Nawet niewielki pojemnik wbudowany w blat pozwoli nam błyskawicznie usunąć odpadki, takie jak torebki po herbacie, łupiny obieranych warzyw i owoców, czy pojemniki po produktach. Na rynku dostępne są gotowe systemy zarządzania odpadami w postaci pojemników wbudowanych w blat (o pojemności ok. 10-13 litrów), wykończonych zwykle pierścieniem ze stali nierdzewnej i szczelnie zamykaną pokrywą. Są to bardzo wygodne rozwiązania, ale często wiążą się z wymianą szafki kuchennej lub zakupem nowego blatu z wyciętym otworem na pojemnik.
Przykładowe potrzebne materiały do samodzielnego stworzenia takiego systemu:
- garnek o średnicy ok. 25-30 cm, wysokości ok. 25 cm i pojemności ok. 15 litrów
- urządzenie wielofunkcyjne z przystawką do cięcia po kole
- blat kuchenny
- silikon sanitarny
- ołówek
- taśma uszczelniająca
Rodzaj pojemnika
Najlepiej wybrać garnek ze stali nierdzewnej – stalowy i sterylny pojemnik będzie pasował niemal do każdego wnętrza, szczególnie do kuchni opartej na nowoczesnych akcentach.
Średnicę garnka dobierajmy do rozmiarów przestrzeni roboczej. Jeżeli dysponujemy dużą przestrzenią blatu (szerokość blatów laminowanych może wynosić nawet ok. 120 cm) – możemy zdecydować się np. na wycięcie trzech mniejszych otworów o średnicy ok. 15 cm. Wówczas można pokolorować pokrywki i stworzyć w ten sposób wygodny sortownik odpadów wbudowany w blat (otwory mogą wtedy również prowadzić do większych zbiorników na śmieci umieszczonych pod zlewem).
Ciekawym rozwiązaniem może być również wpuszczenie w blat garnka o prostokątnej podstawie. Wówczas otwór można wyciąć wyrzynarką do drewna (tak jak w przypadku np. montażu zlewozmywaka). Pamiętajmy, że w przypadku garnków konieczne będzie pozbycie się rączek – te z tworzywa sztucznego zwykle można odkręcić, stalowe usuniemy urządzeniem z tarczą do cięcia metalu.
Jak samodzielnie przygotować pojemnik na odpady wbudowany w kuchenny blat?
Krok 1 – przygotowanie otworu w blacie
Zaczynamy od wybrania odpowiedniego miejsca na pojemnik – najlepszy będzie narożnik blatu, tak aby nie zmniejszyć znacząco powierzchni roboczej*. Następnie należy ołówkiem obrysować obwód garnka na blacie. Najlepiej jest odwrócić go do góry nogami i odrysować jego kształt.
* Uwaga! Należy zachować ok. 15-centymetrową odległość od krawędzi, aby mieć pewność, że cięciem nie osłabimy konstrukcji blatu.
Krok 2 – wycinanie otworu w blacie
Ramię przystawki do cięcia po kole należy ustawić na długość połowy średnicy garnka. Krawędź otworu wyciętego wzdłuż obrysowanej wcześniej linii warto dodatkowo uszczelnić sylikonem sanitarnym lub zabezpieczyć wierzch blatu taśmą uszczelniającą. Nadmiar silikonu można zdjąć palcem zamoczonym w wodzie i płynie do mycia naczyń.
Krok 3 – wstawiamy pojemnik
Po wyschnięciu sylikonu garnek powinien lekko wsunąć się w blat. Na koniec wystarczy przykryć go przykrywką – od teraz odpady można po prostu zgarnąć do otworu w blacie.