Produkty

Kmin rzymski

Łac. Cuminum cyminum

Kmin rzymski

Kmin rzymski, z łac. Cuminum cyminum, to gatunek rośliny jednorocznej, która najprawdopodobniej wywodzi się z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie można ją spotkać jedynie w uprawach – nie występuje już w stanie dzikim, ponieważ charakteryzuje się bardzo niską odpornością na niskie temperatury.

Hodowle najczęściej spotykane są w Indiach, Azji Mniejszej, Ameryce Północnej Chile i w Europie Środkowej. Roślina dorasta do 0,5 metra wysokości. Posiada pierzaste, złożone z nitkowatych odcinków liście. Kwiaty natomiast zbierają się w baldachy i przyjmują zabarwienie białe, czerwone lub różowe. Owocem kminu jest podwójna rozłupnia, która z trudem rozdziela się na 2 części.

Hodowanie kminu rzymskiego w warunkach atmosferycznych klimatu umiarkowanego jest możliwe pod warunkiem, że roślinę początkowo hoduje się w szklarni. Nasiona należy umieścić w piaszczystej glebie, a kiedy sadzonki już wzrosną i się zahartują, można przesadzić kmin w dobrze nasłonecznione miejsce w ogrodzie, w odstępach ok. 15 cm od siebie. Kwitnienie przypada na przełom czerwca i lipca, zaś nasiona dojrzewają zazwyczaj w 4 miesiące od posadzenia. Kiedy nasiona zbrązowieją, powinno się je wysuszyć i zmłócić.

Kmin rzymski często stosowany jest do celów leczniczych – zawiera bowiem dużo protein i ok. 3% olejków lotnych. Nadaje się do podawania w przypadku nieżytów żołądka – skutecznie wspomaga trawienie, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi niestrawność, wzdęcia oraz wzmaga apetyt. Ma również działanie moczopędne oraz wiatropędne, pomaga w leczeniu chrypki oraz posiada właściwości przeciwskurczowe. Kmin rzymski jest również popularną przyprawą w kuchni indyjskiej, arabskiej, tureckiej, iberyjskiej oraz w niemal wszystkich kuchniach azjatyckich. Stanowi jeden ze składników mieszanek przyprawowych, na przykład do mięsa, pikli i sałatek. Świeże liście wykorzystuje się do podnoszenia walorów smakowych serów, surówek, zup czy gotowanych warzyw. Jest też niezbędnym dodatkiem do przyprawy curry, obecnej w rozmaitych potrawach różnych kultur.