Produkty

Pomelo

Łac. Citrus maxima

Pomelo

Pomelo, z łac. Citrus maxima inaczej zwane pomarańczą olbrzymią lub szadokiem, to gatunek należący do rodzaju cytrusów, z rodziny rutowatych. Roślina ta przybiera postać drzewa o zaokrąglonej koronie. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale została również sprowadzona do Ameryki i uprawiana na Barbados.

Liście pomelo są duże, jajowate i podłużne; mają również karbowane brzegi i szeroko oskrzydlony ogonek. Pomarańcza olbrzymia jest uważana za „babcię” grejpfruta. Pomelo kwitnie na biało i intensywnie pachnie. Kwiaty są spore i dzielą się na płatki, słupek i liczne pręciki. To z nich rozwijają się kuliste, żółte owoce, których średnica może dochodzić do 20 cm, a waga aż do 2 kg. Ich skórka bywa żółtozielona lub różowa. Pomelo rodzi największe owoce z rodzaju cytrusów. Drzewo może osiągnąć do 5 m wysokości. Liście są ciemne i lśniące – podobne do reszty cytrusów.

Czy można uprawiać pomelo również w Polsce? Tak. Podobnie, jak inne rośliny egzotyczne, wieloletnie i zimozielone Citrus maxima można z powodzeniem hodować w donicach. Zimą wymagają minimalnej temperatury w przedziale 5-10°C. Pomelo przez cały rok powinno znajdować się w pobliżu okna o wystawie południowej. Latem zaś najlepiej wystawić je na zewnątrz. Lubi pełne słońce.

W okresie wzrostu pomelo powinno być nawożone specjalnym nawozem do cytrusów – musi być bogaty w potas. Później co roku zaleca się jednorazowe zasilanie nawozem na wiosnę. Pomelo wymaga ogrodowej ziemi niezasadowej zmieszanej z piaskiem i torfem. Rozmnażanie najlepiej wykonywać za pomocą szczepienia. Roślinę podlewa się zimą co 10-15 dni, w okresie wegetacji raz w tygodniu i należy uważać na zbytnie utrzymywanie się wody, ponieważ pomelo jest wrażliwe na gnicie korzeni. Jak każdy cytrus wymaga specjalnej uprawy – potrzebuje chłodu aby zainicjować kolejne kwitnięcie. Można umieścić pomelo w donicy na balkonie lub w szklarni, ale trzeba chronić je przed mrozem.

Pomelo znane jest ze swoich dużych, smacznych i zdrowych owoców, które przypominają grejpfruty, ale nie są gorzkie. W Azji Południowo-Wschodniej uważane jest za roślinę leczniczą – wywar z kwiatów i liści ma zastosowanie jako środek uspokajający przy epilepsji, silnych atakach kaszlu czy pląsawicy. Jest też używany jako preparat łagodzący rany i opuchlizny, a sok z pomelo pije się na gorączkę. W Wietnamie kwiaty wykorzystywane są do produkcji perfum.