Produkty

Uprawa dyni i cukinii

Uprawa dyni i cukinii

922 kilogramów – tyle właśnie ważyła rekordowa dynia wyhodowana w 2013 roku przez Tima Mathisona. Co prawda na powtórzenie jego wyczynu szanse są nikłe, ale nawet w naszych ogródkach powinna zagościć rodzina dyniowatych, ponieważ ich uprawa jest prostsza niż się zdaje, a efekty smaczne i pożywne.

dyniaWłaściwości

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) to protoplasta rodu, który w XIX wieku dorobił się botanicznych odmian – patisona i krzaczastej odmiany – kabaczka. Ten drugi zwany jest także z włoska cukinią (od zucchini – mała dynia), różnice w nazewnictwie są regionalizmami. Wszystkie te rośliny mają dość podobne właściwości odżywcze - są niskokaloryczne, zawierają dużo witaminy A i B2 oraz minerały, spośród których warto wymienić ważny w męskiej diecie cynk. Ich niewątpliwą zaletą jest zachowanie właściwości nawet po obróbce cieplnej. Ze względu na niską zawartość sodu poleca się je w diecie osób z zagrożeniem miażdżycowym.

Oprócz smacznego miąższu, pestki dyni mogą służyć jako zdrowa przekąska, zwłaszcza że na 100 gram zawierają ponad 550 mg magnezu, 1170 mg fosforu i 7,64 mg cynku. Tłoczony z nich olej jest pomocny w przeciwdziałaniu miażdżycy, kłopotom z wątrobą i układem naczyniowym. Świeże pestki pomogą nam pozbyć się tasiemca, owsików i innych pasożytów.

Uprawa dyni

Dynia potrzebuje do wzrostu gleby bogatej w azot, przepuszczalnej, najlepiej pierwszy rok po oborniku. Można ją także posadzić na kompostowniku - nie tylko zasłoni odpadki, ale także odpłaci się wysokim plonem. Nasiona można wysiewać w okolicach połowy mają lub w drugiej połowie tego miesiąca z rozsady.cukinia

Roślina do wzrostu potrzebuje temperatury ok. 25 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej jeśli znajdzie się na stanowisku słonecznym albo pod tunelem. Potrzebuje dużo wody, szczególnie w okresie zawiązywania owoców, dlatego dbajmy o regularne podlewanie. Nie potrzebuje dodatkowego nawożenia, oczywiście pod warunkiem, że znajduje się na odpowiednio dobranej glebie. Zbiory można zacząć, gdy warzywa zmienią kolor na intensywniejszy, a po puknięciu usłyszymy charakterystyczny pusty dźwięk. Owoce rośliny można przechować kilka dni w cieple i wilgotności, co sprzyja zabliźnianiu delikatnej skórki, często uszkadzanej w trakcie zbiorów i transportu.

Uprawa cukinii

W kwestii wymagań preferencje są dość podobne. Cukinia najlepiej wzrasta na zasobnej w azot glebie o odczynie neutralnym, najlepiej jeśli będzie wzbogacona obornikiem (30-40 kg/10m2). Można ją wysiewać bezpośrednio do gruntu, po kilka ziaren na jedno stanowisko o wymiarach 80 na 80 centymetrów, pozostawiając najdorodniejszą siewkę, lub też skorzystać z rozsad. W ziemi powinny znaleźć się w drugiej połowie maja. Charakteryzują się szybkim wzrostem i bardzo wysokim zapotrzebowaniem na wodę. Uważajmy, by podczas podlewania nie zamoczyć liści. W celu powstrzymania wilgoci możemy uprawiać cukinie na folii.

Ponieważ cukinie intensywnie owocują, należy je zbierać sukcesywnie co kilka dni, by nie hamować wzrostu. 

Doradca Dział Ogród

Dział Ogród

Powiązane artykuły

Co siać w sierpniu?

Co siać w sierpniu?
Sierpień to przede wszystkim okres zbiorów wysianych wiosną roślin oraz pierwszych prac porządkowych w ogrodzie. Okazuje się jednak, że w sierp...
Czytaj więcej

Co siać w lipcu?

Co siać w lipcu?
Większości z nas lipiec kojarzy się ze zbiorem plonów roślin zasianych na wiosnę. Jednak gdy na grządkach robi się trochę wolnego miejsca, wart...
Czytaj więcej

Co siać w czerwcu?

Co siać w czerwcu?
Czerwiec to miesiąc, który niewątpliwie zapowiada bliskie nadejście lata, a wraz z nim długo wyczekiwanych wakacji, kojarzonych z beztroską i b...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Uprawa dyni i cukinii