Produkty

Rozmaryn

Łac. Rosmarinus

Rozmaryn

Rozmaryn, z łac. Rosmarinus, jest półkrzewem z rodziny jasnowatych. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, gdzie osiąga wysokość ok. 3m, czyli ponad dwukrotnie większą niż w polskich warunkach. Jego największym walorem są przypominające igły, wiecznie zielone liście, które po roztarciu uwalniają silne, żywiczne aromaty. W zależności od gatunku kwitnie od początku wiosny do późnej jesieni, wydając niebieskie lub bladoróżowe kwiaty.

Jako roślina światłolubna rozmaryn preferuje stanowiska dobrze osłonecznione i osłonięte przed wiatrem. Optymalny wzrost zapewnia mu gleba luźna, przepuszczalna, o lekko zasadowym lub obojętnym pH, np. mieszanka ziemi kompostowej z piaskiem i żwirkiem. Rozmaryn jest odporny na suszę i nieodporny na mróz – zimą należy go przechowywać w temperaturze od 4 do 18 stopni Celsjusza, w niższej niszczeje.

Nasiona rośliny należy wysiać na przełomie maja i kwietnia, najlepiej do doniczki okrytej folią i wzbogaconej o warstwę drenażową. Zalecane jest umieszczenie nasion na wierzchu, bez przykrywania ich ziemią, by miały większy dostęp do światła. Po wysianiu doniczkę należy umieścić w pomieszczeniu o temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza. Kiedy pojawią się pierwsze listki, wskazane jest przepikowanie siewek, a następnie umieszczenie ich w osobnych doniczkach.

Innym sposobem na rozmnożenie rośliny są sadzonki pobrane z wierzchołków młodych pędów lub pędów bocznych. Przed posadzeniem należy je ukorzenić, a następnie umieścić w ziemi, zachowując odległość 0,3-0,6 m pomiędzy poszczególnymi okazami.

Jak pielęgnować rozmaryny? Ponieważ ich korzenie są wrażliwe na przelanie, zalecane jest podlewanie rośliny rzadko, lecz obficie. Należy przy tym uważać, by jej nie przelać, co może poskutkować gniciem korzeni oraz pojawieniem się chorób grzybiczych i szkodników. W okresie kwitnienia wskazane jest dokarmianie rozmarynu rozcieńczonym nawozem naturalnym średnio co 2-3 tygodnie. Każdego roku na wiosnę zalecane jest przesadzenie rośliny do większej doniczki, a po jej przekwitnięciu przycięcie do połowy długości, dzięki czemu będzie rosła bardziej obficie w kolejnym sezonie.

Liście rozmarynu to aromatyczna przyprawa wykorzystywana często w potrawach hiszpańskich i meksykańskich. Oprócz liści w kuchni wykorzystuje się również inne elementy rośliny – jej kandyzowane kwiaty dekorują dania, a łodygi służą jako szpilki do szaszłyków.