Produkty

Podagrycznik

Łac. Aegopodium

Podagrycznik

Podagrycznik, z łac. Aegopodium, to rodzaj roślin z rodziny selerowatych. W Polsce spotkać można tylko jednego przedstawiciela tego rodzaju Aegopodium podagraria, czyli podagrycznika pospolitego, który występuje na terenie całego kraju, a także na obszarach Europy i w zachodniej części Azji.

Jest to roślina dobrze czująca się na ubogich ziemiach – rozrasta się na nich intensywnie, tworząc bujne, zielone okrywy. Charakterystyczne dla podagrycznika są zielone liście o kremowych brzegach. Kwiaty pojawiające się na początku lata formują duże baldachy zebrane o zabarwieniu najczęściej białym lub delikatnie różowym. Naga lub krótko owłosiona łodyga w środku jest pusta i osiąga od 50 do 100 cm wysokości.

Uprawa podagrycznika jest niezwykle łatwa – wzrasta on niemal w każdych warunkach, przez co często uważany jest za ogrodowy chwast. Z tego względu przez długi czas nie były doceniane jego właściwości zdrowotne i odżywcze. Hodowlę w przydomowym ogrodzie można zacząć od wybrania wilgotnej gleby oraz zacienionego miejsca – dzięki temu można zagospodarować miejsca na działce, na których nie chcą wzrastać inne rośliny.

Ze względu na swoją ekspansywność zagraża jednak innym roślinom – aby uniknąć takiego konfliktu można uprawiać podagrycznik w pojemnikach. Wówczas będzie miał ograniczoną możliwość rozrastania się i nie będzie pobierał cennych składników odżywczych z gleby, w której wzrastają bardziej wymagające rośliny. Rozmnażanie podagrycznika odbywa się poprzez podział kłącza wiosną lub jesienią. Roślina nie wymaga też ochrony przed szkodnikami – jest odporna na choroby i pasożyty.

Liście podagrycznika są jadalne – młode okazy można wykorzystać jako składnik sałatki lub przygotować podobnie jak szpinak. Będzie też smacznym dodatkiem do wiosennej zupy. Roślina znajduje też zastosowanie w lecznictwie – posiada działanie regenerujące organizm, odtruwające, moczopędne oraz przeciwreumatyczne. Zawdzięcza to wysokiej zawartości flawonoidów, związków kumarynowych, kwasów chlorogenowych i kawowych oraz witaminy C.