LOTERIA URODZINOWA! Zrób zakupy i weź udział w loterii. Sprawdź szczegóły >>

Przewodnik planowania kuchni

Poznaj zasady planowania, czego unikać oraz co wziąć pod uwagę przy planowaniu Twojej wymarzonej kuchni.

Weź pod uwagę najważniejsze czynniki

Wielkość i kształt pomieszczenia

Wielkość i kształt pomieszczenia

Ilość osób korzystających z kuchni

Ilość osób korzystających z kuchni

Styl życia oraz nawyki dotyczące gotowania i jedzenia

Styl życia oraz nawyki dotyczące gotowania i jedzenia

Zastosowania kuchni (miejsce spożywania posiłków, miejsce spotkań, inne funkcje)

Zastosowania kuchni (miejsce spożywania posiłków, miejsce spotkań, inne funkcje)

Ilość miejsca na przechowywanie zapasów

Ilość miejsca na przechowywanie zapasów

Wzrost domowników – czy każdy jest w stanie sięgnąć do górnej szafki?

Wzrost domowników – czy każdy jest w stanie sięgnąć do górnej szafki?

Unikaj najczęstszych błędów

  • Punkt 1. Zbyt mało miejsca do przygotowywania posiłków

    Wyznacz min. 90 cm blatu użytkowego.

  • Punkt 2. Utrudniony dostęp do naczyń i akcesoriów

    Sprzęt służący do gotowania przechowuj zawsze blisko kuchenki i piekarnika, najlepiej w szufladach. W szafkach narożnych stosuj karuzele.

  • Punkt 3. Brak miejsca na przechowywanie

    Szuflady, dają dużo miejsca na niezbędne w kuchni drobne przedmioty.

  • Punkt 4. Brak miejsca na spożywanie posiłków

    Zaplanuj wygodną przestrzeń na stół, barek, wyspę lub wysuwany blat.

  • Punkt 5. Zbyt ciemne pomieszczenie

    Pamiętaj o jasnym oświetleniu miejsc do przygotowania posiłków i ciepłym – do ich spożywania. Jest wiele rozwiązań: centralne sufitowe, punktowe, podszafkowe.

  • Punkt 6. Zabrudzone ściany między blatema szafkami

    Właściwe zabezpieczenie ścian, pomoże w utrzymaniu czystości, a jednocześnie będzie ozdobą kuchni.

  • Punkt 7. Nieprawidłowy montaż urządzeń

    Wokół płyty grzewczej, piekarnika i zlewu zostaw min. 30 cm przestrzeni użytkowej i – by jej nie ograniczać – nie montuj ich przy ścianie. Zachowaj określoną w instrukcji odległość okapu od płyty grzewczej i sprawdź, czy może być wpięty do przewodu kominowego (szczególnie jeśli korzystasz z gazu).

  • Punkt 8. Źle rozlokowane gniazdka

    Zastanów się, czy chcesz, by gniazdka były widoczne czy ukryte pod szafkami wiszącymi lub pod blatem. Planując ich liczbę i rozmieszczenie, pomyśl gdzie będziesz używał urządzeń elektrycznych.

Punkt 1. Zbyt mało miejsca do przygotowywania posiłków

Wyznacz min. 90 cm blatu użytkowego.

Punkt 2. Utrudniony dostęp do naczyń i akcesoriów

Sprzęt służący do gotowania przechowuj zawsze blisko kuchenki i piekarnika, najlepiej w szufladach. W szafkach narożnych stosuj karuzele.

Punkt 3. Brak miejsca na przechowywanie

Szuflady, dają dużo miejsca na niezbędne w kuchni drobne przedmioty.

Punkt 4. Brak miejsca na spożywanie posiłków

Zaplanuj wygodną przestrzeń na stół, barek, wyspę lub wysuwany blat.

Punkt 5. Zbyt ciemne pomieszczenie

Pamiętaj o jasnym oświetleniu miejsc do przygotowania posiłków i ciepłym – do ich spożywania. Jest wiele rozwiązań: centralne sufitowe, punktowe, podszafkowe.

Punkt 6. Zabrudzone ściany między blatema szafkami

Właściwe zabezpieczenie ścian, pomoże w utrzymaniu czystości, a jednocześnie będzie ozdobą kuchni.

Punkt 7. Nieprawidłowy montaż urządzeń

Wokół płyty grzewczej, piekarnika i zlewu zostaw min. 30 cm przestrzeni użytkowej i – by jej nie ograniczać – nie montuj ich przy ścianie. Zachowaj określoną w instrukcji odległość okapu od płyty grzewczej i sprawdź, czy może być wpięty do przewodu kominowego (szczególnie jeśli korzystasz z gazu).

