Produkty

Rzepa

Łac. Brassica rapa subsp. rapa

Rzepa

Rzepa to popularna nazwa kapusty właściwej typowej, z łac. Brassica rapa subsp. rapa, rośliny dwuletniej z rodziny kapustowatych. Jej pochodzenie nie jest do końca znane, przypuszcza się jednak, że jej ojczyzną są tereny Afganistanu, Pakistanu lub rejony śródziemnomorskie. Jest to roślina uprawna, do spożycia nadają się jej białe, bulwiaste korzenie oraz młode liście umieszczone na łodydze, która wznosi się na wysokość do ok. 120 cm.

W uprawie rzepa przypomina rzodkiewkę – preferuje stanowiska słoneczne i półcieniste oraz gleby żyzne, wilgotne, piaszczysto-gliniaste, o obojętnym pH. Jest odporna na mróz i nieodporna na suszę, pod wpływem której wykształca mniejsze i słabsze korzenie. Optymalna temperatura jej rozwoju wynosi ok. 15-18 stopni Celsjusza.

Termin wysiewu rzepy obejmuje miesiące od kwietnia do sierpnia. Przy wyborze miejsca należy unikać tych, w których wcześniej były uprawiane inne warzywa kapustne. Po spulchnieniu gleby nasiona rośliny należy wysiać na głębokość ok. 1 cm w odległości ok. 20 cm od siebie. Kiedy wykiełkują, należy je przerwać, zachowując odstępy ok. 8-10 cm.

Roślina wymaga regularnego odchwaszczania oraz cotygodniowego podlewania. Podlewając rzepę, należy zadbać o to, by woda dotarła głęboko do jej korzenia. Zbyt płytkie podlanie może bowiem skutkować zakwitnięciem rośliny bez wykształcenia odpowiedniej wielkości zgrubienia pod ziemią. Podczas wzrostu zalecane jest zasilenie podłoża wokół rośliny obornikiem lub kompostem, a w przypadku wyjątkowo ubogich gleb wskazane jest zastosowanie dodatkowo gnojówki z pokrzywy. Warzywo jest gotowe do zbioru po upływie ok. 6 tygodni od wysiewu.

W uprawie rzepy mogą pojawić się problemy ze szkodnikami, takimi jak ślimaki lub śmietka kapuściana. Z tego powodu zalecane jest zabezpieczenie rośliny specjalną siatką.

Rzepa jest niskokaloryczna i można ją przyrządzić na tysiące sposobów – zarówno jej korzeń, jak i liście. Ma liczne właściwości odżywcze i lecznicze – pomaga przy przeziębieniach, jest żółcio- i moczopędna. Z uwagi na właściwości wzmacniające jest również wykorzystywana w kosmetyce.

Data publikacji: 16.01.2017