Produkty

Prawoślaz

Łac. Althaea

Prawoślaz

Prawoślaz, z łac. Althaea, zwany również ślazem lekarskim oraz prawoślazem ogrodowym, przynależy do rodziny ślazowatych. Gatunek rośliny zielnej można łatwo pomylić z malwą różową, z którą jest spokrewniony. Odróżniają go od niej mniejsze, karbowane płatki kwiatów.

Roślinę w naturalnych warunkach można spotkać w prawie całej Europie, także w Polsce. W naszym kraju jest uznawana za kenofit. Porasta murawy, łąki, przydroża oraz rowy. Charakterystyczne jest to, że lubi miejsca o dużym stopniu zasolenia. Prawoślaz osiąga do 150 cm wysokości. Na prostej, słabo rozgałęzionej łodydze pojawiają się liście: dolne są jajowate i pięciopklapowe, górne zaś trójklapowate, zaostrzone oraz pokryte srebrzystymi włoskami. Nad łodygą górują duże, kubkowate kwiaty, które przybierają barwę różową lub purpurową. Rośliny zazwyczaj zbijają się w kępy. Można je często spotkać w ogródkach działkowych.

Roślina nie ma dużych wymagań, dlatego bardzo łatwo się ją uprawia. Należy pamiętać, by wybrać stanowisko słoneczne. Prawoślaz będzie się dobrze rozwijał w każdym rodzaju gleby, byleby była żyzna. Z uwagi na wysokość rośliny trzeba zwrócić uwagę na silny wiatr i zabezpieczyć kwiaty, stosując paliki. Roślina jest narażona na atak owadów minujących oraz gąsienic. W okresie letnim mogą na niej żerować przędziorki.

Prawoślaza rozmnaża się przez podział, który należy wykonać wiosną lub jesienią. W okresie wiosennym warto także wysiać nasiona na otwartym terenie, zaś jesienią zasadzić siewki w ogrodzie.

Prawoślaz znalazł zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni. Korzeń rośliny zawiera związki śluzowe, betainę, asparaginę oraz witaminy i sole miedzi, boru, cynku czy manganu. Liście są bogate w witaminę C oraz karoten. Surowiec jest wykorzystywany jako lek przy uporczywym suchym kaszlu, ale także zaparciach. Działanie łagodzące prawoślazu sprawia, ze stosuje się go przy podrażnieniach przewodu pokarmowego, nadkwasoty czy wrzodach żołądka. W sztuce kulinarnej roślina stanowi składnik słodkiej masy cukierniczej oraz cukierków ślazowych.