Produkty

Jak palić w kominku

Jak palić w kominku

Choć palenie w kominku na pozór wydaje się łatwe, czasami to właśnie najbardziej oczywiste czynności sprawiają nam najwięcej problemu. Na szczęście każdy może się nauczyć efektywnego wykorzystania kominka.

Przygotowujemy drewno

Do rozpalania w kominku najlepiej sprawdza się drewno z drzew liściastych (drewno z drzew iglastych w większym stopniu dymi się w czasie spalania, przez co powstaje więcej sadzy); najmniej substancji smolistych zawierają: buk, grab, akacja i brzoza. Dobrze by było, gdyby wilgotność szczap nie przekraczała 20% (większa wilgotność przyczyni się do dymienia). Drewno powinno być odpowiednio przygotowane – porąbane w nieduże kawałki, o grubości do 10 cm i długości do 50 cm (mniejsze kawałki spalą się zbyt szybko). Jeśli nie mamy czasu na własnoręcznie naszykowanie drewna, zamiast niego możemy kupić gotową podpałkę sosnową.

Uwaga! Do palenia w większości modeli kominków może być używane wyłącznie naturalne drewno, bo tylko do spalania takiego paliwa przygotowane jest palenisko (wyjątkiem jest brykiet, czyli sprasowane trociny w kształcie kostek). Do rozpalania nie należy także stosować gazet – pod wpływem działania wysokiej temperatury z farby i kleju wydzielają się toksyczne związki.

Rozpalamy ogień: 2 sposoby

Oba sposoby rozniecania ognia zna większość z nas – zanim jednak przystąpimy do pierwszego z nich, otwórzmy wcześniej wszystkie dopływy powietrza. Następnie układamy na ruszcie kilka warstw niedużych kawałków drewna, pomiędzy które wkładamy 3 kawałki rozpałki kominkowej. Tak przygotowaną konstrukcję podpalamy i czekamy około 10 minut, aż ogień rozpali się na dobre. Po tym czasie dokładamy kilka kawałków drewna, którego używamy do palenia. Żeby ogień nie zgasł, trzeba przymknąć szybry popielnika. Kolejne szczapy dokładamy, gdy na dnie paleniska zostanie już tylko żar. Jeśli zajęły się ogniem, to możemy przystąpić do regulowania dopływu powietrza (ogień nie może być ani zbyt silny, ani zbyt słaby).

Drugi sposób jest równie łatwy – polega bowiem na ułożeniu równolegle do paleniska dwóch dużych szczap drewna (tych do właściwego palenia), na których umieszczamy na krzyż mniejsze kawałki. Na dnie, pomiędzy szczapy, wrzucamy kilka kostek rozpałki i podpalamy. Potem postępujemy tak samo, jak w metodzie opisanej powyżej.

Uwaga! Jeśli – mimo przestrzegania wszystkich zaleceń – mamy trudności z rozpaleniem, warto zwiększyć dopływ powietrza np. poprzez otworzenie okna w pomieszczeniu, w którym znajduje się kominek.

drewno kominkowe castoramaCo jest ważne w czasie rozpalania?

Szybciej uda nam się rozpalić ogień, gdy będziemy dodawać małe kawałki drewna w krótkich odstępach czasu (ale dopiero wtedy, gdy większość z nich się spali – inaczej możemy przydusić ogień). Pamiętajmy też, że zbyt intensywnie płonący ogień może uszkodzić nawet żeliwne palenisko.

Jeśli jednak drewno będzie paliło się zbyt wolno, będzie miało za mało tlenu – to z kolei powoduje intensywne dymienie i wydzielanie się szkodliwych dla człowieka substancji smolistych. Przy prawidłowo dozowanym dopływie powietrza dym powinien pojawiać się w śladowej ilości. 

Ustalamy ilość drewna

Częstotliwość i ilość dokładania będzie się różnić w zależności od tego, jaki rodzaj drewna wybraliśmy – wpływ ma na to poziom jego wilgotności i twardość. Z czasem nauczymy się, jak często musimy dorzucać szczapki i na jak długo starczy np. jedna porcja. Na początek możemy sugerować się jednak zaleceniami producenta naszego kominka. Podaje on w instrukcji minimalną moc jego pracy wyrażoną w kWh i podpowiada, ile drewna powinniśmy dokładać w konkretnych odstępach czasowych (najczęściej są to 2–3 kg), żeby uzyskać temperaturę 600–700°C. Watro też pamiętać, że im większy kominek, tym więcej i częściej będziemy musieli dokładać drewna. 

Doradca Dział Instalacje

Dział Instalacje

Powiązane artykuły

Jak rozpalić w kominku – przegląd sposobów

Jak rozpalić w kominku – przegląd sposobów
Widok palącego się drewna w kominku oraz ciepło, jakie daje ten rodzaj ogrzewania są jedyne w swoim rodzaju. Dom czy mieszkanie, w którym możemy cie...
Czytaj więcej

Rozpałki do kominków – dlaczego warto z nich korzystać

Rozpałki do kominków – dlaczego warto z nich korzystać
Już niedługo ogień w naszych kominkach będzie pojawiał się niemal codziennie. Warto więc zadbać o to, by jego rozpalanie było łatwe, szybkie i nie pow...
Czytaj więcej

Komentarze

Ocena i komentarz dla:

Jak palić w kominku