Punkt 8. Źle rozlokowane gniazdka

Zastanów się, czy chcesz, by gniazdka były widoczne czy ukryte pod szafkami wiszącymi lub pod blatem. Planując ich liczbę i rozmieszczenie, pomyśl gdzie będziesz używał urządzeń elektrycznych.

Poznaj zasady planowania i najpopularniejsze układy kuchni

Projektując kuchnię, weź pod uwagę tzw. trójkąt roboczy. To przestrzeń pomiędzy 3 najczęściej używanymi strefami w kuchni:

zlewozmywakiem

zlewozmywakiem

płyta grzewczą

płyta grzewczą

lodówką

lodówką

  • Układ litery L

    Układ litery L

    Zlewozmywak znakomicie sprawdzi się pod oknem (w naszej ofercie znajdziesz specjalną baterię, którą można złożyć, by otworzyć jego skrzydło), a piekarnik i lodówka powinny znajdować się blisko siebie.

    Zalety:

    • optymalne wykorzystanie przestrzeni
    • duża ilość wolnego miejsca na środku kuchni
    • idealne rozwiązanie dla stołu do wspólnych posiłków
  • Układ jednorzędowy

    Układ jednorzędowy

    Ważne, by zlew był pośrodku blatu, a lodówka i piekarnik po przeciwnych jego końcach. Jeśli ściana jest dłuższa niż 3,6 metra, dodaj po bokach wysokie szafki (tzw. kominowe) do przechowywania np. garnków lub do zabudowy piekarnika.

    Zalety:

    • rozwiązanie, które sprawdzi się w wąskiej kuchni
    • dobrze prezentujący się, wygodny układ do otwartych przestrzeni
  • Układ dwurzędowy

    Układ dwurzędowy

    Co najmniej jedno z urządzeń powinno znajdować się po przeciwnej stronie pomieszczenia. By uniknąć efektu korytarza, ogranicz liczbę szafek wiszących i zastosuj brak uchwytów, pastelowe kolory oraz inteligentne oświetlenie.

    Zalety:

    • świetnie rozwiązanie do długich, wąskich kuchni
    • daje dużą ilość miejsca na szafki
    • ułatwia poruszanie się pomiędzy płytą grzewczą, lodówką i zlewem
  • Układ litery U

    Układ litery U

    Urządzenia najlepiej rozłożyć po jednym na każdej stronie układu. Trudno dostępne narożniki warto wykorzystać dzięki zastosowaniu karuzeli.

    Zalety:

    • układ pozwalający stworzyć idealny trójkąt roboczy
    • dużo miejsca do przechowywania rzeczy
    • przy większych powierzchniach możliwość umieszczenia barku do posiłków i spotkań towarzyskich
  • Układ z wyspą

    Układ z wyspą

    Można na niej zamontować płytę grzewczą lub zlew i wykorzystywać jako barek do posiłków. Świetne rozwiązanie do większych pomieszczeń.

    Zalety:

    • wyspa tworzy dodatkową powierzchnię użytkową i magazynową
    • idealnie sprawdza się przy spotkaniach towarzyskich
Zmierz się z samodzielnym wymiarowaniem

Przygotuj potrzebne narzędzia:

Miarka

Miarka

Ołówek

Ołówek

Drabinka

Drabinka

Aparat

Aparat

  • Punkt 1. Zrób zdjęcie całego pomieszczenia

    Zrób zdjęcie całego pomieszczenia oraz poszczególnych ścian.

  • Punkt 2. Wykonaj rysunek pomieszczenia z góry

    Ołówkiem rozrysuj jego kształt. Wykorzystaj do tego nasze szablony (Pobierz szablon)

  • Punkt 3. Wykonaj rysunki każdej ze ścian

    Do opisów wymiarów ścian możesz użyć kolorowych długopisów lub flamastrów.

  • Punkt 4. Oznacz ważne punkty w kuchni

    Oznacz wszystko, co może mieć wpływ na rozmieszczenie szafek w kuchni. Zasugeruj, gdzie chcesz zlokalizować piekarnik, zlew czy lodówkę.

Punkt 1. Zrób zdjęcie całego pomieszczenia

Zrób zdjęcie całego pomieszczenia oraz poszczególnych ścian.

Punkt 2. Wykonaj rysunek pomieszczenia z góry

Ołówkiem rozrysuj jego kształt. Wykorzystaj do tego nasze szablony (Pobierz szablon)

Punkt 3. Wykonaj rysunki każdej ze ścian

Do opisów wymiarów ścian możesz użyć kolorowych długopisów lub flamastrów.

Punkt 4. Oznacz ważne punkty w kuchni

Oznacz wszystko, co może mieć wpływ na rozmieszczenie szafek w kuchni. Zasugeruj, gdzie chcesz zlokalizować piekarnik, zlew czy lodówkę.

