Produkty

Ciecierzyca

Łac. Cicer arietinum

Ciecierzyca

Ciecierzyca, z łac. Cicer arietinum, to roślina należąca do rodziny bobowatych. Spośród kilkudziesięciu gatunków przedstawicielem typowym jest ciecierzyca pospolita, którą nie spotyka się w naturze. Inne okazy występują m.in. w rejonie Morza Śródziemnego, na Wyspach Kanaryjskich czy w wybranych częściach Afryki i Azji. Rodzaj obejmuje byliny i rośliny jednoroczne. Cechami charakterystycznymi ciecierzycy są motylkowate kwiaty oraz owoce w formie strąków zawierających nasiona.

Ciecierzyca pospolita jest ciepłolubną rośliną strączkową powszechnie uprawianą szczególnie w zachodniej Azji. Można uprawiać ją także w Polsce, jednak najlepiej pod osłonami. Ciecierzyca pospolita wymaga gleby przewiewnej, dobrze zdrenowanej oraz żyznej – przed jej zasadzeniem warto zasilić podłoże kompostem. Ważne także, by nie sadzić jej na tym samym stanowisku, na którym wcześniej rosły inne rośliny strączkowe. Nasiona umieszczamy bezpośrednio w ziemi w okresie kwietnia i maja, lub nieco wcześniej w pojemnikach przechowywanych w ciepłym wnętrzu.

Roślina preferuje stanowiska ciepłe i nasłonecznione. Nasiona umieszczamy w odstępach co 5-10 cm, a następnie podlewamy, nie przesadzając jednak z ilością wody, by nie spowodować ich gnicia. Do zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie grządek oraz dostarczanie roślinom wody. Zbiór nasion przeprowadzamy wtedy, gdy strąki zaczynają brązowieć i więdnąć – zwykle będzie to od 4-6 miesięcy po wysiewie. Umieszczamy je w suchym i ciepłym miejscu, by mogły dobrze wyschnąć. Zarówno przy pracach pielęgnacyjnych, jak i podczas zbioru ciecierzycy, należy zakładać rękawice ochronne – roślina jest pokryta włoskami wydzielającymi substancję, która działa na skórę drażniąco.

Ciecierzyca jest jednoroczną rośliną uprawianą ze względu na bardzo dużą zawartość składników odżywczych i mineralnych oraz walory smakowe. Jest źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu, witamin z grupy B i błonnika, a także wykazuje właściwości lecznicze. Jej nasiona służą do przyrządzania rozmaitych dań, np. zup, pasztetów, kotletów, sałatek czy humusu.