Produkty

Instalacja chłodnicza kiedyś i dzisiaj

Instalacja chłodnicza kiedyś i dzisiaj

Od najdawniejszych czasów przechowywanie żywności w stanie umożliwiającym jej spożycie było obiektem naszego zainteresowania. Od bloków lodu, które transportowano z gór, aż do nowoczesnych chłodni, w których za utrzymanie odpowiedniej temperatury odpowiedzialny jest program komputerowy – chłodzenie pożywienia przeszło długą drogę. Jakie były jej etapy?

Jak przedłużyć trwałość jedzenia?

Aby przechować żywność jak najdłużej w stanie nadającym się do bezpiecznego spożycia, trzeba ją albo poddać działaniu niskiej temperatury, albo odpowiednio spreparować. Do tradycyjnych metod konserwowania żywności zaliczamy m.in.: suszenie, wędzenie, marynowanie, peklowanie, solenie, cukrzenie, kwaszenie. Wymienione sposoby stosowane są dzisiaj w gospodarstwach domowych, natomiast do potrzeb przemysłowych stosuje się promieniowanie (nadfioletowe, jonizujące) oraz  konserwanty, z których wiele jest szkodliwych dla zdrowia, a niektóre są rakotwórcze.

Jak to drzewiej bywało…

Pierwotnie do chłodzenia żywności i napojów używano śniegu i lodu. Sprowadzano go z zimniejszych rejonów w dużych blokach i stosowano już kilka tysięcy lat temu na terenie Chin. Inaczej postępowali Wikingowie, którzy w swoich domostwach pod klepiskiem budowali pierwsze prymitywne (ale skutecznie działające) lodówki: do wykopanego dołu wrzucano bloki lodu, przykrywano je pożywieniem, które zasypywano ziemią. Podobnie Rzymianie, którzy zamiast lodu stosowali śnieg. Tego typu minichłodnie – specjalne, przypominające szafy, sprzęty z szufladą do uzupełniania w niej śniegu czy lodu – były w użyciu na kontynencie europejskim do XVIII wieku. Lód wciąż jest stosowany w sklepach i na targowiskach, gdzie sprzedaje się schłodzoną żywność.

Czym się różni chłodzenie od mrożenia?

Trwałe oziębienie pożywienia wpływa na jego smak po rozmrożeniu. Zmianie ulegają również kolor i ilość witamin. Inaczej w przypadku schłodzenia żywności – nie są wyczuwalne negatywne zmiany, jak w przypadku mrożenia, i co więcej – pożywienie jest wciąż gotowe do natychmiastowego przyrządzenia. Dlatego takim zainteresowaniem cieszą się sposoby długotrwałego przechowywania schłodzonej żywności, a chłodnie na stałe zagościły w pejzażu większych skupisk ludzkich. Zanim powstały pierwsze fabryki sztucznego lodu, a było to w połowie XIX wieku, bloki lodu sprowadzano na statkach – import lodu do Wielkiej Brytanii wynosił 500 000 ton.

Jak działa domowa chłodziarka?

Pierwszą chłodziarkę zasilaną prądem elektrycznym można było zakupić w Stanach Zjednoczonych i w Niemczech w 1913 roku. Dodatkowy element, jakim była część przeznaczona na mrożenie żywności, pojawił się w 1939 roku. Na czym polega działanie takiego urządzenia?

Powietrze wewnątrz chłodziarki oziębia się dzięki pracy parownika, w którym zgromadzony jest czynnik chłodniczy, na przykład freon. Jako że temperatura jego wrzenia jest niska, pobiera on ciepło z wnętrza lodówki i za pomocą sprężarki oddaje je w skraplaczu, gdzie panuje wyższa temperatura. Powyższy mechanizm jest niczym innym, jak pompą ciepła, która przez pracę radiatora oddaje powietrze o wyższej temperaturze na zewnątrz.

Doradca Dział Urządzanie

Dział Urządzanie

Powiązane artykuły

Aranżacje kuchni w bloku – metamorfoza z Dorotą Szelągowską

Aranżacje kuchni w bloku – metamorfoza z Dorotą Szelągowską
Przed Dorotą kolejne wyzwanie – metamorfoza kuchni. I to takiej, w której do tej pory rządziła prowizorka. Po wizycie projektantki palety...
Czytaj więcej

Mikrokuchnia w aneksie - metamorfoza w małym mieszkaniu

Mikrokuchnia w aneksie - metamorfoza w małym mieszkaniu
Nie zawsze kuchnia w mieszkaniu jest spełnieniem Twoich marzeń. Bywa, że dopiero musisz ją dopasować do swojej wizji. Jak to jednak zrobić, jeśli masz...
Czytaj więcej

Funkcjonalna kuchnia - metamorfoza w Twoim mieszkaniu

Funkcjonalna kuchnia - metamorfoza w Twoim mieszkaniu
Funkcjonalne rozwiązania w kuchni sprawiają, że oszczędzasz swój czas i lepiej się czujesz. Zadbaj, aby Twoja kuchnia cieszyła Cię za każdym ra...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Instalacja chłodnicza kiedyś i dzisiaj