Drewniana podłoga w kuchni. Jakie deski na podłogę?

Kuchnia z drewnianą podłogą - wady i zalety

Naturalne drewno to ponadczasowy i uniwersalny materiał oraz ozdoba mieszkania. Sprawdzi się w zasadzie w każdym wnętrzu – od tego zaaranżowanego w sposób tradycyjny, po styl nowoczesny, skandynawski lub loftowy. Doskonale nada się do salonu, a także sypiali. Jednak czy sprawdzi się również na posadzkę w kuchni?

Podłoga kuchenna należy do najbardziej wymagających przestrzeni w mieszkaniu. Podczas codziennego użytkowania szybko się brudzi. Nie sposób uniknąć jej zalania, uszkodzenia lub poplamienia. Nieważne jak bardzo byś się starał, zawsze spadnie na nią kawałek potrawy, wysypią się przyprawy lub skapnie odrobinę sosu. Na kuchennej podłodze rozbijesz też niejedną szklankę lub talerz albo upuścisz na nią garnek. Dlatego powierzchnia ta musi być trwała, odporna na ścieranie, wilgoć, wgniecenia, łatwa do utrzymania w czystości oraz odporna na działanie detergentów.

Lista wymagań jest dosyć długa. Z uwagi na powyższe cechy, podłogę większości kuchni pokrywają płytki ceramiczne, które nie chłoną wody i są bardzo odporne na ścieranie czy odkształcenia. O wiele rzadziej posadzkę zdobi drewno. A ono również jest materiałem przystosowanym do trudnych warunków, także tych, które panują w kuchni.

Może Ci się wydawać, że drewno nie poradzi sobie w ekstremalnych, kuchennych warunkach. Jednak bądź spokojny. Jeśli wybierzesz twardy surowieci będziesz o niego dbał, taka posadzka posłuży Ci przez wiele lat. Jakie są wady i zalety drewnianej podłogi zastosowanej w tzw. sercu domu?

Zalety:

  • Drewno jest materiałem niezwykle solidnym – odpornym na zarysowania czy wgniecenia. W przypadku zmatowienia łatwo je odrestaurować (za sprawą cyklinowania). Dzięki temu deski w kuchni to inwestycja na lata.
  • W przeciwieństwie do płytek ceramicznych drewno jest ciepłe w dotyku i sprawia, że wnętrze jest przytulne. Ma świetne właściwości izolacyjne, a także dobrze wpływa na akustykę pomieszczenia.
  • Drewniana podłoga w kuchni nada przestrzeni elegancji. Co więcej, za sprawą swojej unikalnej struktury, stanie się ciekawą ozdobą wnętrza.
  • Materiał ten jest niezwykle uniwersalny. Dlatego też istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że podłoga drewniana w kuchni (czy też w innym pomieszczeniu) „wyjdzie z mody”. Możesz zmieniać style wystroju pomieszczenia, a raz zaaranżowana posadzka i tak będzie pasować.
  • Drewno łatwo utrzymać w czystości. Dodatkowo antystatyczna powierzchnia nie sprzyja powstawaniu alergenów.

Wady:

  • Drewno jako naturalny materiał odkształca się i jest niejednolite. Pomimo swojej trwałości, w nieodpowiednich warunkach (za sucho i zbyt ciepło) może się kurczyć.
  • Solidność materiału nie chroni go przed zarysowaniami. Bez odpowiedniego zabezpieczenia ślady szybko zrobią się bardzo widoczne.
  • Położenie drewnianej podłogi jest o wiele bardziej czasochłonne niż na przykład układanie paneli. Materiał wymaga też regularnej konserwacji i impregnacji.
  • Cena drewna nie należy do najniższych.
  • Nie każdy rodzaj drzewa nadaje się do wykorzystania na parkiet w kuchni.

Jakie deski na podłogę w kuchni wybrać?

Drewniana podłoga w kuchni sprawdzi się tylko wtedy, gdy wybierzesz odpowiedni gatunek materiału. Niestety nie każdy rodzaj desek spełnia warunki, pozwalające na położenie ich na posadzce. Przed zakupem dobrze sprawdź wyszukany materiał. Na podłogę w kuchni należy wybrać drewno o odpowiednich właściwościach oraz zadbać o jego impregnację i pielęgnację. Jakie deski na podłogę w kuchni będą najlepsze?

W przestrzeni kuchennej często pojawiają się podłogi wykonane z litego drewna – występują w postaci desek, klepek, parkietów i mozaik. Największą trwałością odznaczają się posadzki wykonane z drzew liściastych oraz egzotycznych.

