Zyskaj do 200 zł rabatu na całe zakupy online! Sprawdź szczegóły akcji tutaj >>

icon
25.02 - niedziela niehandlowa. Kupuj na castorama.pl
icon
25.02 - niedziela niehandlowa. Kupuj na castorama.pl

Zaprawa szamotowa – niezbędne informacje

Chcąc wyposażyć nasz salon w kominek, odrestaurować stary piec kaflowy albo wybudować grill w ogrodzie, będziemy musieli zebrać odpowiednie do tego materiały. Jednak równie ważne, co wybór właściwego budulca lub okładziny, jest zastosowanie specjalnej zaprawy, zwanej szamotową. Co należy o niej wiedzieć?

kominek

Szamot, czyli co?

Szamot należy do grupy materiałów ceramicznych, a uzyskuje go się poprzez zmielenie wypalonej wcześniej gliny albo łupków. Z dodatkiem gliny surowej – również zmielonej – stanowi budulec wielu różnego rodzaju wyrobów budowlanych – przede wszystkim są to cegły, płytki i płyty wyróżniające się ekologicznym charakterem, a także odpornością na szybkie zmiany temperatury. Wyroby takie, w zależności od ich parametrów, mogą być używane nie tylko do budowy domowych konstrukcji typu piece, kominki czy grille – znajdują też zastosowanie w warunkach przemysłowych.

Zaprawa szamotowa – 2 sposoby wiązania

Szamot jest także składnikiem zapraw, służących do łączenia ze sobą cegieł i płyt szamotowych. Zaprawy szamotowe w podstawowej wersji składają się z szamotu z dodatkiem surowej gliny – pozbawione są więc składników wiążących. Łączenie cegieł i płyt przy ich użyciu, wymaga więc spieczenia ich w temperaturze ok. 1000 stopni Celsjusza.

Takie temperatury nie są jednak osiągane w zwykłym domowym kominku, piecu kaflowym ani grillu, co powoduje, że musimy skorzystać z innego typu zaprawy szamotowej. W tym wypadku należy skorzystać z mieszanki, która wiąże w niższej temperaturze. Jak przygotować taką zaprawę szamotową? Jednym ze sposobów jest dodanie do podstawowego produktu cementu portlandzkiego, natomiast innym – dodanie roztworu szkła wodnego, które dodatkowo nadaje zaprawie właściwości kwasoodporne.

Zaprawa szamotowa wiaderko 5 kg

Różne rodzaje zapraw szamotowych

Podstawowe zaprawy szamotowe występują w formie suchych mieszanek, wymagających rozrobienia z wodą i wymieszania (bądź ewentualnie dodania do nich jednego z wymamionych wyżej składników). Na ich opakowaniach znajdziemy oznaczenia składające się z liter Zsz oraz cyfr od 0 do 4. Po kresce lub ukośniku znajdziemy także jedną z cyfr rzymskich: I, II lub III, które oznaczają wielkość uziarnienia zaprawy (odpowiednio 0,5, 1 i 2 mm). Przykładowo, zaprawa oznaczona symbolem ZSz0 oznacza, że produkt jest najwyższego gatunku, czyli jego spiek następuje najpóźniej (w najwyższej temperaturze spośród pozostałych rodzajów zapraw). Podstawowym kryterium wyboru zaprawy szamotowej powinna być więc temperatura, jaką będzie osiągał nasz kominek, piec czy inna konstrukcja (do innych kryteriów wyboru należy też doliczyć możliwość oddziaływania substancji chemicznych).

Poza suchymi mieszankami, w sklepach znajdziemy również gotowe do użytku zaprawy szamotowe, zwane także klejami – zazwyczaj dostępne są w poręcznych wiaderkach. Takie produkty znacznie ułatwiają łączenie elementów szamotowych osobom, które nie mają doświadczenia w tego typu pracacch.

Data publikacji: 27.10.2016