Produkty

Sedum burrito

Łac. Sedum burrito

Sedum burrito

Sedum burrito, z łac. Sedum burrito, zwany jest również rozchodnikiem walcowatym i pochodzi z Meksyku, gdzie wzrasta w szczelinach skalnych. W klimacie umiarkowanym nadaje się jedynie do uprawy doniczkowej, ponieważ cechuje się wysoką wrażliwością na mróz.

Nazwa rozchodnika walcowatego wzięła się od jego walcowatych i szpiczasto zakończonych liści. Przybierają one zielony odcień i mogą posiadać delikatny, szarawy nalot. Pędy starszych okazów stają się gęste i zwisające, a na ich końcach mogą się pojawiać niewielkie kwiaty o zabarwieniu różowawym lub czerwonym. Pędy najczęściej osiągają długość ok. 10-35 cm. Roślina jest sukulentem, więc często wybierana jest przez osoby zapominalskie – nie wymaga częstego podlewania.

Z tego względu uprawa sedum burrito jest nieskomplikowana, o ile zapewni się jej odpowiednie warunki do wzrostu i życia. Przede wszystkim rozchodnik dobrze czuje się w miejscach dobrze nasłonecznionych, choć będzie wzrastał także przy świetle rozproszonym. Odpowiednim podłożem będzie ziemia do kaktusów. Nie znosi temperatur poniżej 5°C, ale zimą najlepiej zapewnić roślinie minimum 10°C. Latem natomiast dobrze czuje się w każdej temperaturze, lecz przy upałach warto wentylować pomieszczenia. Nawadnianie sedum burrito wymagane jest dopiero wtedy, kiedy ziemia w doniczce zdąży nieco przeschnąć.

Dorosłe okazy można zasilać nawozem dla sukulentów, najlepiej w okresie wiosenno-letnim. Rozmnażanie rozchodnika następuje ze szczepek. Roślinę należy przesadzać jedynie wtedy, kiedy zajdzie taka konieczność – pojemnik będzie za mały dla sedum burrito. Łatwo można bowiem uszkodzić łodygi i liście podczas takiego zabiegu.

Sedum burrito będzie odpowiednią ozdobą mieszkań i biur. Przez wzgląd na swoje dekoracyjne pędy może być wykorzystany do wykonywania niebanalnych kompozycji z innymi sukulentami. Efektownie zaprezentuje się w wiszących koszach i doniczkach, szczególnie jeśli okaz wypuścił dłuższe pędy. Rozchodnik walcowaty będzie też piękną ozdobą letnich tarasów i balkonów.

Data publikacji: 28.02.2017