Produkty

Pomidor

Łac. Lycopersicon

Pomidor

Pomidor, z łac. Lycopersicon, to roślina z rodziny psiankowatych (Solanaceae), pochodząca z Ameryki Południowej. Jest uprawiany na szeroką skalę i szczególnie ceniony za swoje jadalne owoce.

Pomidory są roślinami jednorocznymi, rosnącymi na wysokość od 30 cm do 1,5 m, a w warunkach szklarniowych nawet do kilku metrów. Łodygi, liście, kwiaty i owoce pomidorów wydzielają charakterystyczny zapach. Liście są pojedynczo lub podwójnie pierzastodzielne, łodyga zazwyczaj lekko owłosiona. Niewielkie kwiaty w kształcie kielichów są żółte i zebrane w jednostronne skrętki, wyrastające z kątów lisci. Po zapyleniu, na ich miejscu zawiązują się okrągłe lub lekko wydłużone owoce barwy przeważnie czerwonej, istnieją też odmiany o owocach koloru różowego, pomarańczowego lub żółtego.

Są ciepłolubne ze względu na swoje pochodzenie, dlatego najlepiej rosną w szklarniach i tunelach. Na wolnym powietrzu dobrze wybrać im miejsca osłonięte od wiatru. Przemarzają nawet podczas niewielkich przymrozków. Preferują gleby piaszczysto-gliniaste, bogate w składniki odżywcze i przepuszczalne. Dobrze tolerują glebę o kwaśnym pH. Sprzyja im niewielka wilgotność powietrza (około 60%). Przedplonem pomidorów nie powinny być inne warzywa psiankowate ze względu na wspólne wirusy i grzyby. Dobrze rosną w sąsiedztwie fasoli, ogórka, kapusty, sałaty, rzodkwi, cebuli i kopru. Nie tolerują rosnących w pobliżu grochu, marchwi, ziemniaków i buraków ćwikłowych.

Najkorzystniej jest uprawiać je z rozsady, której produkcja trwa od 5 tygodni do 2 miesięcy. Należy wysiać zaprawione przeciwgrzybiczą zaprawą nasiona w okresie od połowy marca do początku kwietnia do skrzynek lub paletek rozsadowych. Wypełnione mieszaniną ziemi kompostowej lub torfowo-kompostowej pojemniki, powinny stać w ciepłym inspekcie, szklarni lub w domu na nagrzanym parapecie. Optymalna temperatura dla siewek to 22-25°C. Siewki z dwoma pierwszymi liśćmi można pikować do doniczek. Sadzonki przed przesadzeniem do gruntu powinny być zahartowane.

Pomidory zawierają duże ilości likopenu, który jest cennym antyutleniaczem zapobiegającym chorobom nowotworowym – za sprawą tego składnika mają one intensywny czerwony kolor.