Bez względu na to, czym zabrudzone są nasze blachy, bez wątpienia negatywnie wpływa to nie tylko na komfort korzystania z piekarnika, ale również smak, zapach potraw i nasze zdrowie. Unikniemy niepożądanych konsekwencji, jeśli będziemy regularnie czyścic tego typu akcesoria, co zapewni im dodatkowo długotrwałą przydatność.
Sposób nr 1 – na zatłuszczoną blachę wysypujemy grubą warstwę soli kuchennej. Potrząsamy blachą, by, by warstwa białych kryształków rozłożyła się na niej równomiernie, i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy dopiero wtedy, gdy sól zbrązowieje – podczas podgrzewania będzie ona wchłaniać tłuszcz. Następnie usuwamy warstwę soli, korzystając z ręcznika papierowe i myjemy blachę pod bieżącą wodą.
Sposób nr 2 – z sody oczyszczonej i wody utlenionej przyrządzamy mieszkankę o konsystencji pasty do zębów. Taką masę nakładamy na zanieczyszczoną blachę, rozprowadzając równomiernie po całej jej powierzchni, i pozostawiamy na 10-15 min. Po tym czasie blachę posypujemy solą i delikatnie szorujemy, np. gąbeczką. Następnie dokładnie płuczemy i suszymy.
Sposób nr 3 – podobnie postąpić możemy z sodą oczyszczoną i kwaskiem. Rozsypujemy obie substancje na całej powierzchni blachy, po czym zalewamy niewielką ilością wody. W takim stanie pozostawiamy naczynie na noc. Po tym czasie dokładnie myjemy, jednak aby osiągnąć jeszcze lepszy efekt możemy najpierw wyszorować gąbką.
Sposób nr 4 – przypalone fragmenty blachy do pieczenia usuniemy, aplikując i rozcierając na nich pastę wykonaną z sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody. Bo czyszczeniu blachę dokładnie płuczemy.
Sposób nr 5 – naszym zanieczyszczonym blachom dobrze zrobi kąpiel w roztworze sody oczyszczonej i gorącej wody. Pozostawiamy je do namaczania na około godzinę, a następnie myjemy, używając płynu do naczyń.
Dowiedz się również, w jaki sposób pielęgnować kuchenne sprzęty AGD.
LINK: https://www.castorama.pl/pielegnacja-kuchennego-sprzetu-agd.html