Produkty

Pokrzywa zwyczajna

Łac. Urtica dioica

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna, z łac. Urtica dioica, inaczej zwana jeszcze wielką, dwupienną, parzącą oraz żagajką wielką, jest gatunkiem należącym do rodziny pokrzywowatych. Roślina ta jest wieloletnia i występuje powszechnie niemalże na całym świecie.

W Polsce pokrzywa zwyczajna jest uważana za pospolity chwast. Można ją w stanie dzikim najczęściej spotkać w rowach, lasach, na nieużytkach i w zaroślach. Pokrzywa dorasta do 150 cm wysokości i ma silne, podziemne rozłogi oraz rozgałęziony korzeń. Jej łodyga jest sztywna i wzniesiona. Charakterystyczne liście pokrzywy są ciemnozielone i sercowate u nasady, a na szczycie zaostrzone, a także ostro ząbkowane i ułożone naprzeciwlegle. Roślina ta w całości jest pokryta krótkimi włoskami, które parzą. Zawierają one kwas mrówkowy. Kwiaty są drobne i zielonkawe, zebrane w grona. Pojawiają się od czerwca do września. Pokrzywa zwyczajna żyje około 10 lat.

W Polsce pokrzywa występuje popularnie i dziko, a z ogrodów jest wręcz wyplewiana. Można ją jednak uprawiać ze względu na surowiec. Najlepiej rozwijają się na żyznych glebach. Stanowisko może być zarówno słoneczne, jaki cieniste. Co znamienne, choć pokrzywa zwyczajna, jak sama nazwa wskazuje jest powszechna, ma jednak dość duże wymagania, jeśli chodzi o glebę. Pokrzywy poza tym są niezwykle odporne na rozmaite warunki, choroby i szkodniki.

Plantację pokrzywy można stworzyć z pozyskanych ze stanu naturalnego kłączy, które tnie się na 3-5 cm. Sadzi się je płytko wczesną wiosną. Glebę warto użyźniać azotem. Wiosną należy również usuwać obumarłe pędy i stare łodygi – pokrzywa zwyczajna rośnie wtedy lepiej. Zbiory wykonuje się zanim roślina zakwitnie.

Uważana obecnie za chwast pokrzywa zwyczajna już w czasach starożytnych była doceniana ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Uznawano ją również za afrodyzjak. Biczowanie pokrzywami stosowano przez wieki jako formę leczenia się z reumatyzmu. W medycynie ludowej pokrzywa jest drogocennym zielem. Ma właściwości moczopędne, oczyszczające i odtruwające; doskonale również pielęgnuje skórę. Liście pokrzywy są bogate w witaminy i sole mineralne. Ten popularny chwast można również zbierać i wykorzystywać w kuchni – do zup, sałatek czy sosów.