  • Zmierz wszystkie ściany oraz wysokość pomieszczenia.

    Zmierz wszystkie ściany oraz wysokość pomieszczenia

    Wykonaj pomiar po podłodze i na wysokości ok. 80 cm. W przypadku skosów zmierz wysokość ścianki kolankowej i sufitu.

  • Podaj szczegółowe informacje

    Podaj szczegółowe informacje

    Wykonaj dodatkowe rysunki ścian pod zabudowę kuchenną. Oznacz na nich położenie grzejnika i parapetu, rozmiary okien, drzwi i wentylacji. Zaznacz, na którą stronę otwierają się okna i drzwi. Zmierz kąty wszystkich narożników oraz szerokość i wysokość cokołów/listew przypodłogowych.

  • Pamiętaj o położeniu najważniejszych instalacji

    Pamiętaj o położeniu najważniejszych instalacji

    Bardzo ważne jest położenie instalacji wody, gazu, prądu, kanalizacji i wentylacji. Zmierz i zanotuj, na jakiej wysokość od podłogi znajdują się instalacje i jak bardzo odstają od ściany.

  • icon
    Szybki czas realizacji
  • icon
    Wygodna dostawa
  • icon
    Montaż
  • icon
    Lat gwarancji
icon
Szybki czas realizacji
icon
Wygodna dostawa
icon
Montaż
icon
Lat gwarancji
Ciesz się piękną kuchnią

By nasza kuchnia służyła Ci długie lata, zastosuj kilka prostych zasad:

  • Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha
    1.

    Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha

    Używaj miękkiej szmatki i nie dopuszczaj do zalegania wody w obrębie łączeń blatów, zlewów i płyt grzejnych, zapobiegając puchnięciu i uszkodzeniom blatu.

  • Dbaj o powłokę mebli
    2.

    Dbaj o powłokę mebli

    Unikaj bezpośredniego działania ostrych narzędzi, rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych na powłokę mebli. Stosuj podstawki i deski do krojenia.

  • Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem
    3.

    Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem

    Cykliczne olejowanie blatów drewnianych zabezpieczy ich powierzchnię i wyeksponuje walory.

  • Włączaj okap kuchenny
    4.

    Włączaj okap kuchenny

    Gotując, włączaj okap kuchenny, by para wodna nie uszkodziła szafek w jego pobliżu.

  • Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie
    5.

    Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie

    Regularnie wymieniaj lub czyść filtr okapu, by pochłaniał brzydkie zapachy i brudzące osady z tłuszczu.

  • Dbaj o sprzęt AGD
    6.

    Dbaj o sprzęt AGD

    Sprzęt AGD używaj zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.

  • Uważaj na parę wodną ze zmywarki
    7.

    Uważaj na parę wodną ze zmywarki

    Zmywarkę otwieraj 10-15 min po zakończeniu cyklu myjącego, zapobiegając szkodliwemu wpływowi pary wodnej na meble.

  • Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata
    8.

    Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata

    Stosowanie tych kilku prostych rad pomoże Ci utrzymać Twoją kuchnię w dobrym stanie przez lata i cieszyć się jej pięknem.

Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha
1.

Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha

Używaj miękkiej szmatki i nie dopuszczaj do zalegania wody w obrębie łączeń blatów, zlewów i płyt grzejnych, zapobiegając puchnięciu i uszkodzeniom blatu.

Dbaj o powłokę mebli
2.

Dbaj o powłokę mebli

Unikaj bezpośredniego działania ostrych narzędzi, rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych na powłokę mebli. Stosuj podstawki i deski do krojenia.

Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem
3.

Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem

Cykliczne olejowanie blatów drewnianych zabezpieczy ich powierzchnię i wyeksponuje walory.

Włączaj okap kuchenny
4.

Włączaj okap kuchenny

Gotując, włączaj okap kuchenny, by para wodna nie uszkodziła szafek w jego pobliżu.

Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie
5.

Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie

Regularnie wymieniaj lub czyść filtr okapu, by pochłaniał brzydkie zapachy i brudzące osady z tłuszczu.

Dbaj o sprzęt AGD
6.

Dbaj o sprzęt AGD

Sprzęt AGD używaj zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.

Uważaj na parę wodną ze zmywarki
7.

Uważaj na parę wodną ze zmywarki

Zmywarkę otwieraj 10-15 min po zakończeniu cyklu myjącego, zapobiegając szkodliwemu wpływowi pary wodnej na meble.

Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata
8.

Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata

Stosowanie tych kilku prostych rad pomoże Ci utrzymać Twoją kuchnię w dobrym stanie przez lata i cieszyć się jej pięknem.

Masz pytanie?
 

Konsultanci naszej Infolinii są do Twojej dyspozycji: