Produkty

Kokorycz

Łac. Corydalis

Kokorycz

Kokorycz, z łac. Corydalis, to rodzaj roślin należący do rodziny makowatych o bardzo dużej liczebności. Wymienia się wśród niego aż ok. 465 gatunków. Kokorycze głównie występują w strefie klimatu umiarkowanego na półkuli północnej, a najwięcej można ich znaleźć w Azji – z samych Chin pochodzi aż 350 gatunków, a ok. 260 z nich to endemity.

Rośliny te przybierają głównie postać bylin, rzadziej są dwuletnie lub jednoroczne. Wiele gatunków jest odpornych na mróz. Kokorycze mają delikatne liście, które są często podobne do liści paproci. Kwiaty są rurkowate i mają ostrogi. Pojawiają się na szczytach łodyg i układają w grona. Kokorycze kwitną od późnej wiosny aż do jesieni w rozmaitych barwach – od białych i żółtych po niebieskie, fioletowawe i różowe. Ich korzenie mogą być bulwiaste, kłączowe lub wiązkowe. Gatunki, które można bez trudu uprawiać w Polsce osiągają średnio 15-60 cm wysokości. Kokorycz pustą można spotkać rosnącą dziko w lasach liściastych. Kwitnie ona na purpurowo-różowo całą wiosnę.

Kilka gatunków kokoryczy może być z powodzeniem uprawiana w polskich ogrodach. Należy ją zasadzić w półcieniu, w przepuszczalnej, próchniczej glebie. Gatunki bulwiaste są szczególnie wymagające, ponieważ potrzebują większego zasuszenia latem, a zimą większej wilgotności. Wszystkim kokoryczom grożą pomrowy, a gatunek Wilsona jest podatny na szarą pleśń. Kokorycze bulwiaste dość szybko się rozprzestrzeniają. Jeśli chcemy specjalnie rozmnożyć tę roślinę należy ją ostrożnie dzielić jesienią lub wczesną wiosną. Innym sposobem jest wysiew dojrzałych, świeżych nasion, jednak wtedy kokorycze będą kwitnąć dopiero po kilku latach.

Kokorycze spełniają przede wszystkim funkcje ozdobne. Zarówno kwiaty, jak i liście tej rośliny mogą być dekoracyjne. Wszystkie odmiany Corydalis flexuosa kwitną w atrakcyjnych odcieniach błękitu, a ‘Purple Leaf’ wyróżnia się dodatkowo brązowo-purpurowymi liśćmi. Niektóre gatunki kokoryczy mają zaś właściwości lecznicze i stosuje się je w fitoterapii. Bulwy, ziele i cebulki mogą mieć działanie uspokajające, ale również przeciwbólowe.