Sprawdzone sposoby na otwarcie słoika

Słoiki są nieodzownymi elementami w procesie przygotowywania domowych przetworów, ułatwiają nam przede wszystkim ich przetrzymywanie. Nierzadko zdarza się jednak, że po czasie nie możemy ich otworzyć, nawet przy użyciu wszystkich sił. Powodem może być źle dobrana nakrętka lub mocno zassane powietrze. Nie zawsze w takiej sytuacji pomaga poproszenie męża o pomoc. Jak w prosty sposób samemu poradzić sobie z tym problemem?

Gorąca woda

Aby wykorzystać ten sposób, wystarczy zagotować w czajniku niewielką ilość wody. Sam słoik należy umieścić w garnku do góry dnem i po zagotowaniu się wody wlewać ją do naczynia aż do momentu, w którym pokryta będzie cała nakrętka. Po odczekaniu kilkunastu sekund należy wyjąć słoik i wytrzeć go do sucha, a następnie odkręcić.

Otwieranie słoika

Odwróć problem

Jeszcze prostszym sposobem na otwarcie słoika, jest odwrócenie go do góry dnem bez użycia gorącej wody. Wówczas należy kilkakrotnie uderzyć dość mocno w szklane dno, trzymając słoik w powietrzu. Możemy też uderzyć wieczkiem o podłogę, aczkolwiek należy uważać, aby nie uszkodzić zarówno naczynia, jak i samej posadzki. Warto wspomóc się w takiej sytuacji grubą i miękką szmatką.

Lub dociśnij…

Słoik możemy również odwrócić i docisnąć do blatu lub stołu. Jeśli to nie wystarcza, należy wykonać wieczkiem kilka okrężnych ruchów. To powinno skutecznie odessać powietrze i umożliwić nam łatwe otwarcie.

Słoik na przyprawy

Za pomocą noża

Wykorzystanie noża to jeden z najbardziej popularnych sposobów. Co prawda, jest on bardzo skuteczny nawet przy mocno zakręconych słoikach, ale może niejednokrotnie uszkodzić nakrętkę i szklany gwint. Aby nie doszło do takiej sytuacji, nóż należy wkładać pomiędzy słoik a wieczko bardzo ostrożnie i delikatnie rozszczelniać. Jeśli nie zależy nam na ponownym użyciu nakrętki, możemy też wykonać w niej za pomocą noża dziurkę.

Za pomocą drewnianej łyżki

Aby nie uszkodzić żadnego z elementów, możemy użyć też drewnianej łyżki. Wówczas należy jedną ręką przytrzymać słoik, a trzymając w drugiej drewnianą łyżkę, delikatnie uderzać w dno i brzegi nakrętki.

Data publikacji: 25.11.2015