Produkty

Sałata

Łac. Lactuca

Sałata

Sałata, z łac. Lactuca, to roślina jednoroczna należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z terenów Europy i Azji objętych klimatem umiarkowanym.

Roślina cechuje się krótką łodygą (wyjątek stanowi sałata łodygowa), która wydłuża się do około 100 cm wysokości w trakcie wytwarzania pędu kwiatostanu. Sałata posiada drobne kwiaty o delikatnie żółtej barwie oraz liście (najczęściej zielone), różniące się kształtem i kolorem w zależności od odmiany rośliny.

Sałata najlepiej rośnie w słonecznym miejscu na gliniasto-piaszczystej i próchniczej glebie. Początkowo warzywo potrzebuje dużo świata, jednak wraz ze wzrostem zapotrzebowanie to maleje na korzyść półcienia. Podłoże, w którym rośnie, powinno być dobrze nawożone kompostem, gdyż uprawa na takim gruncie powoduje wcześniejsze dojrzewanie i lepszą jakość sałaty.

Co więcej, roślina preferuje klimat chłodny, w związku z czym wskazane jest w okresie upałów zacienianie grządek. Ponadto nie toleruje zarówno suchej, jak i w nadmiarze nawodnionej ziemi. Z uwagi na płytko umieszczone korzenie nie wymaga obfitego podlewania, a przy dostarczaniu wody konieczne jest omijanie liści, gdyż może to skutkować gniciem.

Istotnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie oraz przeciwdziałanie atakom ślimaków, co jest możliwe dzięki stosowaniu mokrych otrębów pszennych lub suchej karmy dla psów.

Sałata nie jest zbyt wrażliwa na ujemne temperatury, jednak w chłodniejszych okresach zaleca się jej okrycie, np. włókniną, lub zastosowanie sałaty ozimej. Aby uzyskać wczesny zbiór, sałatę wysiewa się do skrzyń lub pojemników, które należy umieścić na około 5 tygodni na parapecie lub w szklarni – później rośliny wsadza się do gruntu. Natomiast by otrzymać późniejszy zbiór, warzywo można hodować zarówno w inspekcie, jak i od razu w gruncie.

Sałata jest uwielbiana przez osoby będące na diecie, a to z uwagi na bardzo małą ilość kalorii oraz dużą zawartość błonnika. Warzywo to jest źródłem witamin A, D, C i E oraz wspomaga procesy trawienne. Roślina znalazła zastosowanie w kuchni jako element sałatek, kanapek czy też przystawek. Idealnie nadaje się do uprawy na działkach i w przydomowych ogródkach.