Filtry do okapów

Produktów w kategorii: 10

Sortuj wg:
Trafność

Filtry to niezbędny element każdego okapu

Podczas gotowania w Twojej kuchni powstają intensywne zapachy, a w powietrzu unoszą się także drobinki tłuszczu. Urządzeniem niwelującym te skutki uboczne przygotowywania jedzenia są okapy, które dzięki odpowiedniej wentylacji powietrza zapewniają jego czystość. Prawidłowe działanie okapu determinują specjalne filtry, które gromadzą wszelkie zanieczyszczenia kuchenne. Dla lepszego efektu należy je regularnie wymieniać.

Istnieją filtry przeciwtłuszczowe – przeznaczone do obiegu otwartego, czyli do okapów połączonych z szybem wentylacyjnym – oraz filtry węglowe cechujące się wyższą wydajnością, w związku z czym idealnie nadają się do okapów zamkniętych. W drugim przypadku oczyszczone powietrze nie opuszcza pomieszczenia, więc musi być dokładnie przefiltrowane.

Filtry do okapów kuchennych mogą mieć różne kształty, rozmiary, a także przeznaczenie. Niektóre rodzaje filtrów możesz myć, podczas gdy inne wymagają regularnej wymiany. W zależności od rodzaju i częstotliwości używania okapu wymiana ta może odbywać się co kilka tygodni lub nawet tylko dwa razy do roku. Jeśli jednak zależy Ci na sprawnej pracy urządzenia, filtr do okapu kuchennego nie może być nadmiernie eksploatowany.

Wśród naszego asortymentu znajdziesz szeroki wybór zarówno flirtów węglowych, jak i przeciwtłuszczowych, dzięki czemu z łatwością dopasujesz filtr do okapu w swojej kuchni. Wykonane są z rozmaitych materiałów o różnej klasie zużycia.

Filtry oczyszczają powietrze i chronią urządzenie

Okap bez filtra nie będzie działał skutecznie. Dzięki filtrom powietrze jest oczyszczane z zapachów. Ma to największe znaczenie w przypadku pochłaniaczy powietrza, bo okapy kominowe po prostu usuwają powietrze poza obszar pomieszczenia. Jeśli zatem nie masz możliwości podpięcia urządzenia do wyciągu, wybierz dobry i skuteczny okap. Filtr węglowy będzie natomiast tym elementem, który zagwarantuje CI skuteczność urządzenia w pochłanianiu niechcianych, uciążliwych zapachów.

Okapy kominowe również wymagają filtrów, jednak ich zadanie jest inne. Elementy te dbają o ochronę przed tłuszczem, który jest pochłaniany wraz z powietrzem. Cząsteczki tłuszczu mogą osadzać się wewnątrz rury oraz na silniku. To natomiast prowadziłoby do uszkodzenia urządzenia. Jeśli chcesz tego uniknąć, filtr tłuszczowy do okapu jest niezbędnym elementem wyposażenia Twojego sprzętu.

Nie mniej istotną funkcją filtrów jest także zdolność do zatrzymywania wody. Ponownie największe znaczenie ma to w przypadku urządzeń bez wyciągu działających jako pochłaniacze.

Jaki filtry wybrać do okapu kominowego?

Okapy kominowe to urządzenia, które wyrzucają powietrze poza pomieszczenie. Dzięki temu działają szybko i skutecznie. Nie wymagają tym samym żadnych filtrów likwidujących zapachy, bo te są po prostu z kuchni usuwane. Czy w takim razie filtry do okapów są w ogóle potrzebne w przypadku tych modeli?

Jeśli posiadasz okap, który działa jako wyciąg, dobierz do niego filtr tłuszczowy. Drobiny tłuszczu mogą bowiem osadzać się wewnątrz rury, utrudniając przepływ powietrza. Ten sam tłuszcz tworzy także trudną do usunięcia warstwę na silniku urządzenia. Regularne czyszczenie nic nie da. Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest filtr przeciwtłuszczowy do okapu.

Filtry przeciwtłuszczowe mogą być jednorazowe lub wielokrotnego użytku. Te pierwsze są wykonane z takich materiałów jak papier lub włóknina (np. fizelina) oraz filtry akrylowe. Te ostatnie wykonano z włókien syntetycznych, dzięki którym są wyjątkowo chłonne. Wymagają wymiany co ok. 3–4 miesiące. Pierwsze dwa typy natomiast powinieneś wymieniać co 2–3 miesiące normalnego użytkowania.

Filtr do okapu przeciwtłuszczowy może być także wielokrotnego użytku. Wykonany jest z metalu, a dokładniej – z aluminium lub stali. Ma postać gęstej, metalowej siatki, która zatrzymuje drobiny tłuszczu. Ten model filtrów możesz czyścić w zmywarce. Nie wymaga wymiany, a jedynie regularnego czyszczenia. Przy częstym użytkowaniu zalecane jest czyszczenie go co osiem tygodni.

Jakie filtry do pochłaniacza powietrza?

Pochłaniacz powietrza to zupełnie inne urządzenie. Jego zadaniem jest przefiltrowanie powietrza tak, by wypuszczał masy pozbawione wilgoci, cząsteczek tłuszczu i zapachów. Nie dziwi zatem fakt, że filtry do pochłaniaczy kuchennych charakteryzują się zupełnie innymi właściwościami. Muszą w końcu zatrzymać zapachy wewnątrz filtru. Z tego powodu w tych modelach najczęściej stosowane są filtry węglowe do okapów.

Filtry węglowe mają różną postać. Najczęściej jednak są w kształcie płaskiego dysku. W tych owalnych koszach umieszcza się granulat aktywnego węgla. Węgiel ten natomiast wykazuje bardzo dużą zdolność do zatrzymywania zapachów oraz wilgoci i cząsteczek tłuszczu. Tym samym filtr węglowy do okapu pełni dwojaką funkcję: filtra przeciwtłuszczowego i oczyszczającego powietrze z różnych woni.

Pamiętaj, żeby regularnie wymieniać filtr węglowy. Okap będzie wtedy dobrze pełnił swoją funkcję i oczyszczał powietrze z zapachów. Filtr do pochłaniacza powinien być wymieniany nie rzadziej niż co dwa miesiące regularnego użytkowania.