Produkty

Soja

Łac. Glycine

Soja

Soja, z łac. Glycine, to rodzaj bylin i roślin jednorocznych z rodziny bobowatych, naturalnie występujący w gorącej strefie międzyzwrotnikowej oraz w klimacie umiarkowanym półkuli północnej. W polskich warunkach klimatycznych rozpowszechniona jest uprawa soi warzywnej (Glycine max) o bogatych właściwościach kulinarnych. Na skalę przemysłową soja hodowana jest w Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji.

Roślina posiada długie, płożące się lub wspinające pędy porośnięte 3-częściowymi liśćmi. W okresie kwitnienia na łodygach pojawiają się pojedynczo lub w gronach motylkowe kwiaty w kolorze białym lub purpurowym. Owocem jest prosty lub wygięty, przewężony między kolejnymi nasionami strąk. W jego wnętrzu znajduje się około pięciu owalnych ziaren. Wybrane gatunki owocują od końca sierpnia do końca września.

W jakich warunkach soja dobrze rośnie i obficie owocuje? Roślina potrzebuje w pełni słonecznego i osłoniętego przed wiatrem stanowiska. Gleba powinna być żyzna, bogata w wartości odżywcze, spulchniona i dobrze oczyszczona z chwastów. Soja będzie rosła na każdej ogrodowej glebie, ale na średnio umiarkowanym podłożu może słabiej owocować. Jest wrażliwa na mróz, nawet niewielkie przymrozki mogą uszkodzić pędy i korzeń. W krajowych warunkach klimatycznych hodowana jest jako roślina jednoroczna. Pielęgnacja polega na regularnym nawadnianiu rośliny oraz pieleniu ziemi wokół. Długie pędy warto przymocować do tyczek, by mogły swobodnie wspinać się oraz czerpać światło i ciepło bezpośrednio z promieni słonecznych.

Soję uprawia się z nasion lub rozsad. Do gruntu przesadza się ją po ostatnich przymrozkach, najlepiej w drugiej połowie maja. Nasiona wysiewa się w pojemnikach z żyznym, spulchnionym i przepuszczalnym podłożem. Ziarna powinny znajdować się na głębokości 3-4 cm. Skrzynki umieszcza się w ciepłym i przewiewnym pomieszczeniu. Podłoże musi mieć temperaturę powyżej 12 stopni Celsjusza. Gdy soja kiełkuje, jej pierwszych liści nie widać – znajdują się wewnątrz gleby. Ta powinna być regularnie nawadniana, by nie wysychała i nie twardniała. Zwlekanie z podlaniem lub kilkudniowa susza nie zaszkodzi siewkom – są odpowiednio wyposażone, by czerpać wodę z głębszych warstw podłoża i oszczędnie ją wykorzystywać.

Gdzie wykorzystuje się nasiona soi? Roślina jest ceniona w sztuce kulinarnej za swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Jest podstawowym składnikiem diet wegan i wegetarian. Z soi wytwarza się wiele produktów, m.in. mleko sojowe, mąkę, olej, sos i kaszę.