Produkty

Patyczak

Łac. Rhipsalis

Patyczak

Patyczak, inaczej zwany rypsalisem, to rodzaj roślin o łacińskiej nazwie Rhipsalis, porastający pustynne i ciepłe tereny obu Ameryk i wysp Morza Karaibskiego. Należy do rodziny kaktusowatych.

W Polsce potocznie nazywa się go patyczakiem z uwagi na charakterystyczny wygląd długich, sięgających nawet 5-8 metrów pędów. Przypominają one splątane i sztywne patyki, które rozgałęziają się podobnie jak gałęzie drzew, ale są przy tym zielone. Na końcach pędów mogą pojawić się małe, białe, żółte lub różowe kwiatki przypominające gwiazdki.

Roślina płoży się, więc w warunkach domowych rzadko osiąga więcej niż kilkanaście centymetrów wysokości. Może za to zwisać nawet kilka metrów w dół. Niektóre gatunki wyglądem przypominają wyjęte z wody glony dzięki kaskadom wiszących pędów, na których widać regularne zgrubienia.

To bardzo popularna roślina doniczkowa wybierana do uprawy w mieszkaniu. Ma atrakcyjny, oryginalny wygląd, który może być zarówno jedynym zielonym akcentem w mieszkaniu, jak i uzupełniać kompozycje z kaktusów czy roślin egzotycznych o błyszczących liściach. Do tego rypsalis jest rośliną niewymagającą w uprawie i dobrze znosi przerwy w podlewaniu, więc nadaje się nawet do mieszkań, których właściciele często wyjeżdżają lub dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem.

Aby zwiększyć szanse na kwitnięcie i rozwinięcie długich pędów, warto postawić roślinę na słonecznym stanowisku, choć odpowiada jej też światło rozproszone i lekko zacienione miejsce. Wystarczy jej podlewanie wykonywane najwyżej raz w tygodniu, choć latem warto też ją zraszać. Patyczaka nie trzeba nawozić.

Co ciekawe, patyczak to jedna z roślin, które mają korzenie powietrzne. To zgrubienia na powierzchni pędów, z których wyrastają kolejne odnogi. Mogą one pobierać wodę bezpośrednio z powietrza, dlatego roślinę warto od czasu do czasu zraszać. Dzięki obecności korzeni powietrznych rozmnażanie rypsalisa jest niezwykle proste – wystarczy oderwać część pędu z tego typu korzeniem i umieścić w doniczce z żyzną ziemią, by po kilku tygodniach uzyskać ukorzenioną roślinę.