Produkty

Piekarnik elektryczny czy gazowy?

Piekarnik elektryczny czy gazowy?

Piekarnik to jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Możemy przygotowywać w nim różnorodne potrawy – będą one zdrowsze od smażonych. Szybko odgrzejemy danie z lodówki bądź zamrażarki. Który piekarnik sprawdzi się do tych zadań lepiej: tradycyjny gazowy czy nowoczesny elektryczny?

Piekarnik gazowy – kiedy go wybrać?

piekarnik w kuchniTradycyjny piekarnik do działania potrzebuje zasilania gazem. Musi znaleźć się tam, gdzie została zainstalowana odpowiednia rura – jeśli jest zasilany gazem ziemnym. W przeciwnym wypadku trzeba podłączać go do butli gazowej. Nie wymaga zaś bliskości gniazdek elektrycznych – będzie działał nawet w momencie odcięcia prądu w mieszkaniu. Dodatkową korzyścią są niższe rachunki, ponieważ zużycie gazu do przyrządzenia wybranej potrawy jest tańsze niż zużycie energii elektrycznej. Sama kuchenka zazwyczaj również kosztuje mniej.

Słabością tradycyjnych piekarników gazowych jest położenie źródła ciepła – palników. Znajdują się one w dolnej ściance piekarnika, z uwagi na co potrawa nie odgrzewa się równomiernie. Ma to znaczenie, gdy chcemy przygotować potrawę delikatną lub odmrozić produkt głęboko zamrożony. Kiedy brzegi będą gorące, środek może wciąż pozostawać zlodowaciały. Aby przygotować idealne danie, potrzeba wprawy w gotowaniu i znajomości ograniczeń swojego piekarnika.

Podczas korzystania z tradycyjnego piekarnika gazowego na wewnętrznych ściankach osadza się brud. Czasem przypieczone lub małe elementy niedostatecznie zabezpieczonej potrawy spadają. Urządzenia nie mają opcji samooczyszczenia, więc regularnie należy je myć, by pozostałości nie uległy zepsuciu. Nad kuchenką gazową warto stosować okap kuchenny.

Nowoczesne piekarniki elektryczne – modna alternatywa

piekarnik wielofunkcyjnyPiekarniki elektryczne są wyposażone w więcej opcji niż gazowe, co sprawia, że jedzenie przygotowuje się w nich szybciej i łatwiej. Są idealne zarówno dla profesjonalistów, jak i początkujących kucharzy i amatorów gotowania. Dzięki opcji podgrzewania jednocześnie od góry i dołu przygotujemy kolację dla gości na czas i bez zagrożenia przypalenia jej.

Wygodny termoobieg, w który wyposażone są nowoczesne piekarniki elektryczne, odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła w urządzeniu. Nawet jeśli korzystamy z kilku pięter piekarnika, nie ma obawy, że danie usytuowane na dole się przypali, podczas gdy górne będzie zaledwie letnie. Dzięki termoobiegowi piecze się krócej i z wykorzystaniem niższej temperatury.

Kuchenka elektryczna jest zakupem na lata, ale wiąże się z większym wydatkiem jednorazowym, a nierzadko również z wyższymi kosztami eksploatowania. Idealne sprawdzi się w nowoczesnej i estetycznej kuchni otwartej.

Porada eksperta

Koszt naprawy piekarnika gazowego jest niższy od kosztu naprawy sprzętu elektrycznego. Jego posiadanie wiąże się jednak z koniecznością regularnych kontroli. Ulatnianie się gazu – z piekarnika bądź rury – jest zagrożeniem dla życia i zdrowia nie tylko domowników, ale i pozostałych mieszkańców budynku.

Wygodne piekarniki do zabudowy Cooke&Lewis

Piekarniki elektryczne są nowocześniejsze i atrakcyjniejsze od gazowych także pod względem możliwości wkomponowania ich w kuchnię. Są łatwo dostępne zarówno w wersjach wolnostojących, jak i do zabudowy – w przypadku piekarników gazowych, to drugie rozwiązanie jest rzadsze i mniej możliwe do wprowadzenia.

Znakomitym przykładem piekarników do zabudowy są produkty marki Cooke&Lewis. To piekarniki multifunkcyjne, które wykorzystamy do gotowania we wszystkich stylach. Zastosowany w nich termoobieg skraca czas nagrzewania wnętrza, a więc sprawia, że potrawa będzie gotowa szybciej. Ciepło rozprowadzane jest po piekarniku równomiernie.



piekarnik wielofunkcyjny cook lewisPiekarnik Cooke&Lewis ma wbudowaną funkcję samooczyszczenia: resztki tłuszczu zostają skutecznie pochłonięte, a pozostałości żywności usunięte. Elektroniczne zabezpieczenie przed dziećmi chroni najmłodszych członków rodziny przed niebezpieczeństwem. Półki teleskopowe umożliwiają łatwiejsze wyjmowanie naczyń z piekarnika, a ich liczba – wybrane modele piekarników Cooke&Lewis mają nawet pięć poziomów – pozwala na pieczenie kilku potraw jednocześnie. To idealne rozwiązanie, gdy chcemy zorganizować przyjęcie lub obiad dla większej grupy osób.

Nowoczesne piekarniki Cooke&Lewis maksymalnie usprawniają proces przygotowywania potrawy. Wszelkie informacje niezbędne do przyrządzenia idealnego dania znajdziemy na wygodnym wyświetlaczu LED. Czy jesteśmy profesjonalistami, czy „kucharzami z doskoku”, dzięki temu sprzętowi wystawimy kolację, której goście nie zapomną nigdy.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem – top 3 urządzenia

Kuchenka elektryczna z piekarnikiem – top 3 urządzenia
Kuchenka elektryczna to wygodne rozwiązanie w każdej kuchni. Mała, rozbudowana, wzbogacona o nowe funkcje – możesz wybierać spośród wielu...
Czytaj więcej

Funkcjonalna kuchnia – podział na strefy

Funkcjonalna kuchnia – podział na strefy
Podział kuchni na strefy to taki rodzaj aranżacji przestrzeni, który czyni ją bardziej funkcjonalną. Dzięki przeorganizowaniu kuchni bądź wprow...
Czytaj więcej

Wyposażamy kuchnię - nowoczesne piekarniki Cooke&Lewis

Wyposażamy kuchnię - nowoczesne piekarniki Cooke&Lewis
Najważniejszym rodzajem wyposażenia w kuchni są urządzenia przeznaczone do cieplnej obróbki żywności. Pomimo niespadającej popularności mikrofa...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Piekarnik elektryczny czy gazowy?