Do produkcji podłóg wykorzystuje się buk, klon, dąb czy jesion. Wśród gatunków egzotycznych na deski w kuchni najbardziej nadaje się jatoba, badi czy merbau. Czym różni się drewno egzotyczne od krajowego? To pierwsze ma lepsze parametry od rodzimych desek, co przekłada się na wyższą cenę materiału.

Wybierając materiał, sprawdź, czy ma on jednolitą barwę i czy nie występują na nim przebarwienia. Równie istotne jest równomierne usłojenie i brak sęków, które z czasem mogłyby zacząć wypadać. Co jeszcze powinieneś sprawdzić, wybierając deski? Przede wszystkim skontroluj stan i jakość drewna – materiał powinien być odpowiednio wysuszony.

Jeżeli masz słoneczną kuchnię i codziennie, przez długie godziny wypełnia ją blask promieni, dobrym pomysłem będzie zakup desek, których kolor nie zmieni się pod wpływem słońca oraz nie odkształci się od nadmiaru ciepła. A mówiąc o cieple i naturalnych deskach, trzeba wspomnieć, że większość parkietów nie nadaje się do zastosowania na ogrzewanie podłogowe.

Deska bukowa w kuchni - zalety i wady rozwiązania

Deska bukowa za sprawą swojej miodowej barwy tworzy w pomieszczeniu ciepły klimat. To ponadczasowy materiał, o prostej strukturze, dzięki czemu dopasowuje się do licznych aranżacji. Drewno bukowe jest materiałem trwałym i odpornym na ścieranie. Nadaje się do zastosowania w często uczęszczanych miejscach. Jeśli myślisz o tym, by zrobić parkiet w kuchni, drewno buku będzie dobrym materiałem.

Bukowe deski są dosyć tanim surowcem. Niestety podatnym na wilgoć, która sprawia, że drewno kurczy się lub pęcznieje. W rezultacie może dojść do pęknięć i odkształceń. Taki sam efekt może być wynikiem zbyt częstego mycia powierzchni bukowych. Bez odpowiedniej impregnacji materiału, deski te są nietrwałe.

Deska jesionowa w kuchni – mocne strony materiału

Drewno jesionowe przyjmuje jasną barwę żółci lub brązu. Zróżnicowanie kolorystyczne dosyć dobrze charakteryzuje ten rodzaj materiału, tak samo, jak mnogość naturalnych sęków. Co można powiedzieć o jesionie?

To bardzo twardy surowiec – zalicza się go do grona najtwardszych w kraju. Dzięki swojej wytrzymałości doskonale nadaje się do zastosowania na podłogę. Odznacza się wysoką odpornością na ścieranie, sprężystością i nie odkształca się. Jesion nie należy do materiałów łatwych w obróbce. Jakość desek jesionowych przypomina tę zrobionych z dębu, a jego cena jest niższa.

Deska dębowa w kuchni - zalety i wady rozwiązania

Kuchnia z drewnianą podłogą, wykonaną z dębu, nabierze ciekawego charakteru. To właśnie za sprawą swojej struktury i słojów, materiał ten uchodzi za bardzo dekoracyjny. Drewno dębu przybiera kolor intensywnego brązu (oczywiście nie brakuje mu odcieni). Popularnym jest barwienie materiału na ciemne tony. Wraz z upływem czasu drewno samo ciemnieje, co nie wynika ze złej impregnacji powierzchni.

Podobnie jak poprzednie materiały, dąb jest wytrzymały i odporny na ścieranie. Trudno o jego zniszczenie – jest odporny na zużycie. Przy dobrej impregnacji i pielęgnacji posłuży przez wiele lat w niezmienionym stanie.

W razie konieczności deski dębowe z powodzeniem odnowisz, nawet kilka razy. Sam surowiec nie należy do materiałów łatwych w obróbce.

Deska warstwowa w kuchni – alternatywa dla litego drewna

Podłoga drewniana w kuchni nie musi powstać wyłącznie z litego drewna. Do wyboru masz również deski wielowarstwowe, które łączą mocne strony paneli podłogowych i desek.

Materiał ten powstaje z połączenia trzech warstw. Dwie z nich: środkowa i spodnia wykonane są z drewna iglastego. Warstwa trzecia, czyli licowa, zrobiona jest z drewna szlachetnego i ma grubość ok. 4 mm. Taka budowa gwarantuje odporność na odkształcenia oraz zmniejsza ryzyko powstawania wybrzuszeń. Deskę warstwową układa się tak samo łatwo, jak panele. Co ważne, możesz ją położyć, jeśli zainwestowałeś w ogrzewanie podłogowe.

Jakie są jeszcze zalety deski trójwarstwowej? Materiał ten jest ciepły i miły w dotyku, a także odporny na wilgoć. Dodatkowo nie elektryzuje się, nie skrzypi oraz nie przyciąga kurzu.