Produkty

Pandan

Łac. Pandanus

Pandan

Pandan, z łac. Pandanus, zwany również pochutnikiem, to rodzaj roślin z rodziny pandanowatych obejmujący ok. 700 gatunków. Pochodzi z rejonów tropikalnych – można go spotkać m.in. w Afryce, Azji, Australii czy Polinezji.

Młode okazy tego krzewu formują sztywne i wyprostowane kępy przywodzące na myśl dracenę lub palmę. Skórzane i lancetowate liście pandanu są sztywne i zielone, posiadają żółte prążki oraz na brzegach zakończone są ostrymi ząbkami. Męskie kwiatostany tej rośliny mają kształt kłosa, zaś żeńskie szyszki – rzadko jednak można je zaobserwować w uprawie domowej. W naturze dorastają do 10 metrów wysokości, w doniczkach nie przekraczają jednak 3 metrów i stają się zbyt duże do hodowania w mieszkaniu, dlatego lepiej sprawdzają się w oranżeriach lub szklarniach.

Pandan do wzrostu potrzebuje silnego, lecz nie bezpośredniego światła słonecznego. W mieszkaniu można rozwiązać ten problem, umieszczając roślinę na północnym lub wschodnim oknie. Podłoże należy natomiast przygotować z mieszanki torfu, kompostu z kory oraz piasku. W okresie wiosenno-letnim można odżywiać roślinę nawozami – właściwe będą preparaty dla roślin o ozdobnych liściach. Pandan lubi dość wysoką wilgotność powietrza, osiągającą minimalnie 60%. W okresie zimowym powinno się go zraszać 2 razy dziennie i przynajmniej raz w pozostałe dni roku. Podlewanie uzależnione jest od stopnia wysuszenia gleby – nie należy nawadniać rośliny, kiedy ziemia w doniczce jest jeszcze wilgotna. Jeśli nadejdzie potrzeba przesadzenia rośliny, należy ten zabieg zaplanować na końcówkę zimy. Podczas pielęgnacji pandanu należy zachować ostrożność, ponieważ istnieje ryzyko skaleczenia się ostrymi liśćmi.

W mieszkaniach i naturze pandany są roślinami ozdobnymi, jednak znajdują też zastosowanie w innych sferach życia. W krajach tropikalnych jego liście sprawdzają się jako pokrycie dachów, a także materiał do wyplatania mat i koszyków. Używa się ich również w kuchni azjatyckiej do zawijania mięs i ryb, aby zachować ich soczystość.

Data publikacji: 10.01.2017