Produkty

Jak zorganizować kuchnię?

Jak zorganizować kuchnię?

Przed przystąpieniem do remontu warto zastanowić się nad rozmieszczeniem mebli w kuchni. Dzięki temu będziesz cieszyć się funkcjonalną i estetyczną przestrzenią. Z artykułu dowiesz się jak powinna wyglądać organizacja szafek w kuchni i ich wnętrz. Znajdziesz tu również wiele pomysłów, na to jak zorganizować kuchnię, aby była miejscem funkcjonalnym i estetycznym.

Przejdź do następnych akapitów:

Artykuł ten powstał z myślą o wszystkich, którzy planują remont lub budowę wygodnej i funkcjonalnej kuchni. Prawidłowe rozmieszczenie kuchni wpływa nie tylko na estetykę całej przestrzeni, ale także wygodę gotowania i przygotowania posiłków. W dobrze zorganizowanym pomieszczeniu przyjemnie jest spędzać czas, a samo gotowanie nie będzie dla Ciebie udręką. W artykule znajdziesz podpowiedź jak zorganizować kuchnię, aby zawsze panował w niej ład i porządek. Opisane zostały najnowsze i najmodniejsze rozwiązania, które zwiększają funkcjonalność pomieszczenia. Znajdziesz tu również pomysły na rozmieszczenie szafek w kuchni czy organizację ich wnętrza.  

organizacja szafek w kuchni

Jak zorganizować kuchnię?

Dobrze zorganizowana przestrzeń kuchenna wpływa na wygodę gotowania. Pozwala także w prosty sposób zachować porządek i czystość, co wpływa na jej estetyczny wygląd. Dobre rozmieszczenie kuchni gwarantuje, że każda przechowywana rzecz ma swoje miejsce.

Przed przystąpieniem do remontu warto spojrzeć na projekt kuchni pod kątem tzw. ciągu technicznego, czyli kolejności wykonywanej pracy. Zastanów się, czy blisko lodówki znajduje się blat, na którym będziesz mógł położyć wyjmowane produkty. Następnie czy blat ten sąsiaduje ze zlewem, w którym można umyć owoce, warzywa czy mięso. Koło zlewozmywaka warto zostawić przestrzeń na blat do krojenia produktów, który najlepiej, aby sąsiadował bezpośrednio z kuchenką czy płytą grzewczą.

Niezależnie od powierzchni kuchni, jaką dysponujesz, dobra organizacja pozwoli Ci nawet z najmniejszego pomieszczenia stworzyć funkcjonalną kuchnię. Układ mebli i blatów zazwyczaj podyktowany jest kształtem pomieszczenia. Jednak samo rozmieszczenie szafek w kuchni i ich zawartości zależy od Ciebie. A to w głównej mierze wpłynie na komfort jej użytkowania.

Rozmieszczenie kuchni – podział na strefy

W odpowiedzi na pytanie, jak zorganizować kuchnię pomocne będą strefy, na które dzieli się przestrzeń kuchenną. Należą do nich strefa przechowywania, zmywania i gotowania. Istnieje także wiele zasad, które pozwolą na dobre ich wyznaczenie. Wszystko to spowoduje większe uporządkowanie i funkcjonalność przestrzeni.

jak zorganizować kuchnię

W rozlokowaniu na poszczególne strefy pomoże zasada trójkąta roboczego – jego wierzchołki wyznaczają lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Odległości pomiędzy tymi sprzętami powinny zmieścić się w następujących granicach:

  • między lodówką a zlewozmywakiem 120–210 cm,

  • między zlewozmywakiem a płytą grzejną 120–210 cm,

  • między lodówką a płytą grzejną 120–270 cm.

Przyjmując tę zasadę masz pewność, że poszczególne strefy nie będą na siebie zachodzić. Dzięki czemu unikniesz sytuacji, kiedy np. woda ze zlewozmywaka zacznie pryskać na rozgrzany na patelni olej. Bliskość lodówki i płyty grzejnej może za to wpłynąć na gorszą pracę lodówki. Wysoka temperatura panująca wokół płyty spowoduje, że lodówka, aby utrzymać odpowiedną temperaturę zacznie pobierać więcej energii. A to z kolei spowoduje wysokie rachunki za prąd.

W strefie przechowywania znajdują się głównie szafki i szuflady. Aby rozmieszczenie szafek w kuchni było funkcjonalne, warto je pogrupować. W jednym miejscu niech znajdują się szafki z produktami suchymi, a w innym szuflady na sztućce i inne przyrządy kuchenne. Talerze i kubki zazwyczaj chowa się w okolicach suszarki na naczynia, co przyspiesza jej opróżnianie.

