Produkty

Santolina

Łac. Santolina

Santolina

Santolina, z łac. Santolina, jest rodzajem zimozielonych bylin z rodziny astrowatych, których najpopularniejszym u nas przedstawicielem jest santolina cyprysikowata. Kwiaty te pochodzą z krajów śródziemnomorskich i Ameryki Południowej i mogą osiągnąć nie więcej niż ok. 60 cm wysokości.

Cechą charakterystyczną santoliny są srebrzyste, drobne liście o kształcie grzebieniasto-pierzastym. Na prostych łodygach santoliny w tym samym kolorze wyrastają pojedyncze, żółte kwiaty, które również są pierzaste w dotyku. Najczęściej roślina tworzy okrągłe kępy, które jednak trzeba odpowiednio pielęgnować, by zachowały taki kształt. Cechą charakterystyczną jest przyjemny, korzenny zapach liści i gałązek.

Roślina jest dość odporna na negatywne czynniki zewnętrzne, ale mimo wszystko warto zapewnić jej komfortowe warunki, takie jak słoneczne stanowisko czy osłonięcie od wiatru. Wymaga przepuszczalnej gleby i podlewania ok. raz w tygodniu, choć jest też w stanie znieść okresową suszę. Problemem, na który najczęściej narzekają ogrodnicy, jest skłonność santoliny do rozrastania się nierównomiernie na boki i opadania pędów, przez co odsłonięta zostaje sucha i mało estetyczna podstawa rośliny. Radą w tym przypadku jest przycinanie, które jednak sprawia, że santolina kwitnie skąpo. Dlatego tam, gdzie sadzimy ją z myślą o kwiatach, lepiej zacząć przycinanie po ich uschnięciu, czyli dopiero pod koniec lata. Kwiaty pojawiają się na niej od czerwca do sierpnia. Rozmnażanie rośliny następuje z sadzonek kwiatowych na wiosnę. Choć teoretycznie jest mrozoodporna, na odsłoniętych stanowiskach może być konieczne okrycie jej na zimę.

Santolina ma właściwości odstraszające insekty, dlatego dobrze jest mieć ją w pobliżu przydomowego ogródka i tarasu. Na dodatek świetnie nadaje się do zielnika i innych kompozycji z kwiatów suchych. W ogrodzie sprawdza się na rabatach i skalniakach, gdzie tworzy średnie piętro kaskadowo sadzonych kompozycji roślinnych. Dobrze uzupełnia też ogrody w stylu angielskim.

Data publikacji: 16.01.2017