Produkty

Jak walczyć z molami spożywczymi

Jak walczyć z molami spożywczymi

Mole spożywcze to owady, które często pojawiają się w naszych domach, żerując na zapasach i gnieżdżąc się w wielu suchych pokarmach. Jak zapobiec ich pojawieniu się i jak je zwalczać?

pęczek lawendy na mole spożywczeCzym są mole spożywcze?

Mole spożywcze czyli mkliki mączne (Ephestia kuehniella) to owady z rodziny motylowatych, które często żerują na produktach spożywczych i pojawiają się w naszych domach. Ich larwy pozostawiają charakterystyczne cienkie nitki, przypominające kurz lub małe pajęczyny.

W domu pojawiają się przynoszone wraz z zakupami lub też przedostają się przez okno. Gdy znajdą sprzyjające warunki, szybko się rozmnażają i pojawiają się w wielu pokarmach. Larwy moli żywią się produktami zbożowymi i sypkimi, ale także bakaliami, owocami czy słodyczami.

Jak zapobiec pojawieniu się moli spożywczych

Gdy zobaczymy już dorosłe osobniki, prawdopodobnie cały dom jest już zainfekowany i możemy spodziewać się kolejnych larw. Warto więc zawczasu zrobić wszystko, aby zniechęcić owady do żerowania w naszej spiżarni. O czym powinniśmy pamiętać?

-  Przejrzyjmy produkty, które przynosimy do domu – jeśli zauważymy owady, larwy lub ich kokony, wyrzućmy je.

-  Podobnie z produktami domowymi, w których zauważymy już owady – najlepiej od razu umieścić je w worku i wynieść do zsypu lub kontenera.

-  Mole najchętniej przebywają w suchych produktach, takich jak mąka, makaron, suszone owoce czy też ryż, orzechy lub płatki śniadaniowe. Warto więc od czasu do czasu sprawdzać, czy nie znajdziemy w tych produktach niechcianych gości.

-  Warto wszystkie sypkie produkty od razu umieszczać w szczelnych opakowaniach. Tu zalecane są pojemniki z tworzyw sztucznych lub szklane słoiki o szczelnym zamknięciu – np. z gumową membraną. Pamiętajmy, że gwint od typowych słoików może nie być wystarczająca przeszkodą dla niewielkich larw moli.

-  Poza tym pamiętajmy, aby regularnie usuwać okruszki i rozsypane produkty.

Walka z molami spożywczymi

-  Jeśli zobaczymy zainfekowany produkt, najlepiej, jeśli wyrzucimy całą zawartość, a potem wyparzymy naczynie lub też przetrzemy je szmatką nasączoną octem.

-  Produkty znajdujące się obok tego zainfekowanego lub jedynie podejrzane o obecność moli warto szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce na na całą noc lub na kilka dni.

-  Do usunięcia moli możemy użyć np. odkurzacza, którym dokładnie zbierzemy resztki z szafek. Pamiętajmy jednak, aby zaraz po odkurzaniu wyrzucić worek do zewnętrznego kontenera, tak aby owady się nie wydostały.

-  Po odkurzeniu możemy wyczyścić szafki delikatnym detergentem, warto użyć np. wody z dodatkiem octu.

 

Jeśli wybieramy chemiczne środki do walki z molami, pamiętajmy, aby wybrać takie, które są specjalnie do tego przeznaczone – wówczas zyskamy pewność, że nie będą one nam zagrażały i będą mogły mieć kontakt z żywnością.

Metody odstraszania moli spożywczych

Jeśli nie chcemy, aby mole spożywcze znów zagnieździły się w naszych szafkach kuchennych, warto zastosować zapachy, za którymi nie przepadają. Można wykorzystać olejki eteryczne – np. eukaliptusowy czy lawendowy – albo też naturalny susz. Poza tym, mole nie lubią niektórych ziół, dlatego rozsypując w szafce (lub wkładając np. do lnianej saszetki) np. jałowiec, goździki lub kminek, możemy je odstraszyć. Jeśli chcemy dodatkowo zabezpieczyć suche produkty, możemy do nich włożyć np. kilka listków laurowych – ich zapach także skutecznie odstraszy owady. Oto zbiór środków, które warto wykorzystać do walki mola spożywczymi:

Kminek, jałowiec goździki lub liść laurowy to naturalne środki, których zapachu mole bardzo nie lubią. Warto rozsypać w kącikach szafki odrobinę tych ziół. Można też np. wsunąć kilka listków laurowych do suszonych grzybów, mąki lub do innych zapasów.pułapka na mole castorama

-  Można także stworzyć saszetki odstraszające mole – np. wkładając do lnianych torebeczek mieszankę powyższych ziół i ustawiając je w szafkach.

-  Mole nie lubią także farby drukarskiej – można więc stare gazety położyć za lodówką lub wyłożyć nimi wnętrza niektórych szafek.

-  Mole nie tolerują też cytrusowych aromatów, można więc ususzyć plasterek cytryny lub pomarańczy, dodać do niego goździki i powiesić w kuchni lub umieścić w szafkach.

- Te owady stronią także od zapachu wanilii, można więc w kuchni lub spiżarni umieścić naturalne laski wanilii lub chociaż aromat waniliowy.

- Możemy także nabyć olejek eteryczny o zapachu eukaliptusa, mięty czy lawendy, ewentualnie esencję do ciasta (najlepiej we wspomnianych zapachach). Potem wystarczy nasączyć nimi wacik czy gazę i położyć je w wybranych szafkach z żywnością.

- Jeśli chcemy szybko pozbyć się gości, możemy wykorzystać też gotowe pułapki, które działają przez kilka tygodni.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Jak wykorzystać szafkę pod zlewem?

Jak wykorzystać szafkę pod zlewem?
Szafka pod zlewem kuchennym jest miejscem, które można wykorzystać sprytniej niż tylko do przechowywania detergentów czy kosza na śmieci. Oto pomysły ...
Czytaj więcej

Sposoby na przedłużenie trwałości produktów spożywczych

Sposoby na przedłużenie trwałości produktów spożywczych
Coraz częściej wybieramy tryb życia sprzyjający byciu fit. Zdrowiej żyjemy i jemy. Z osób wypoczywających aktywnie tylko na kanapie, stajemy się prawd...
Czytaj więcej

Jak ciekawie przechowywać kieliszki

Jak ciekawie przechowywać kieliszki
Kieliszki to kruche naczynia, które powinny być przechowywane w miejscu, gdzie nie grozi im stłuczenie. Jednak ich wygląd sprawia, że chcemy je wyeksp...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena
1 komentarz
16.01.2017
nienawidzę moli spożywczych! a nie mogę sobie z nimi poradzić! spróbuję metodę z ziołami!

Ocena i komentarz dla:

Jak walczyć z molami spożywczymi