Produkty

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię

Czy nasza kuchnia jest dobrze zaprojektowana? Jeśli mamy wątpliwość, wystarczy odnieść ułożenie poszczególnych elementów wyposażenia do tzw. trójkąta roboczego. Na tej podstawie dowiemy się, czy nasza lodówka, kuchenka oraz piekarnik zostały usytuowane w odpowiednich miejscach.

blat kuchennyCodzienne przygotowywanie posiłków powinno być wykonywane etapami. Najpierw wykładamy niezbędne produkty na blat roboczy, następnie płuczemy je pod wodą, by wreszcie wrzucić je na patelnię i dowolnie przyrządzić. W myśl takiego schematu wykonywania czynności kuchennych praca przeprowadzana w pomieszczeniu o takim charakterze powinna być przeprowadzana szybko, skutecznie i – co ważne – również ergonomicznie. Koszty gotowania oraz działania poszczególnych sprzętów warto zminimalizować do niezbędnego minimum.

Zasada trójkąta kuchennego

Zgodnie z wytyczoną kolejnością, niezbędne jest pamiętanie o wyznaczeniu w kuchni tzw. trójkąta roboczego. Jego wierzchołkami będą zlewozmywak, lodówka oraz kuchenka.

Pomiędzy tymi urządzeniami poruszamy się wielokrotnie, ale co ważne – nie mogą one wymuszać na nas wykonywania niepotrzebnych lub ograniczonych ruchów. Ergonomiczna aranżacja pomieszczenia kuchennego sprawia, że nawet wówczas, gdy kilka osób korzysta z kuchni, wykonywanie potraw wciąż pozostaje wygodne i bezpieczne.

Zasada trójkąta roboczego to także ergonomiczne działanie urządzeń. Lodówka postawiona zbyt blisko piekarnika będzie pobierała znacznie więcej energii elektrycznej niż sprzęt umieszczony od niego w optymalnej odległości.

Kwestia funkcjonalnego korzystania ze sprzętów to również konieczność zachowania odległości pomiędzy zlewem a kuchenką. Im te dwa elementy będą bliżej siebie, tym niebezpieczeństwo poparzenia ciała będzie wyższe.

Powierzchnia robocza

Chciałoby się rzec, że blat kuchenny to niezbędny i, bezpośrednio po urządzeniach, najważniejszy element wyposażenia kuchennego. Na powierzchni blatu wykonujemy część praktyczną gotowania. Szatkujemy, rozdrabniamy, przecinamy składniki potraw. Na blatach możemy także położyć najważniejsze akcesoria oraz, jeśli powierzchnia kuchni na to pozwala, także dekoracje w postaci pachnących ziół.

Elementem stanowiącym dodatkową powierzchnię blatu może być także składany stolik czy półka zamontowana tuż przy ścianie. Formą praktycznego miejsca do przygotowywania potraw będzie także obszernie zabudowany parapet.

szafka kuchenna dolna CastoramaJak oszacować wysokość poszczególnych szafek?

Wygodne gotowanie jest uzależnione również od prawidłowego rozmieszczenia poszczególnych półek. Blaty kuchenne warto umieścić na wysokości około 85-90 cm. Taki będzie standard dla osób posiadających mniej więcej 170 cm wzrostu. Pozostałym zaleca się regulowanie mebli dokręcanymi nóżkami.

Wysokość poszczególnych szafek dobierzmy przede wszystkim względem dopasowywanego sprzętu AGD. Wówczas stworzą równą płaszczyznę, łatwiejszą w sprzątaniu oraz ułatwiającą przygotowywanie posiłków.

A co z szafkami górnymi? Zadbajmy, by przestrzeń pozostająca pomiędzy blatem a ich dolną krawędzią wynosiła około 45-55 cm.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jak wykorzystać szafkę pod zlewem?

Jak wykorzystać szafkę pod zlewem?
Szafka pod zlewem kuchennym jest miejscem, które można wykorzystać sprytniej niż tylko do przechowywania detergentów czy kosza na śmieci. Oto pomysły ...
Czytaj więcej

Kompletne wyposażenie kuchni – jakie akcesoria wybrać?

Kompletne wyposażenie kuchni – jakie akcesoria wybrać?
Kuchnia może być: ciekawie urządzona, wyposażona w modny zestaw mebli, przestronna, otwarta na salon czy też nowoczesna. Powinna być jednak przede wsz...
Czytaj więcej

Ciasna kuchnia – jak z niej korzystać i ją udoskonalać?

Ciasna kuchnia – jak z niej korzystać i ją udoskonalać?
Ciasna kuchnia to zmora każdej gospodyni domowej. Podczas gdy marzymy o wielkiej przestrzeni do przechowywania, długim blacie, barku, wyspie i stole j...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię