Produkty

Z jakiego materiału wykonać blat kuchenny?

Z jakiego materiału wykonać blat kuchenny?

Blat kuchenny  to strefa w kuchnii, w której z reguły codziennie bardzo dużo się dzieje. To na nim przygotowujemy posiłki i to on narażony jest na powstanie zarysowań, pęknięć i odbarwień. Z jakich materiałów najlepiej go wykonać, by był solidny i wytrzymał długie lata?

drewniany blat kuchennyPowinien być odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, nie bać się nawet tych najbardziej żrących środków czyszczących ani uszkodzeń mechanicznych. Jednym słowem blat idealny! Jakie materiały dają nam gwarancję takiej odporności?

Blat z kamienia

… czyli wersja z granitu. Idealna, bo twarda i nienasiąkliwa. Lepsza od marmuru, który bywa miękki oraz mało odporny na działanie wody nawet po zaimpregnowaniu jego wierzchniej warstwy odpowiednim specyfikiem.

Wraz z wytrzymałością należy się jednak spodziewać wyższej ceny. Blat z kamienia bywa bowiem nawet kilka razy droższy od zwykłej płyty postformingowej.

Drewno krajowe?

Owszem, pod warunkiem, że zostanie zaimpregnowane odpowiednim środkiem. Najlepiej sprawdza się tutaj drewno sosny, dębu, jesionu i buku. Decydując się na blaty drewniane musimy się liczyć z tym, że powierzchnię naszego blatu raz na jakiś czas będzie trzeba odświeżyć przez szlifowanie jego powierzchni papierem ściernym.

Blat z płytek ceramicznych

Płytki nakleja się w tym przypadku na wodoodporną płytę wiórową. To dobry pomysł dla tych wszystkich, którzy lubią przy pomocy własnej wyobraźni tworzyć ciekawe kompozycje. Płytki ceramicznie możemy bowiem układać dowolnie dokładając do siebie różnego rodzaju wzory.

Na blaty nie nadają się jedynie płytki szkliwione, które się łatwo rysują.wybieramy blat kuchenny

Kompozyt?

Blat wytworzony z takich kompozytów jak corian, staron czy kerrock będzie odporny na zarysowania oraz działanie wysokich temperatur.

Największą jego zaletą jest bezspoinowe łączenie – wszelkie szpary między blatami są zlane, dzięki czemu otrzymujemy jednorodną i gładką płaszczyznę nieprzepuszczającą wody.

Stal

Stal nierdzewna może być w tym przypadku matowa lub polerowana, gładka lub ryflowana. Blat wykonany przy jej udziale nie jest grubą warstwą, a raczej zostaje nałożony na płyty wykonane ze sklejki czy wiórowe. Blat stalowy sprawdza się w kuchni, jednak nie jest oporny na zarysowania. Polerowany blat ze stali jest natomiast trudny do utrzymania w czystości, gdyż widoczne na nim jest każde zabrudzenie oraz odciski palców.

Najtańszym rozwiązaniem jest blat laminowany, wykonany z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Cenowo jest to rozwiązanie atrakcyjne, lecz ma jednocześnie wiele wad. Ulega szybkiemu zniszczeniu pod wpływem działania wody i wilgoci a także można go zarysować nawet przy użyciu noża.

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jak dobrać blat do mebli kuchennych?

Jak dobrać blat do mebli kuchennych?
We współczesnej kuchni jej funkcjonalność powinna stać na równi z atrakcyjnym wystrojem. W związku z tym, w czasie jej wykańczania, nale...
Czytaj więcej

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?

Kuchnia ze stołem – jak zaaranżować w niej oryginalny kącik jadalniany?
Jeśli nie dysponujemy osobnym pomieszczeniem na jadalnię, pozostaje nam tylko jedno – wprowadzić stół do aranżacji kuchni. Jak to zrobić,...
Czytaj więcej

Drewniany blat w kuchni – czy warto?

Drewniany blat w kuchni – czy warto?
Kuchnia to serce domu, a jej miejscem centralnym jest blat. To powierzchnia robocza szczególnie narażona na ryzyko zabrudzeń czy zarysowań. Jak...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
26.08.2015
osobiście mam nieco inne zdanie - blaty moim zdaniem nie powinny być na dekady, owszem jest takich wiele, które tyle spokojnie wytrzymają, ale nie sądzę , by warto było je kupować

za cenę porządnego blatu kupi ze 3 blaty laminowane, jeśli umiejętnie zamontujemy blat i będziemy odpowiednio użytkować blat spokojnie wytrzyma kilka lat, a gdy pojawią się nieestetyczne rysy, znudzi się wygląd można bez żalu wymenić na nowy, polecam coś takiego

Ocena i komentarz dla:

Z jakiego materiału wykonać blat kuchenny?