Produkty

Soczewica

Łac. Lens culinaris

Soczewica

Soczewica, z łac. Lens culinaris Medik., to roślina należąca do rodziny bobowatych, obejmująca siedem gatunków. W stanie dzikiem soczewica występuje w rejonach Morza Śródziemnego oraz we wschodniej części Afryki.

Soczewica jadalna udomowiona zastała ponad 8 tyś. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Roślina charakteryzuje się płożącym pokrojem, owalnymi, pierzasto złożonymi listkami oraz motylkowymi kwiatami. Soczewica najlepiej rośnie na lżejszych, przepuszczalnych glebach o pH oscylującym w okolicach 6-6,5. Jest rośliną klimatu kontynentalnego, dlatego dobrze uprawia się ją we wschodniej części Polski. Przed posadzeniem zaleca się wcześniejsze przygotowanie gruntu po przez jesienne bronowanie i orkę oraz wiosenne kultywatorowanie. Soczewicę można wysiać wcześnie, ponieważ jest odporna w początkowym okresie rozwoju na przymrozki. Temperaturą, w której kiełkuje jest, około 5 stopni Celsjusza. Warto jest również zaprawić nasiona specjalną szczepionką bakteryjną przeznaczoną dla soczewicy.

Zabieg nawożenia jest uzależniony od zasobności w składniki mineralne, dlatego nawozy azotowe oraz fosforowe dobrze jest zastosować wczesną wiosną, a w razie konieczności także wapnowanie. Z kolei zapotrzebowanie rośliny na wodę jest nieco mniejsze niż innych roślin strączkowych, dlatego głównie w okresie wegetacji wymagane jest podlewanie, natomiast od kwitnienia stopniowo ulega ono zmniejszeniu. Największym zagrożeniem jest zgorzel siewek, szczególnie niebezpieczny przy ciepłej i suchej pogodzie. W efekcie liście zaczynają żółknąć, brązowieć, by w końcu uschnąć.

Soczewica wykazuje szereg zdrowotnych właściwości oraz od dawna jest uważana za najzdrowsze i najtańsze pożywienie, dzięki wysokiej zawartości białka. Polecana jest szczególnie sportowcom, pracownikom fizycznym czy młodym mamom. Co więcej, jest źródłem składników, takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, A i PP, co przyczynia się do poprawy krążenia, wzmacnia aktywność nerek oraz nadnerczy czy poprawia pracę trzustki, żołądka oraz śledziony. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika jest polecana osobom na diecie, cukrzykom oraz jest popularna w żywieniu ekologicznym. Wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji zup, jako dodatek do sałatek i gulaszu. Z mielonej soczewicy produkuje się mąkę.

Częścią jadalną soczewicy są nasiona, natomiast pozostałość stanowi paszę dla zwierząt. Soczewicę wykorzystuje się w uprawie ekologicznej i plantacyjnej oraz jako element zmianowania.