Produkty

Pokrzywa – zastosowanie i ciekawe właściwości

Pokrzywa – zastosowanie i ciekawe właściwości

Pokrzywa – roślina, która nie powinna kojarzyć się nam wyłącznie z parzącymi liśćmi. Wręcz przeciwnie, jej bardzo szerokie właściwości lecznicze mają zastosowanie w zielarstwie oraz kosmetyce. Ponadto może być także wykorzystywana do wytwarzania wartościowego nawozu, który może być używany jako preparat ochrony roślin. Dlaczego powinniśmy cieszyć się z obecności pokrzywy w naszym ogrodzie?

napar z pokrzywyUrtica dioica – znana nam powszechnie jako pokrzywa zwyczajna spotykana jest w naszych ogrodach bardzo często. Niestety zamiast cieszyć się z jej obecności, tępimy ją w odpowiedzi na nieprzyjemne dla skóry poparzenia.

Sama pokrzywa nie jest też w żadnym stopniu rośliną reprezentatywną. Trudno jest ją zatem wkomponować w skalniak lub przydomową rabatę. A jednak warto pokusić się o wyznaczenie miejsca w ogrodzie, w którym roślina ta mogłaby sobie spokojnie rosnąć. Dlaczego?

Na początek garść witamin

Pokrzywa zawiera w sobie całkiem pokaźną dawkę witamin, w tym: A, B2, C, K oraz sole mineralne, w tym potas, magnez, fosfor, azot, żelazo, mangan, cynk. Taka dawka witamin po pierwsze wspomaga nasze zdrowie. Pomaga w obniżeniu ciśnienia, a także poziomu cukru we krwi, zmniejsza także potliwość i poprawia pracę wątroby oraz nerek. Pokrzywa może być także pomocna w leczeniu anemii oraz skutecznie oczyszczać organizm z toksyn.

Do użycia kosmetycznego lub leczniczego najczęściej stosuje się wyciągi z rośliny lub wywary.

Płukanki z pokrzywy działają zbawiennie na nasze włosy. Zawierają bowiem, podobnie jak skrzyp, dużą dawkę krzemu, który wzmacnia włosy, zapobiega ich nadmiernemu przetłuszczaniu się i usuwa nadmiar łupieżu. Pokrzywa poprawia więc stan naszej cery, włosów oraz paznokci.zupa z pokrzywy

Taka ilość witamin pozwala także wykorzystywać ją do tworzenia gnojówki, która jest najpowszechniejszym preparatem do nawożenia roślin. Aby ją przygotować, potrzebujemy dużego plastikowego pojemnika lub wiadra. Zebraną pokrzywę tniemy i umieszczamy we wspomnianym naczyniu, wreszcie zalewamy wodą. Wszystko odstawiamy na około 2-3 tygodnie. Kiedy mieszkanka sfermentuje, będzie gotowa do użycia. Możemy nią podlać rośliny, które wymagają specjalnego traktowania.

Pokrzywę możemy wreszcie zastosować także w kuchni. Możemy dodać ją do sałatek lub surówek. Świetna w smaku jest także herbata z pokrzywy lub świeży sok.

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

W zgodzie z naturą – historia Moniki i Dawida

W zgodzie z naturą – historia Moniki i Dawida
Monika i Dawid są zwolennikami ekologicznych i recyklingowych rozwiązań. Ich dom jest energooszczędny, starają się żyć w duchu zero waste i produkować...
Czytaj więcej

Przestrzeń dla całej rodziny – historia Amelii i Tomka

Przestrzeń dla całej rodziny – historia Amelii i Tomka
Duży i przestronny ogród – idealne miejsce dla rodziny z dziećmi, a także nieograniczony potencjał. Amelia i Tomek chcą tak zagospodarowa...
Czytaj więcej

Grudzień w ogrodzie

Grudzień w ogrodzie
Okres świąteczny trwa w najlepsze. Ubieranie choinki i świąteczne imprezy sprawią, że ogród może być ostatnią rzeczą, o której pomyślisz...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
2 komentarze
23.01.2017
ja robię z pokrzywy napary, a latem też się staram dodawać trochę do zimnych napojów :)
02.04.2016
Pokrzywa jest super, My całą rodziną pijemy herbatkę z pokrzywy i jemy ją w sałatkach. A ja jeszcze brata parzę przed siekaniem :D

Ocena i komentarz dla:

Pokrzywa – zastosowanie i ciekawe właściwości