Produkty

Nalewki z ogrodowych plonów

Nalewki z ogrodowych plonów

Dzięki naszemu ogrodowi nie tylko mamy gotowe, naturalne i zdrowe owoce i warzywa, ale także przetwory na zimę, domowej produkcji wino oraz nalewki. Smak, kolor i aromat tych ostatnich będzie niepowtarzalny, jeśli bazując na starych, sprawdzonych przepisach, sporządzimy własny trunek. Jak się do tego zabrać?

nalewka malinowaNapoje alkoholowe, które dzięki plonom z naszego ogrodu możemy wyprodukować własnym sumptem, to owocowe wina, cydr czy piwo. Ci, którzy mają własną pasiekę, dodatkowo mogą pokusić się o powiększenie winiarskiej piwniczki o miody pitne. Jeśli natomiast nie gustujemy w tego typu wyrobach, a w pamięci ciągle mamy niepowtarzalny smak przykładowo nalewki pigwowej sporządzanej przez babcię, możemy za jej przykładem sporządzić własną.

Do XVI wieku nalewki, a za takie uważać należy połączenie miodu, wina i przypraw korzennych, znane były i stosowane w celach leczniczych. I chociaż do dzisiaj niektóre nalewki owocowe zalecane są przy różnych chorobach i schorzeniach (przykładowo, przeciw gorączce dobrze jest spożyć nalewkę na bazie owoców dzikiego bzu), ich pozytywny wpływ jest przez medycynę kwestionowany. Pierwszą nalewką wyprodukowaną w celach spożywczych było połączenie spirytusu i olejku różanego. Dokonali tego Włosi i od tego momentu rozpoczęła się niezwykła popularność tego napoju alkoholowego. Na terenach Polski specjał ten znany był jako rosolis, ale bardziej daliśmy się poznać Europie jako wytwórcy znanego i dzisiaj krupniku – w jego skład wchodziły przyprawy korzenne, zioła oraz miód. Przepisy na nalewki były nierzadko skomplikowane, na przykład znana na naszym kontynencie benedyktynka (wytworzona na terenie Francji) zawierała w sobie około 40 różnych składników, między innymi melisę, hyzop, herbatę, gałkę muszkatołową, kolendrę i goździki.

Nalewki były do tego stopnia popularne, że niektóre z nich łączono ze zwyczajami. Przykładem niech będzie żenicha kresowa – główny składnik do niej, owoce dzikiej róży, zbierała dziewczynka. Na bazie suszonych owoców rodzice sporządzali napój alkoholowy, który czekał w antałku tak długo, aż pojawił się – ich zdaniem– godny ręki ich córki kawaler. O tym, że jest mile widziany w domu oblubienicy, świadczył widok wyciągniętej z piwnicy i otworzonej butli z napitkiem. Żenicha kresowa była, jak widać, przeciwieństwem znanej z Pana Tadeusza czarnej polewki, nie tylko dlatego, że ta ostatnia nie miała nic wspólnego z procentami.nalewka jagodowa

Dziś widok otworzonej butelki z aromatycznym alkoholem nie znaczy aż tak wiele, jak w przypadku żenichy kresowej, ale może on ubarwić niejedno rodzinne spotkanie. Warto wykorzystać w tym celu owoce zebrane we własnym ogrodzie, tym bardziej że smak sporządzony na ich bazie przez lata szlachetnieje w zaciszu domowej piwniczki. Wyrób domowej nalewki jest nieskomplikowany i polega na macerowaniu owoców, czyli zalaniu ich alkoholem. Po przewidzianym w szczegółowym przepisie czasie napój zlewa się, a te same owoce zasypuje się cukrem lub cukrowym syropem. I ponownie jak to miało miejsce wcześniej, należy odczekać, aż owocowy syrop będzie na tyle wyrazisty, by można go było połączyć się ze zlanym wcześniej alkoholem. Całość – i tu znowu czekają nas tygodnie, miesiące, a w niektórych przypadkach nawet lata cierpliwości – łączy się w harmonijny w smaku, niezwykle aromatyczny i – w zależności od użytych owoców – piękny w barwie alkoholowy napój.

Kiedy poznamy składniki najbardziej popularnych nalewek na bazie owoców i miodu, możemy pokusić się o stworzenie własnego przepisu. Udoskonalany przez lata metodą prób i błędów, łączący w sobie ogrodowe plony z egzotycznymi przyprawami, może stać się intrygującym wszystkich napojem, którego recepturę możemy przekazać tylko niektórym. Zgadywanie składników, jakie się w nalewce znalazły, będzie tym bardziej utrudnione, im więcej czasu butelka spędziła w piwnicy. I w tym przypadku przyda się cierpliwość – główna zaleta osób, które własnoręcznie wytwarzają domowe alkohole. 

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Owoce w ogrodzie – od czego zacząć?

Owoce w ogrodzie – od czego zacząć?
Owoce są naturalnym źródłem witamin i energii potrzebnej nam na co dzień. Niepryskane, świeże, soczyste – bez trudu możemy je uprawiać w ...
Czytaj więcej

Co możemy siać w maju?

Co możemy siać w maju?
Maj to miesiąc, w którym bezpośrednio do gruntu możemy siać jeszcze mnóstwo kwiatów, warzyw i ziół. Będą to gatunki wrażli...
Czytaj więcej

Ogród w walce ze stresem

Ogród w walce ze stresem
Szybkie tempo życia oraz presja związana z brakiem czasu i wciąż rosnącą liczbą obowiązków powodują, że wielu z nas znajduje się pod wpływem ciągłego ...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Nalewki z ogrodowych plonów