Produkty

Cukinia

Łac. Cucurbita pepo var. Giromontina

Cukinia

Cukinia, z łac. Cucurbita pepo var. Giromontina, to odmiana dyni zwyczajnej z rodziny dyniowatych. Roślina pochodzi z Włoch, a w Polsce jest uprawiana dopiero od kilku lat. Cukinia charakteryzuje się żółtymi, pojedynczymi kwiatami o bardzo dużych rozmiarach. Owoce rośliny cechują się natomiast podłużnym, maczugowatym kształtem o barwie najczęściej ciemnozielonej.

Cukinie swoim wyglądem przypominają ogórki, a ich waga może dochodzić nawet do 3 kg. Cukinia często jest utożsamiana z kabaczkiem, jednak nie do końca jest to zgodne z prawdą. Poza ich podobieństwem w smaku i wyglądzie, należy pamiętać o jednej różnicy. Cukinia przybiera postać wzniesionego krzaczka o dużych, pokrytych włoskami liściach, natomiast kabaczek ma formę płożącą, a jego pędy są dość szeroko rozłożone.

Cukinia najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym oraz ciepłym, lecz osłoniętym od wiatru. Temperatura bliska 0 stopni Celsjusza jest dla niej wyrokiem, dlatego w Polsce najlepiej sadzić ją w drugiej połowie maja, czy to z siewu, czy też z rozsady. Ponadto cukinia wymaga stale wilgotnego podłoża, przy czym należy unikać zarówno nadmiaru, jak i niedoboru wody. Brak cyrkulacji powietrza może narazić roślinę na choroby grzybowe, w związku z czym bardzo przydatna okazuje się w jej przypadku przepuszczalna folia ogrodnicza – uprawa na niej cukinii pozwala rozwiązać wspomniany problem. Istotne jest również kompostowanie gruntu, ponieważ warzywo rośnie w bardzo szybkim tempie, przez co pochłania z gleby spore ilości składników pokarmowych. Ponadto zaleca się systematyczne zbieranie owoców, począwszy od czerwca, by nie dopuścić do ich zepsucia.

Cukinia, ze względu na dużą zawartość składników mineralnych i witamin, np. C, PP oraz B1, z pewnością należy do odżywczych jarzyn. Ponadto idealnie sprawdza się jako składnik diet, co wynika z faktu, że zawiera niewielką ilość kalorii oraz poprawia przemiany materii. Co więcej, przez swój lekko słodki smak cukinię wykorzystuje się w kuchni jako składnik zup, drugich dań, soków, deserów czy sałatek. Roślina przeznaczona jest do uprawy w ogródkach warzywnych oraz na działkach.