. Najlepsza temperatura do kiełkowania dla cebuli to około 20 stopni Celsjusza, choć potrafi wykiełkować także przy niższej. Warzywo wymaga płodozmianu oraz hodowania w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Jest rośliną niezwykle wrażliwą na niedobór wody i składników pokarmowych takich jak fosfor, azot i potas.

Podłoże, na którym uprawiana jest roślina, należy systematycznie podlewać, przy równoczesnej ochronie samej cebuli i jej liści, ponieważ w przeciwnym wypadku zostanie zaatakowana przez szkodniki i zgnije. W kwestii pielęgnacji warzywa ważne jest regularne odchwaszczanie oraz wzmocnienie przez odżywianie, np. rozcieńczonym nawozem kurzym. Stosuje się trzy sposoby uprawy cebuli, tj. sianie od razu do gruntu, z dymki oraz z rozsady. Zbiór można natomiast rozpocząć, gdy załamaniu ulegnie większość liści szczypioru. Cebulę przeznaczoną do składowania dobrze jest dosuszyć, np. na strychu.

Ogromne właściwości lecznicze rośliny (zabija bakterie, obniża ciśnienie, poprawia przemianę materii, dezynfekuje oraz działa wykrztuśnie) są znane od bardzo dawna. W samej cebuli występują m.in. witaminy B1, B2, C, E i PP, siarczki, olejki lotne, enzymy oraz sole wapnia, żelaza, krzemu, cynku i wielu innych mikroelementów. Cebula jest uprawiana w ogródkach, na plantacjach, a także obecna w naszej kuchni, gdzie wykorzystujemy ją do większości dań.