Strefa zmywania obejmuje zlewozmywak i wszystkie niezbędne środki czystości. W okolicach zlewu warto umieścić także kosz na śmieci. Najlepiej nada się do tego szafka pod zlewem, jednak z powodu obecności syfonu i rur doprowadzających wodę, jest ona jedną z najtrudniejszych w organizacji. O tym jak dobrze ją zorganizować i co powinno się w niej znaleźć, dowiesz się w dalszej części artykułu.  

rozmieszczenie mebli w kuchni

Jednym z najważniejszych elementów strefy gotowania jest blat kuchenny. To na nim kroisz, przyprawiasz, wałkujesz i wykonujesz niemal wszystkie czynności związane z przygotowaniem posiłku. Dobrze, jeśli blat kuchenny będzie pusty. Mogą znajdować się na nim jedynie sprzęty i produkty, których używasz codziennie. Wszelkie inne przedmioty niepotrzebnie zagracają Twoją przestrzeń roboczą.

Wysokość blatu należy dostosować do potrzeb użytkowników kuchni. Prace w kuchni najczęściej wykonywane są w pozycji stojącej, w dużej kuchni można więc dla nich wydzielić cztery różne wysokości blatu:

  • do prac związanych ze statycznym trzymaniem przedmiotu, np. obieranie jarzyn (wysokość 100-110 cm),

  • do przygotowania posiłków przy umiarkowanym wysiłku przedramion, np. zmywanie (wysokość 90–100 cm),

  • do prac przy zwiększonym wysiłku przedramion, np. mieszanie podczas gotowania, mielenie (wysokość blatu wraz z płytą kuchenną 80–90 cm),

  • do prac wymagających dużego wysiłku fizycznego, przy zaangażowaniu nie tylko rąk, ale też pasa barkowego, np. wałkowanie ciasta (wysokość 70–80 cm).

W strefie gotowania znajduje się sprzęt kuchenny taki jak kuchenka lub płyta grzejna, piekarnik, czy mikrofala. Wszyscy, którzy spędzają w kuchni dużo czasu wiedzą, że wybór sprzętów i urządzeń kuchennych zależy nie tylko od indywidualnych przyzwyczajeń, lecz także wielkości gospodarstwa domowego. Dlatego do kuchni, w której przewidziana jest zmywarka, wystarczy mniejszy zlewozmywak, najlepiej jedno- lub półtorakomorowy (Uwaga! Zlewozmywak nie powinien sąsiadować z płytą grzejną, zwłaszcza gazową).

rozmieszczenie w kuchni

Dobrze, jeśli w pobliżu zlewozmywaka znajduje się zmywarka (ze względu na wygodę i łatwy dostęp do instalacji wodno-kanalizacyjnej) oraz kosz na odpadki. Pamiętaj też, że minimalna długość płaszczyzny pomiędzy zlewozmywakiem a płytą kuchenną powinna wynosić 80 cm.

Na prawidłowe funkcjonowanie w strefie gotowania ma wpływ także wysokość zainstalowania nad płytą grzejną okapu. Nad kuchenką elektryczną należy zachować odległość około 65–70 cm, a nad palnikami gazowymi wysokość powinna wynosić około 75–80 cm, licząc od płaszczyzny blatu (zobacz też: Okapy kuchenne – o czym należy pamiętać w czasie montażu). Wymiar okapu powinien być dostosowany do wielkości płyty grzejnej i mieścić się w jej zarysie lub być nieco większy (ok. 10–15 cm).

Tak umiejscowiony okap będzie najlepiej zbierał wilgoć i zapachy wydobywające się z gotujących garnków. Dzięki temu unikniesz rozprzestrzeniania się zapachów po całym mieszkaniu, a także wilgoci, która może źle wpłynąć na kuchenne meble.

Sam piekarnik i mikrofalę można umieścić w jednym bloku na wysokości ok. 115 cm. Dzięki temu łatwiej będzie Ci zarówno wkładać, jak i wyjmować dania z piekarnika. Wysokość ta także wpłynie na bezpieczeństwo dzieci znajdujących się w domu. Zarówno gorąca szyba, jak i pokrętła będą znajdować się poza ich zasięgiem.

Rozmieszczenie szafek w kuchni – o czym należy pamiętać?

Rozmieszczenie mebli w kuchni wpływa bezpośrednio na kształt i wielkość szafek. Zamiast o pojedynczych meblach warto w projektowaniu kuchni pomyśleć o pojedynczych szafkach. Pamiętaj również, że nawet najmniejszą przestrzeń pozostawioną między lodówką a blatem można wypełnić szafką. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku szafki cargo, których szerokość może wynosić już 20 cm. Ich dużą zaletą są praktyczne koszyki, w których doskonale widać wszystkie produkty.

