Produkty

Porzeczka

Łac. Ribes

Porzeczka

Porzeczka, z łac. Ribes, to rodzaj krzewów owocowych z rodziny agrestowatych. W sprzyjających warunkach umiarkowanej strefy klimatycznej dorasta do 200 cm wysokości. Występuje na obszarze półkuli północnej.

W Europie rozpowszechniona jest hodowla sadownicza. Krzewy posiadają charakterystyczne jagody w kolorze białym, czerwonym lub czarnym, bogate w witaminy i minerały. Smaczne i zdrowe owoce skłaniają do hodowli w przydomowych ogródkach i na działkach. Na łodygach porzeczki wyrastają dłoniaste liście, zwykle omszone od spodu. W trakcie kwitnienia, od kwietnia do maja, na krzewie dojrzewają gronowe kwiatostany. Dziko rosnące gatunki można spotkać w lasach i zaroślach.

Gdzie sadzić porzeczki? Do swobodnego wzrostu krzewy potrzebują dużo miejsca na słonecznym stanowisku. Dobrze rosną na glebie ogrodowej, ale bujny wzrost i obfite owocowanie zapewni żyzne i przepuszczalne podłoże. W sprzedaży dostępne są krzewy z odsłoniętym korzeniem oraz w donicach. Te pierwsze sadzi się na przełomie października i listopada, pozostałe przez cały rok. Przed posadzeniem rośliny należy przekopać podłoże z kompostem, by użyźnić i spulchnić glebę.

Krzewy umieszcza się w odległości około metra między sobą, umożliwiając im swobodny wzrost i rozkrzewienie. Dobrze, jeśli będą osłonięte przed wiatrem – silny mógłby uszkodzić delikatne pędy młodej sadzonki. Po posadzeniu powinno się przykryć ziemię wokół krzewów torfem lub słomą, co utrzyma jej wilgotność i zabezpieczy przed chwastami. Przez pierwsze cztery lata nie przycina się pędów, są zbyt młode i delikatne. Pielęgnacja sprowadza się do regularnego podlewania. Jeśli nie zastosowało się ściółkowania podłoża, należy pamiętać o systematycznym pieleniu ziemi. Krzewy są odporne na mrozy, ale dwu- i trzyletnie sadzonki powinno się jeszcze okrywać na zimę.

Kiedy zbierać owoce? Pierwsze jagody pojawiają się w lipcu na krzewie porzeczki czarnej. Pozostałe gatunki owocują później – od drugiej połowy sierpnia. Kuliste, małe jagody są smaczne i zdrowe. Stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów. Należą do owoców o najwyższej zawartości witaminy C. Po umyciu można je spożywać na surowo bądź przetwarzać na soki, dżemy, kompoty. Są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów owocowych. Gdzie wykorzystuje się krzewy porzeczkowe? Uprawy porzeczek rozpowszechnione są na działkach, w ogrodach i sadach. Coraz częściej spotyka się pojedyncze krzaki owocowe w przydomowych ogródkach.