Przebudowa
We francuskich winnicach całe podziemia są wypełnione hektolitrami win, a zapewnienie im odpowiednich warunków jest traktowane jak honorowy obowiązek, dlatego wielu właścicieli cennych butelek oddaje je do takich miejsc na przechowanie. Trudno się dziwić – wino to napój bardzo delikatny i zmiany w warunkach przechowania będą w jego bukiecie odczuwalne.
Nie każde miejsce nadaje się na piwniczkę. Najlepsze są zbudowane z cegieł, jako że lepiej trzymają one wilgoć, której w pomieszczeniu powinno znajdować się całkiem sporo. Jeśli wilgoci jest mało, a powinniśmy zadbać, by wilgotność utrzymywała się na poziomie 70%, z pomocą przyjdzie nam nawilżacz powietrza. Wspomniany poziom wilgotności jest idealny, ponieważ nie powoduje psucia się korka ani jego nadmiernego przesychania, co naraziłoby zawartość na kontakt z powietrzem.
Drugą kwestią, o którą musimy zadbać przy tworzeniu piwniczki, jest zapach. Idealne będzie pomieszczenie, w którym przechowujemy wyłącznie wino, ewentualnie inne szlachetne trunki. Dlatego pomieszczenia zamoknięte, zagrzybione lub z niezidentyfikowanymi zapachami dochodzącymi ze ścian należy osuszyć i wyczyścić, a następnie zadbać, by niechciane aromaty nie powróciły. Najlepiej zrobić to zapewniając pomieszczeniu wentylację, choćby przez uchylenie okienek lub za pomocą prostego przewodu wentylacyjnego. Zapewni to dopływ świeżego powietrza, co powstrzyma grzyby i wywieje nieprzyjemne zapachy.
Wino nie lubi zbytniego nasłonecznienia, dlatego w piwniczce powinno być ciemno. Do poruszania się po niej wystarczy światło na tyle silne, by odczytać etykiety. Żarówki nie powinny mieć poboru większego niż 60 W, można też skorzystać ze świecy – to z kolei nada pomieszczeniu niebywałego nastroju.
Biorąc pod uwagę te wymogi, adaptacja piwnicy może być dużym wyzwaniem, dlatego na osobny kącik do przechowywania butelek często decydują się budujący nowe domy – w takim wypadku należy wziąć pod uwagę powyższe wytyczne. Jeśli chcemy osiągnąć taki efekt w sposób naturalny, wybudowana w ogrodzie piwniczka powinna zostać przykryta chłodną ziemią, a wtedy będzie spełniała swoją funkcję. Jeśli zamierzamy degustować nasze wino na miejscu, możemy pomyśleć o doprowadzeniu wody do małej umywalki, w której umyjemy kieliszki.
Przechowanie
Wino traci wiele ze swoich właściwości pod wpływem temperatury, dlatego w pomieszczeniu, w którym zamierzamy butelki trzymać, musimy ją kontrolować. Najlepsza dla wina temperatura oscyluje między 10° a 12° C. Zbyt niska temperatura niszczy strukturę wina, zbyt wysoka przyspiesza raptownie dojrzewanie, co może doprowadzić do jego skwaśnienia.
Nie powinniśmy zakłócać spokojnego leżakowania butelek, dlatego powinny one leżeć na solidnych i nie chyboczących się półkach. Nie muszą wcale być specjalnie do tego przeznaczonymi półkami z wysuwanymi kieszeniami – wystarczy konstrukcja zbita ze skrzyżowanych desek. Jeśli mamy problem z orientowaniem się w rocznikach i rodzajach naszego wina, możemy zaopatrzyć je w karteczki lub tabliczki, na których rozpiszemy instrukcje co do przeznaczenia butelek.
Jeżeli nie chcemy naruszać spokoju wina, możemy zaplanować jego rozmieszczenie w piwnicy w zależności od zakładanego terminu spożycia. Te spośród butelek, które wymagają dłuższego dojrzewania, możemy umieścić w głębi piwnicy, a te które będą gotowe do spożycia szybciej, ułóżmy bliżej wejścia.