Szafki w kuchni dzielą się na ciąg górny i dolny. Na dole warto zaplanować głębokie szuflady, z których wygodniej będzie sięgać po produkty. Najpłytszą z nich przeznacz na sztućce. Szuflady pozwolą na przechowywanie zarówno suchych produktów, jak i akcesoriów kuchennych. W ich poukładaniu pomogą Ci różnego rodzaju organizery i pojemniki.

Organizacja szafek w kuchni wymaga także dobrego rozplanowania sposobu otwierania samych frontów. Dotyczy to głównie ciągu górnego. Jeśli decydujesz się na tradycyjne, duże fronty zadbaj, aby ich skrzydła nie przeszkadzały Ci w dotarciu do dalszej części kuchni lub uniemożliwiały sięgnięcie do garnków ustawionych na płycie grzewczej. Pamiętaj, że zawsze możesz podzielić duże fronty na mniejsze lub wybrać te otwierane do góry.

Na suche produkty dobrze jest zaplanować dużą szafkę z regulowaną wysokością półek. Dzięki temu nawet pomimo małej przestrzeni kuchni możesz stworzyć spiżarkę. W organizacji suchych produktów pomogą Ci różnorodne pojemniki na mąki czy kasze.

rozmieszczenie szafek w kuchni

Najwięcej trudności sprawiają szafki narożne, gdy zdecydujesz się na układ mebli kuchennych w kształcie L lub U. Są to szafki zazwyczaj na tyle głębokie, że mały otwór zazwyczaj ograniczony z jednej strony uniemożliwia sięgnięcie do samego ich końca. Aby uniknąć zmarnowania cennej przestrzeni możesz zdecydować się na różnego typu szafki obrotowe lub wysuwane kosze. Ze względu na ich dużą pojemność doskonale nadają się do przechowywania garnków i patelni.

Równie wiele problemów może sprawić szafka pod zlewem. Tam dodatkowym utrudnieniem jest obecność syfonu i rur. W dobrej jej organizacji pomogą różnego rodzaju koszyki, w których możesz poukładać chemię, worki na śmieci i inne niezbędne produkty do czyszczenia. Szufelkę ze zmiotką możesz powiesić na ściance za pomocą przyklejanych haczyków. Świetnie sprawdzą się także na drzwiczkach od szafki, na których możesz zawiesić ścierkę czy rękawicę kuchenną. Warto umieścić w niej także kosz na śmieci.

Pamiętaj także o wolnej przestrzeni, jaką dają ściany zarówno bezpośrednio nad blatami, jak i w dalszej odległości od nich. Nad blatem możesz zawiesić listwę magnetyczną na noże bądź relingi, na których zawiesisz pojemniki na drobne przedmioty i akcesoria. Na ścianie dopełnieniem wystroju mogą okazać się także proste półki. Dzięki nim zyskasz dodatkową przestrzeń na przedmioty, których używasz najczęściej lub ozdoby.

Wspaniałym pomysłem jest połączenie ozdoby z produktami kuchennymi. W tym celu możesz na półce wyeksponować w przezroczystych słoiczkach kolorowe przyprawy. Pięknie prezentować się może także kawa i herbata umieszczona w ozdobnych pojemnikach. Wszystko to wpłynie na przytulny wystrój kuchni, który rewelacyjnie połączy się z funkcjonalnością pomieszczenia.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jak szybko urządzić aneks w małej kawalerce?

Jak szybko urządzić aneks w małej kawalerce?
Kawalerka to niewielka przestrzeń, która pozwala Ci na szybkie zmiany aranżacji i daje możliwość eksperymentowania. Aneks kuchenny zamiast kuch...
Czytaj więcej

Meble do kuchni w mieszkaniu studenckim

Meble do kuchni w mieszkaniu studenckim
Mieszkania studenckie często wynajmowane są na krótki czas. W ciągu kilku lat możemy mieć paru różnych lokatorów. Nierzadko się t...
Czytaj więcej

Urządzamy kuchnię – gotowe a modułowe zestawy mebli

Urządzamy kuchnię – gotowe a modułowe zestawy mebli
Stając przed koniecznością wyboru mebli do kuchni, mamy pokaźną paletę możliwości. Między innymi możemy zdecydować się na zestawy – gotowe bądź ...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
08.06.2015
no niby fajnie, ale w niektórych kuchniach nie ma miejsca na takie wymysły. Jak się ma kuchnię 1x1 metr w kawalerce, to trudno myśleć o wydzieleniu stref. A kapitalny remont nie wchodzi w grę...

Ocena i komentarz dla:

Jak zorganizować kuchnię?