Właściwości ziół
Zioła zazwyczaj są łatwe w uprawie, mało wymagające, a przynoszą nam szereg korzyści. Rozsiewają przyjemne zapachy, poprawiają estetykę wnętrz, a dodatkowo służą zdrowiu. Zawierają one niezwykłe substancje, które między innymi:
- pobudzają metabolizm komórkowy,
- regulują ciśnienie krwi,
- polepszają nastrój i ogólne samopoczucie,
- zasilają w witaminy i minerały,
- leczą przeziębienia,
- łagodzą dolegliwości żołądkowe,
- pomagają na różne bóle (migrenowe, reumatyczne, żołądkowe),
- obniżają poziom stresu, uspokajają.
Jak uprawiać zioła?
Zioła doniczkowe, w tym również te lecznicze, najprościej będzie kupić w sklepie, a następnie przesadzić do nieco większych doniczek. Jednak możemy także wyhodować je samodzielnie z nasion – co prawda zajmie to więcej czasu, ale rośliny będą wówczas silniejsze, a my poniesiemy mniejsze koszty.
Najlepszym czasem na wysianie nasion ziół jest marzec, gdy pojawia się wystarczająca dawka niezbędnego roślinom słońca. Wysiewamy nasiona do małych doniczek (wystarczą pojemniki po jogurtach), dbając o to, by na dnie były otwory. Ziemia powinna mieć odczyn lekko kwaśny lub obojętny i być stale lekko wilgotna. Ustawiamy małe doniczki w nasłonecznionym miejscu.
Najdorodniejsze siewki ziół z czasem przesadzamy do większych doniczek. Na ich dnie warto zrobić drenaż z drobnych kamyków lub keramzytu. Podlewamy młode rośliny wodą o temperaturze pokojowej, która odstała chociaż dobę. Najlepszym miejscem do ulokowania ziół będzie parapet okna od strony południowej.
Każdy z rodzajów ziół można sadzić oddzielnie, ale można je także posadzić razem, tworząc ulubione ziołowe kompozycje. Trzeba jednak pamiętać o różnicach w sposobie ukorzeniania się poszczególnych roślin. Np. mięta potrzebuje większych pojemników, bo tworzy rozbudowany system korzeniowy i wytwarza dużo odnóg. Sporo płytsze pojemniki wystarczą dla majeranku, cząbru czy tymianku, bo ich korzenie są krótsze i prostsze. Doniczek o nieco większej już głębokości potrzebować będziemy np. dla bazylii, rozmarynu, melisy i estragonu.
Ogólną zasadą jest też to, że płytsze pojemniki stosujemy do upraw ziół jednorocznych, a głębokie – do wieloletnich.
Właściwości wybranych ziół domowych
Aloes – popularna roślina doniczkowa, rodzaj sukulentów liściowych, pochodzi z Afryki. Uprawiana u nas i ceniona od wielu lat. Zawiera żywicę, olejki eteryczne, sole mineralne i białka. Świeży sok z aloesu łagodzi oparzenia, wspomaga leczenie zajadów i innych problemów skórnych. Potrafi leczyć alergię i trudno gojące się rany. Poprawia odporność, przemianę materii, działa też oczyszczająco na jelito grube. Picie soku z aloesu może obniżać poziom cukru u osób chorujących na cukrzycę.
Szczypior – jego nasiona możemy posiać w doniczce – przykrywamy ją przezroczystą folią i często zraszamy wodą. Gdy siewki mają ok. 2 cm, folię zdejmujemy, ale wciąż dbamy o nawilżanie ziemi, żeby szczypior nie żółkł. Zawiera on cenne witaminy z grupy B, witaminę C oraz szereg minerałów. Działa pobudzająco na apetyt i nieco przeczyszczająco. Bardzo dobrze wspomaga perystaltykę jelit.
Natka pietruszki – zawiera 2 razy więcej witaminy C niż cytryna. 1 łyżka stołowa zielonej natki zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Posiada właściwości antyseptyczne. Zawarta w niej witamina A wzmacnia wzrok, pomagając leczyć tzw. kurzą ślepotę. Pozytywnie wpływa na proces trawienia oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Odświeża też oddech i maskuje zapach czosnku.
Mięta pieprzowa – roślina wieloletnia, zawiera olejek eteryczny (mentol) mający zastosowanie przy leczeniu przeziębienia. Pomaga w trawieniu, wzmaga aktywność wątroby i żołądka. Jest bakteriobójcza, ma także działanie lekko uspokajające. Zwalcza bezsenność i pomaga leczyć migreny.
Bazylia – jest jednorocznym ziołem, dekoracyjnym i bardzo wonnym. Każda z jej odmian może mieć inny smak i zapach. Zarówno kwiaty, jak i liście bazylii są jadalne. Działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych, wspomaga zwalczanie kaszlu, gorączki, stosowana jest też do płukania gardła. Pomaga łagodzić stany depresyjne, uspokaja. Zawiera cenne witaminy A, B oraz C.
Melisa – roślina wieloletnia, jej główne działanie to uspokajanie systemu nerwowego, ale pomaga także przy zwalczaniu skurczów żołądka, bólów głowy czy bólów menstruacyjnych. Pomaga w bezsenności.
Szałwia – zioło przydatne w nieżytach gardła, zaburzeniach trawiennych objawiających się zgagą. Okłady z szałwii pomagają w łagodnych stanach zapalnych skóry. Szczególnie dobrze sprawdza się przy leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.
Tymianek – roślina wieloletnia, dawniej najczęściej stosowana do wytwarzania kadzideł. Działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a także wykrztuśnie. Świetnie nadaje się do inhalacji i płukanek w stanach zapalnych gardła.
Kolendra – posiada właściwości moczopędne i wiatropędne. Pobudza procesy metabolizmu i – co cenne – rozpuszcza cholesterol.
Rumianek – zioło rosnące głównie na łąkach. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Przynosi ulgę przy rozstroju układu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne skóry, pomaga goić rany. Posiada działanie antyalergiczne, uspokajające, pomaga przy bezsenności.